Hawker ChanTwitter/Andy Vermaut
StoryEditor

Chan vlastnil najlacnejšiu reštauráciu ocenenú Michelinskou hviezdou: Jej strata bola požehnaním, ktorá ma posunula ďalej

Miroslav Kamody26.02.2024., 10:00h

Michelinské jedlo predával v centre Singapuru za dve eurá. Ako ho zaradenie do luxusného zoznamu zmenilo a ako sa postavil k tomu, že o hviezdu prišiel? To sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Cesta Chan Hong Menga stať sa jedným z najznámejších ázijských šéfkuchárov nebola ani zďaleka ružová. Ako píše portál Insider, šéfkuchár narodený v Malajzii začínal ako učeň v hongkonskej reštaurácii, keď mal len 18 rokov.

Trvalo viac ako dve desaťročia, kým sa v roku 2009 rozhodol otvoriť svoj stánok s výstižným názvom Hawker Chan. A v tomto malom stánku v centre potravín v Singapure podával tisícom hladných ľudí svoju verziu kuracej ryže – de facto národného jedla mestského štátu – ktorá obsahuje pečené kura, ochutenú ryžu a sójovú omáčku.

image

Ervin otvoril v Bratislave bistro Banchan: V Kórei ti naservírujú niečo, čo na teba z taniera žmurká. Za dva mesiace som tam schudol 25 kíl

Michelinská hviezda

V roku 2016 bol Chan katapultovaný medzi hviezdy, keď bol jeho stánok len jednou z troch pouličných reštaurácií ocenených vytúženou Michelinskou hviezdou. Médiá potom označili jeho jedlo za 2,25 dolára (približne dve eurá) za najlacnejšie jedlo na svete ocenené hviezdičkou Michelin.

Ľudia stáli niekedy aj päť hodín v rade, len aby jeho jedlo mohli ochutnať. „Stala sa zo mňa cez noc celebrita. Celý svet vedel o mne a mojom jedle. Je to detský sen, ktorý sa mi splnil,” povedal 56-ročný Chan. O päť rokov však Michelin jeho stánok zo zoznamu vyradil.

Pre mnohých to bol šok, pre samotného Chana však nie. Ako sám povedal, vedel, že jeho čas v centre pozornosti sa nakoniec skončí. „Keď som stratil hviezdu, nevzdal som sa. Či už tú hviezdu mám alebo nie, život ide ďalej. Neznamená to, že sa budem hnevať alebo plakať,” dodal. 

Nestrácal nádej

Rok po tom, čo jeho stánok o hviezdu prišiel, si jeho podnik na Smith Street vyslúžil svoje miesto v Bib Gourmand - zozname, ktorý taktiež zostavuje Michelin a oceňuje v ňom reštaurácie, ktoré majú „jednoduchší štýl varenia“ a často aj nízke ceny

„The Bib Gourmand mi dáva motiváciu, že moje jedlo je na správnej ceste a že nestrácame svoju cestu ani smer,” pokračoval. Dodnes sa jeho jedlo predáva ako teplé rožky. Hawker Chan sa odvtedy stal globálnou značkou s desiatkami stánkov v Singapure a ôsmich ďalších krajinách vrátane Austrálie, Číny a Kazachstanu.

Chan odhaduje, že jeho predajne spoločne podávajú približne tisíc jedál denne. A z rozširovaním rozhodne nekončí. Hawker Chan aktuálne mieri do Indie, kde plánuje otvoriť pop-up reštauráciu. „Chcem, aby ľudia aj naďalej jedli Hawker Chan po celé generácie na celom svete,” povedal.

image

Takto vyzeral prvý socialistický fast food v Bratislave. Burger u Gurmana stál 10 korún, hranolčeky dávali do pohárika

Otvorený kritike

Po takmer 40 rokoch práce v tomto odvetví nie je Chanovi cudzia kritika. V posledných rokoch potravinoví kritici a ľudia údajne zaznamenali pokles jeho jedla. „Ak zastihnete pána Chana počas zmeny v pôvodnom stánku, zistíte, že jedlo je stále skvelé a cena nízka. Ale predajne sú dosť zlé - predražené a úprimne nie na úrovni,” povedala jedna miestna labužníčka.

Chan však uisťuje svojich kritikov, že jeho recept a spôsob prípravy jedál zostávajú rovnaké, ako keď pred niekoľkými rokmi prvýkrát získal Michelinskú hviezdu. „Všetko kura sa vyrába doma a omáčky sa vyrábajú v centralizovanej kuchyni a distribuujú sa do predajní. Jedlá sa varia každých pár hodín, v dávkach, aby bola zachovaná čerstvosť,” povedal Chan.

„Niektorým ľuďom moje jedlo chutí, iným nie. Každú kritiku beriem s nadhľadom,” dodal na záver. Pokiaľ teda ešte nemáš cestovateľské plány, za pár drobných si v Singapure a okolitých krajinách môžeš vychutnať jedlo, ktoré bolo svojho času ocenené Michelinskou hviezdou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:02