Mariah CareyYouTube/Mariah Carey
StoryEditor

Tvorca hitu All I Want for Christmas kritizuje Mariah Carey: O jej vzniku klame, veď ani nevie hrať na klavíri

kam16.12.2023., 13:00h

Zatiaľ čo ona hovorí príbeh o malom dievčatku, ktorá melódiu prvýkrát zahrala na klávesách, on tvrdí, že dieťa takú ťažkú skladbu nedokáže zahrať, nieto ešte vymyslieť.

Lajkuj Brainee.sk na

Mariah Carey zažije každý rok rozprávkové Vianoce. Okrem toho, že sa jej hit All I Want for Christmas is You ozýva na každom rohu po celom svete, každoročne jej zaň na účte pristane vyše 2,5 milióna eur

Okrem zaslúženej slávy sa okolo piesne vytvoril akýsi kult a zároveň veľká skupina odporcov, ktorí by skladbu najradšej zakázali. Prekvapivo je však nahnevaný aj spoluautor samotného hitu, ktorý hovorí, že Carey oklamala celý svet.

Producent Walter Afanasieff, ktorý má okrem tohto vianočného megahitu na konte napríklad aj hudobné skladby pre viaceré známe disneyovky, totiž hovorí, že príbeh speváčky o vzniku All I Want for Christmas is You je obyčajná „rozprávka“.

image

Vznik Ku-klux-klanu či ničivé prírodné katastrofy. Toto sú najhoršie udalosti, ktoré sa stali na Vianoce

Vraj ju vymyslela ako malé dievča

Ako povedal v epizóde podcastu Hot Takes & Deep Dives, on aj Carey boli dlhé roky „na rovnakej vlne“ v tom, ako napísali známu pieseň. Pred desiatimi rokmi však speváčka prišla s „alternatívnym príbehom“ o procese jej vzniku.

„Keď začala naznačovať, že: ‘Ach, tú pieseň som napísala, keď som bola malé dievča!’ Ale prečo to nepovedala 12, alebo 13, alebo 15 rokov predtým?“ povedal v podcaste. „Takže sa to nejako rozvinulo v jej mysli.“

Mariah Carey v priebehu rokov tvrdila, že s konceptom piesne prišla ešte ako malé dieťa. V roku 2017 pre Billboard povedala, že ju údajne vytvorila „ako dieťa“, keď sedela pri svojich „malých klávesách Casio“.

Nevie hrať na klavír

Aj keď je to tomto momente len tvrdenie proti tvrdeniu, podľa webu Independent je tu hneď niekoľko faktorov, ktoré misky váh nakláňajú Afanasieffovi. Carey totiž „nehrá na klávesy ani klavír“.

„Nerozumie hudbe, nepozná zmeny akordov a hudobnú teóriu ani nič podobné,“ tvrdí producent. „Nepozná zmenšený akord z molovej septimy na durovú septimu.“ Okrem toho je tu aj náročnosť samotnej skladby.

„Takže tvrdiť to, že ako malé dievča napísala veľmi komplikovanú akordovo štruktúrovanú skladbu prstom na Casio klávesách, je trochu priveľa,“ pokračoval Afanasieff. „Je to ťažká pieseň,“ dodal.

image

V Číne pracovný deň, v Severnej Kórei sú zakázané. Vianoce majú v niektorých krajinách úplne na háku

Hudobný producent v spomínanom podcaste presne popísal, ako podľa neho vznikala nielen táto pieseň, ale aj ďalšie dve, na ktorých spoločne pracovali pre jej vianočný album s názvom Merry Christmas. Zároveň však neupieral jej vplyv na skladby.

Ako pingpong

Povedal, že zatiaľ čo ona mala na starosti melódie a texty, on sa staral o „celú hudbu a akordy“. „Takže pri písaní ‘All I Want For Christmas‘ som začal hrať boogie-woogie, akýsi rock,“ pokračoval, keď napodobňoval zvuky známej skladby.

Okrem toho prezradil, že melódia mu dala nápad pridať vetu „I don’t want a lot for Christmas.” Podľa neho to „bolo ako hra pingpongu. Ja som trafil loptičku jej, ona mi ju vrátila.“

Potom opäť zdôraznil, aké komplikované boli niektoré zo zmien akordov, ktoré by „malé dievčatko“ na svojich „Casio klávesách“ rozhodne nedokázalo zahrať. Aj keď sa potom každý z nich vydal svojou cestou, spolu pracovali ešte na niekoľkých jej albumoch.

Súdny spor

Hovorca Mariah Carey pre The Independent povedal, že Carey za pieseň pripísala zásluhy Afanasieffovi a príbeh, ktorý sa za ňou skrýva, vyrozprávala „niekoľkokrát“. Povedal tiež, že Carey „nebola dieťa, keď bola pieseň napísaná“. To však nesedí s tým, čo povedala samotná speváčka.

Dokonca ešte aj v roku 2019 pre Cosmopolitan povedala: „Len som si sadla, ozdobila stromček, nasala atmosféru (filmu) It‘s A Wonderful Life a snažila sa dostať do tejto nálady,“ vysvetlila.

„Potom som sedela v tejto malej miestnosti s klávesami a začal som robiť malé melódie a podobne. Prechádzala som všetkými vecami, na ktoré v čase Vianoc myslím a ktoré ma robia šťastnou a ako to zmeniť a urobiť z toho pieseň o láske.“

Začiatkom minulého roka zažaloval skladateľ Andy Stone Afanasieffa a Carey o 20 miliónov dolárov. Vo svojej žalobe tvrdil, že skladba All I Want for Christmas Is You bola prevzatá z rovnomennej piesne, ktorú v roku 1989 napísal pre Vince Vance & the Valiants. Stone však  ešte v novembri obvinenia stiahol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:52