TASR/AP
StoryEditor

Poľskí poslanci schválili homofóbny návrh zákona Stop LGBT. Teraz putuje do výboru

TASR30.10.2021., 14:41h
Kritici zákona sa obávajú, že právna norma zakáže organizovanie pochodov Pride, a zároveň všetkých akcií, ktoré propagujú manželstvá osôb rovnakého pohlavia.
Lajkuj Brainee.sk na

Poslanci poľského Sejmu v piatok večer schválili v prvom čítaní návrh zákona, ktorý jeho autori označujú ako Stop LGBT. Dokument teraz putuje do výboru pre vnútorné záležitosti. Informovala o tom agentúra AP.

Legislatívu do parlamentu predložili konzervatívni aktivisti, ktorí vyzbierali približne 140-tisíc podpisov. Projekt má podľa nich za cieľ bojovať proti šíreniu „homosexuálnej propagandy vo verejnom priestore“.

Slová, z ktorých mrazí 

Návrh zákona v pléne vo štvrtok predstavil Krzysztof Kasprzak z nadácie Život a rodina, ktorý vyhlásil, že zákon reaguje na obavy, že „cieľom LGBT lobby je zničiť manželstvo a celý prirodzený spoločenský poriadok“, napísal denník Rzeczpospolita. 

„Ľudia sú nositeľmi určitých myšlienok. Niekedy sú dobré, niekedy zlé. V prípade LGBT ideológií sú mimoriadne zlé, pretože máme čo dočinenia s ďalšou častou rodiacej sa totality,“ povedal Kasprzak.

Počas Kasprzakovho prejavu sa niektorí opoziční poslanci otočili chrbtom k tribúne. Podpredseda Sejmu Wlodzimierz Czarzasty vyhlásil, že za „posledné dva roky v pléne nepočul nechutnejší prejav“.

Kritici majú značné obavy 

Kritici zákona sa obávajú, že právna norma zakáže organizovanie pochodov Pride, a zároveň všetkých akcií, ktoré propagujú manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo štvrtok varovala, že ak bude zákon prijatý, práva LGBT komunity v Poľsku budú ohrozené viac ako kedykoľvek predtým.

Poľská opozícia sa snažila dokument v Sejme v piatok večer zmietnuť zo stola. Koalícia na čele so stranou Právo a Spravodlivosť (PiS) tomu však zabránila. Za návrh zákona napokon hlasovalo 235 poslancov. Proti bolo 203. Jeden sa zdržal hlasovania. Pred Sejmom sa v čase hlasovania zhromaždila skupina demonštrantov.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa návrh zákona vráti späť z výboru pre vnútorné záležitosti. Isté však je, že novú právnu normu bude musieť schváliť aj poľský Senát, kde má opozícia tesnú väčšinu. AP pripomenula, že súčasná poľská vláda aj prezident Andrzej Duda v uplynulých rokoch ostro kritizovali „LGBT ideológiu“, o ktorej hovoria, že ide o „súbor škodlivých myšlienok, ktoré predčasne sexualizujú mladých ľudí a ohrozujú tradičné rímskokatolícke a rodinné hodnoty“ Poľska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:46