StoryEditor

Švédsko má prvú transrodovú ministerku. O svojej premene napísala knihu

TASR01.12.2021., 11:44h
Švédska politička a členka Švédskej sociálnodemokratickej strany Lina Axelssonová Kihlblomová sa v utorok stala prvou transrodovou osobou, ktorá sa v tejto škandinávskej krajine stala členkou vlády.
Lajkuj Brainee.sk na

51-ročnú transrodovú právničku a bývalú riaditeľku školy nominovala na ministerský post v rámci rezortu školstva vo svojej menšinovej vláde sociálnych demokratov premiérka Magdalena Anderssonová, ktorá sa vo Švédsku zároveň stala prvou predsedníčkou vlády.

Svoju premenu opísala v knihe

Axelssonová Kihlblomová vo svojej knihe „Will You Love Me Now?“ z roku 2015 opísala svoje dospievanie dievčaťa v chlapčenskom tele i fyzickú premenu na ženu, ktorá bola dokončená, keď mala 25 rokov.

„Transrodoví ľudia tu vždy boli a vždy budú, už sa viac nehanbíme,“ napísala v článku, ktorý v roku 2018 zverejnila švédska verejnoprávna televízia SVT.

Bude mať na starosti stredné školy

Rozvedená matka dvoch adoptovaných detí sa popri svojich kolegyniach - ministerke školstva Anne Ekströmovej a ministerke pre vysokoškolské vzdelávanie a výskum Matilde Ernkransovej - bude v rámci rezortu zaoberať najmä agendou týkajúcou sa stredných škôl.

V októbri 2020 sa stala v Belgicku vicepremiérkou a zároveň prvou transrodovou ministerkou na území Európy vtedajšia poslankyňa Európskeho parlamentu za flámsku stranu zelených (Groen) Petra de Sutterová.
Za vôbec prvú členku niektorej z vlád krajín sveta, ktorá sa otvorene prezentovala ako transrodová osoba, je považovaná Audery Tchang z Taiwanu, ktorá sa tam v roku 2016 stala ministerkou pre digitálne technológie, pripomína AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:58