Diego Garijo je hotový umelec (ilu)instagram.com/diegogarijo
StoryEditor

Počas dňa bojuje v ringu, večer je z neho Drag Queen. MMA zápasník je v ženských šatách sám sebou

ros28.10.2021., 13:00h
Cez deň rozdáva päste, v noci si oblieka šaty, nosí makeup a mení sa na Drag Queen. To je skutočne originálny športovec Diego Garijo.
Lajkuj Brainee.sk na

Niekoľkonásobný víťaz

Nie každý ho však v tomto jeho koníčku podporuje. „Moja mama hovorí, že vyzerám smiešne a ohavne, že sa za mňa hanbí. Ale je mi to jedno. Stále si to užívam a dobre sa bavím,“ vyjadril sa 42-ročný zápasník MMA pre portál Outsports

Pred prvou šou stresoval

Dokopy vyhral sedem zápasov, no nakoniec musel skončiť, pretože trpel zdravotnými problémami. Mal totiž odlúpenú sietnicu. Zápaseniu sa profesionálne začal venovať pred pätnástimi rokmi po tom, čo ho ako dieťa prepašovali z Mexika do Spojených štátov amerických, informuje portál Sportbible. Počas mladosti bol veľmi problémový, dokonca niekoľkokrát posedel vo väzení. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa diego garijo (@diegogarijo)

V roku 2018 sa opäť vrátil do ringu, pričom zaznamenal niekoľko víťazstiev. Zaujímavosťou však je najmä to, že sa vo voľnom čase prezlieka do ženských šiat a vystupuje tak ako Lola. Okrem športu ho teda živia aj vystúpenia pod takýmto prestrojením. Diego tvrdí, že vďaka nim objavil samého seba. 

„Pred mojou prvou drag show som sa cítil rovnako ako pred zápasom. V začiatkoch MMA som pred zápasmi sedel v rovnakej šatni ako môj súper,“ povedal pre portál VICE. „Sedeli sme vedľa seba, pozerali jeden na druhého a mne sa natískala myšlienka, či ho dokážem poraziť. Rovnako som sa cítil aj v prvej súťaži v drag show. Malá miestnosť, osem dospelých, všetci sa navzájom porovnávali. Nebol som však nervózny. Mám pevné nervy. Alebo som možno len príliš hlúpy na to, aby som sa bál.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa diego garijo (@diegogarijo)

Chýbal mu mužský vzor

Vášeň v Drag Queen má pravdepodobne už od detstva. Doteraz vlastní fotku, na ktorej má ako šesť ročný oblečenú maminu podprsenku a nohavičky. Celý život ma vychovávala mama. Okrem toho som mal niekoľko bratrancov homosexuálov, takže som nebol vystavený mužským stereotypom. Možno preto viem byť veľmi ženský. Ľudia si pravdepodobne myslia, že som gay, no nie je to tak. Nerozumiem tomu. Ženskosť a sexuálna orientácia sú predsa dve úplne odlišné veci, vysvetľuje Diego Garijo.

Niektorí ľudia ho odsudzujú, myslia si, že bojovanie a makeup nejde dokopy. Garijo sa však týmto dvom odlišným veciam nebráni. Navyše ho podporuje aj beauty komunita či ľudia z LGBTQ. Pred niekoľkými rokmi som absolvoval kurz emocionálnej inteligencie. Povedali nám, že musím opustiť svoju zónu pohodlia. A tak začal navštevovať tanečné kurzy, prepichol si uši, naučil sa chodiť na podpätkoch a nosil ženské šaty. Lolu vraj milujú aj ostatní bojovníci.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa diego garijo (@diegogarijo)

Garijo tvrdí, že MMA, a rovnako tak aj vystupovanie v ženských šatách mu pomáha prekonať traumy z minulosti. Bojové umenia nám ukazujú krásu ľudí, ktorí narážajú na veľký odpor. V ťahu ide o prekonávanie toxickej maskulinity.

V detstve ho šikanovali, cítil sa ako úplný outsider. „Vždy som sa za všetko hanbil. Možno preto som vytvoril osobnosť, ktorá sa vôbec nehanbí. Ako dieťa ma tak ponížili, až som nakoniec odprisahal, že niečo podobné už nikdy nedovolím. Počas boja tak idem dopredu, kým ostatní cúvajú. Bohužiaľ, trauma z detstva sa so mnou nesie doteraz. S tou bojujem každý jeden deň,“ opisuje svoju minulosť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa diego garijo (@diegogarijo)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:13