Jakub Jahl, zakladateľ Satanovej komunity. Vystúpil na Bratislavskom Black Pride 2019.Youtube/
StoryEditor

Právo na eutanáziu či užívanie psychedelík. Satanova komunita má svojich členov aj na Slovensku - čo sú zač?

mor22.09.2022., 16:01h

Netolerancia iných náboženstiev, zosmiešňovanie, manipulácia a nátlak na členov komunity pod prikrývkou náboženstva s liberálnymi cieľmi, humanistickej filozofie a ateizmu. Navzájom sa vylučujúce? Trochu. Predstavujeme ti Satanovu komunitu, ktorá má svoju bunku aj na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Satanovu komunitu založili Čech Jakub Jahl za odbornej pomoci religionistu Ivana Štampacha, ktorý mu pomáhal s procesom registrácie spoločenstva ako cirkvi, čo sa im doteraz nepodarilo. Vznikla v roku 2018 a jej prvé vystúpenie zaznamenané i v médiách bolo v roku 2019 na Pražskom Pride (video nižšie). Tam verejnosť oboznámili s jednotlivými bodmi programu svojho združenia. „Satanizmus nie je len liberálnym náboženstvom, ale taktiež filozofiou podporujúcou mier, všestrannú rovnoprávnosť a princípy demokracie. Neuctievame síce Satana ani iných teistických bohov, ale uctievame prírodu, človeka a ľudstvo,“ uvádzajú na svojom webe. Takisto sa usilujú získať status cirkvi.

Na Pride-och ich nechcú

Slovenská Satanova komunita, ktorú zastupuje napríklad Martin Čičo, spolu s tou českou sa v roku 2019 zúčastnili bratislavského aj banskobystrického Dúhového pochodu. Obe podujatia sprevádzala, ako inak, kontroverznosť. Z toho bratislavského boli členovia komunity vykázaní organizátormi za pomoci polície a ich transparenty boli zničené. Jahl o tom spravil video, v ktorom sa pohoršuje nad netoleranciou organizátorov a zamýšľa sa i nad tým, či ich za to nezažaluje. 

Je to však skutočne tak - ide o netoleranciu náboženskej slobody? Nikto zo slovenskej LGBTQ komunity Satanovej komunite nebráni v ich náboženskom presvedčení ani činnosti. Komunita dopredu nenahlásila, že chce na pochode vykonávať svoj náboženský obrad. Pride-y tu nie sú na to, aby zviditeľňovali náboženské organizácie - ide v prvom rade o protesty queer ľudí za svoje ľudské práva a slobodu.

image

Jakub Jahl páli papier pripomínajúci Izraelskú vlajku. V strede Davidovej hviezdy sa nachádza nacistická svastika.

Youtube/

Ďalší dôvod je kontroverznosť, ktorou sú známi a ktorú za sebou komunita na čele s Jahlom ťahá. Je len na škodu queer komunity, keď sa ich odkaz v médiách prepája s transparentami Satanovej komunity. Keďže sme krajinou s vysokým počtom ľudí hlásiacich sa ku kresťanstvu, prepojenie so Satanom len nahráva ich skarikovaným predstavám o dúhových hnutiach. Ich prítomnosť na banskobystrickom Pride navyše komentoval aj Igor Matovič na Facebooku. Ten sa ani len nenamáhal spýtať organizátorov, či sa s prítomnosťou komunity na svojom podujatí stotožňujú a vyslal k svojim sledovateľom status podnecujúci k nenávisti.

Ideologický Harlekýn

Jakub Jahl rád provokuje spoločnosť, čo samo o sebe nie je zlé - používanie silných symbolov a performance sú súčasťou aktivizmu. Avšak keď sa bližšie pozrieme na jeho aktivity, nenarazíme na žiaden úspech či aspoň minimálny spoločenský posun. Dnes to je happening proti detskej obriezke, zajtra boj za práva zvierat a popozajtra budem bojovať za právo na eutanáziu. Ideologická história Jahla je rovnako divoká. Bol študentom teológie, členom Mormonskej komunity, z ktorej neskôr odišiel s tým, že všetkých obvinil z manipulácie, potom sa angažoval v reformovanej kresťanskej cirkvi Kristovovej komunity (RLDS) a nakoniec zakladá Satanovu komunitu.

Najlepšie to vystihuje opis odídenca z Jahlovej komunity, Svatopluk Hýnek pre portál epochtimes.cz: „On celú dobu veril v Boha alebo v Ježiša, ale potom to úplne odvrhol a začal tvrdiť, že to neexistuje, a že proti tomu musíme bojovať. Do toho tvrdí, že to môže existovať, a že proti tomu nebudeme bojovať, ale že budeme bojovať iba proti tím zlým skutkom, ktoré se páchajú v mene náboženstva. S čím sympatizujem, ale on do toho zase začal tvrdiť, že neverí v Boha a mystiku. A stále dookola, neustále mení názory. Je názorovo nestály, paranoidný a je to strašný manipulátor.“

1 + 1 rovná sa 3 

„V podstate se z neho stalo to, proti čomu bojuje,“ hovorí pre portál epochtimes.cz Svatopluk Hýsek. Hynek Tippelt sa vo vyššie citovanej štúdii ďalej zaoberá aj zavádzajúcou štylizáciou, akou sa Satanova komunita v online priestore prezentuje. „Programové body i reálna činnosť sa môžu javiť liberálne, tolerantne a demokraticky založenému pozorovateľovi sympatické i spoločensky prínosné.“ Avšak táto komunita v našej spoločnosti pôsobí len 4 roky a zatiaľ nepriniesla žiadne výrazné zmeny, mimo množstvo kontroverzie, skrz ktorú získavajú popularitu. Čím je táto komunita typická je extrémny „nesúlad medzi ich humanistickým prezentovaním sa a nehumánnej praxe“. Satanisti bojujú za legalizáciu marihuany - kontext je jasný, človek má právo intoxikovať sa a zachádzať so svojím telom ako chce. No na druhej strane tu je podozrenie, že na akciách ako Halugen, sa podávajú omamné látky (facebookový status nižšie).

Meniť názor na povel

Prečo je podávanie psychedelík na podobných akciách nebezpečné? Po prvé, nie sú tam žiadni certifikovaní, školení odborníci a odborníčky, ktorí túto skupinu látok študujú a majú prax s ľuďmi, ktorí ich užívajú. Pričom práve harm-reduction je zásadná pri tomto type omamných látok, pretože znižuje riziko tzv. badtripu a iných nepríjemných zážitkov. „Tieto látky podstatne zvyšujú sugestibilitu a v dôsledku znemožňujú slobodné rozhodnutie jedinca, pokiaľ ide o interpretáciu zážitku, ktorým jedinec pod vplyvom halucinogénov prechádza.“. V tomto prípade teda neexistuje záruka, že zúčastnený bude mať možnosť kriticky sa zamyslieť nad informáciami, ktoré sú mu podávané a zvýši sa riziko manipulovania jeho názorom.

Vodu káže, víno pije

Hynek Tippelt vo svojej štúdii zverejnenej vo vedeckom časopise Ergot upozorňuje na navzájom sa vylučujúce charakteristiky v ich sebaprezentácii. „Človek je „zviera“ aj „nadzviera,“ alebo: „Satanizmus je síce náboženstvom, ale združuje „rozmanité formy ateizmu“, pričom sa súčasne hlási k panteizmu.“. V skratke ide o to, že mixujú pojmy, ktoré keď položíme vedľa seba, spolu nedávajú zmysel. Ďalej sa v pravidlách komunity píše, že netoleruje akýkoľvek výsmech, nenávisť alebo nabádanie k násiliu. Avšak ak sa bližšie pozrieme na aktivity komunity, výsmech, nenávisť a nabádanie k násiliu nachádzame. Aby som však uviedol aj príklady...

V tomto videu líder Satanovej komunity Jakub Jahl s jej členom Martinom Čičom vyberajú náhodné texty z knihy Mormonovej - tie následne vyvracajú a zosmiešňujú. Na Instagramovom príspevku nižšie si zas stránka komunity robí žarty z islamu. Pripomínam, že je to práve Satanova komunita, ktorá vyzýva na náboženskú toleranciu. „Keď satanisti stratia cit pre slobodu a zmysel pre toleranciu, potom sme stratili poslednú nádej na obrodu náboženského myslenia ľudí …“ znie 6. náuka Satanovej komunity. 

 

 

Nenávisť a násilie nie je pre vodcu komunity taktiež neznámym termínom. „Ja som tam cítil tlak. Neviem, z akého dôvodu do mňa Jahl tak hrozne rýpal, ale bol som tam v hroznom útlaku, vážne hrozný teror. Bál som sa čokoľvek robiť, čokoľvek navrhnúť, pretože som vedel, že sa to obráti proti mne,“ opisuje svoju skúsenosť s odchodom z komunity pre Epochtimes.cz jej bývalý člen Svatopluk Hýsek. 

Jakub Jahl je rozhodne rozporuplná osobnosť a má za sebou už viacero káuz. Tento článok je len úvodom, v ktorom sme zhrnuli jeho najvýraznejšie počiny. 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:36