Záborská si na mušku najnovšie zobrala Fera Jokea (ilu)TASR/Martin Baumann, facebook.com/Fero
StoryEditor

Ikona v obmedzovaní práv žien Záborská: Najnovšie si na mušku zobrala aj Fera Jokea

ros06.10.2021., 12:30h
Poslankyňa Anna Záborská sa preslávila najmä vďaka neustálej snahe o obmedzovanie ženských práv. To jej však nestačí, vadí jej už aj Fero Joke.
Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka svojim pravekým názorom si tiež vyslúžila anti-cenu Homofób roka 2019. Svojimi návrhmi sa stále snaží obmedziť prístup ženy k umelému prerušeniu tehotenstva. Za posledné dva roky sme čelili neuveriteľným devätnástim návrhom na sprísnenie či zákaz interrupcií, ktoré riešila nielen Anna Záborská, ale aj poslanci ako Martin Čepček či kotlebovci.

Namiesto toho, aby podporovali vzdelávanie a osvetu v oblasti ochrany pred neželaným počatím, oni budú radšej sprísňovať interrupčný zákon, ktorý je podľa mnohých poslancov NR SR postačujúci.

Neustále obmedzovanie ženských práv

V septembri opäť predložila ďalší návrh upravujúci pravidlá interrupcií, na základe ktorého sa mala napríklad predĺžiť lehota na premyslenie pred interrupciou na 96 hodín, zakázať reklama na umelé prerušenie tehotenstva alebo navrhoval zmenu názvu na ukončenie tehotenstva.

Vyzerá to však tak, že poslankyňa z klubu OĽaNO nemá v náplni práce nič iné, len potraty. Teraz obmedzenie ženských práv maskuje za pomoc tehotným ženám. Navyše, aj dnes rozhodujú o tom, či do druhého čítania posunú takúto novelu zákona. Týmto návrhom chce napríklad zaviesť dotazník, ktorým by zisťovali, z akého dôvodu podstupuje žena interrupciu.

Kňazi ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti

Začiatkom tohto roka prišla s absurdným pozmeňujúcim návrhom k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti.

Kameňom úrazu bolo najmä to, že kňazi by mohli byť považovaní za zdravotníckych pracovníkov. Odborníci nad tým len krútili hlavami. „Zdravotná starostlivosť zahŕňa prevenciu, dispenzarizáciu, diagnostiku, liečbu, biomedicínsky výskum, ošetrovateľskú starostlivosť, pôrodnú asistenciu a duchovnú službu a starostlivosť,“ uvádzalo sa v návrhu, o ktorom písal Výbor NR SR pre zdravotníctvo na Facebooku.



Pani Záborská chcela teda meniť aj to, kto je zdravotníckym pracovníkom. V podstate uviedla, že ním môže byť aj farár, kňaz či farárka. Nakoniec ho stiahla. Návrh kritizoval aj šéf zdravotníckych odborárov Anton Szalay, ktorý ho označil za totálny výsmech a nepochopenie legislatívy. „Zdravotnícki pracovníci musia spĺňať odbornú spôsobilosť a musia sa celoživotne sústavne vzdelávať,“ vyjadril sa pre portál Pravda predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

Nepodporila prístup k bezpečnej antikoncepcii

Koncom mája sa Anna Záborská rozhodla predložiť do národnej rady sporný návrh uznesenia, ktorým by mal náš zákonodarný zbor odmietnuť správu europarlamentu o situácii v oblasti sexuálneho zdravia. Išlo o správu, ktorú vypracoval chorvátsky europoslanec Predrag Matič.

V nej apeloval na štáty EÚ, aby ženám umožnili prístup k antikoncepcii a bezpečnej interrupcii. Aj preto správa narazila na odpor konzervatívnych politikov, najmä Anny Záborskej, Richarda Vašečku či šéfky klubu OĽaNO Márie Šofranko.

V júni vydala k tejto správe Anna Záborská uznesenie, v ktorom „pripomína Európskemu parlamentu ako aj všetkým členským štátom EÚ, že otázky týkajúce sa zdravotnej politiky a vzdelávania sú v kompetencii národných štátov, členov Európskej únie,“ informuje web Sme. Preto považuje tento návrh za taký, ktorý nerešpektuje podporu a pomoc tehotným ženám.

V správe sa tiež kládol osobitný dôraz na práva a služby pre ohrozené skupiny obyvateľov, akými sú napríklad ženy, ktoré sú často obeťami domáceho násilia, rodiny žijúce na hranici chudoby alebo ľudia, ktorým chýba prístup ku kvalitnej, funkčnej a komplexnej zdravotnej starostlivosti.


Poslanci sa neustále navážajú do LGBTQ

Konzervatívni poslanci si najnovšie na mušku zobrali komika Fera Jokea. Ako informuje spravodajský portál Aktuality.sk, chcú podporiť takzvaný „Orbánov zákon“ z dielne Republiky, o ktorom nakoniec poslanci nehlasovali.

Debatu o tomto zákone podnietil poslanec Tomáš Taraba, predseda strany Život, ktorý tiež kandidoval aj za ĽSNS.

Uvádza sa v ňom, že výchovno-vzdelávací proces nesmie byť zameraný na odchýlku od rodovej identity určenej pri narodení, zmenu pohlavia a podporu homosexuality.

Predložil ho nezaradený poslanec Miroslav Urban, ktorým chcú ochrániť rodinné hodnoty na Slovensku. Tento maďarský zákon, ktorý vyhnal obrovské množstvo nespokojných a frustrovaných Maďarov do ulíc, zakazuje sprostredkovať informácie o homosexualite či zmene pohlavia osobám mladším ako 18 rokov. Niečo podobné chcú poslanci presadiť aj u nás. Tým pádom by nemohli sledovať napríklad aj zábavný obsah, ktorý zdieľa známy komik Fero Joke.



Ten v rámci kampane s ostatnými známymi osobnosťami navštevuje stredné školy, kde komunikujú s mladými, ako napríklad v sebe spracovať pocity, ktoré môžu vzniknúť pri uvedomení si, že študent je homosexuál.

Poslanec Republiky Miroslav Urban v dôvodovej správe písal o „hrozbe pedofílie a čoraz agresívnejšej LGBTI propagande“. Podstatou jeho zákona bolo, aby v školách či škôlkach nemohla byť neplnoletým prezentovaná „LGBTQ ideológia“. Okrem toho navrhoval, aby médiá nesmeli vysielať obsah, ktorý podľa neho narušuje vývin maloletých.


Čo to znamená v praxi? Televízie by napríklad nemohli ukazovať „pornografiu, zmeny pohlavia, homosexualitu či prehnané násilie“. Anna Záborská spravodajskému portálu Aktuality odkázala, že „návrhy ešte nepozná a nevie sa k nim vyjadriť.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:57