Život v Bratislave nemusí byť drahý. Na tieto miesta môžeš ísť zadarmo.Facebook/korzo Zálesie/bratislavský Kraj/
StoryEditor

Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent

Viktória Revajová13.04.2024., 11:30h

Cinkajú ti na mobile odchádzajúce platby z účtu, len čo vytiahneš päty z domu? Práve pre teba môže byť náš zoznam užitočný. Tieto miesta sú dokonalým príkladom známeho príslovia: „Veľa muziky za málo peňazí.“

Lajkuj Brainee.sk na

Život v hlavnom meste nie je práve najlacnejší. Ak ti po zaplatení nájmu a dôležitých výdavkov neostáva veľa peňazí na kultúrne vyžitie, nemusíš zúfať. V Bratislave a jej okolí je mnoho miest, kde neminieš ani cent. 

Viaceré sa nachádzajú priamo v centre mesta a patria k overeným klasikám, no o niektorých budeš možno počuť po prvý raz. Prinášame tipy aj pre tých, ktorí si chcú vyvetrať hlavu a na chvíľu sa odstrihnúť od civilizácie. 

image

Galéria v prírode Horského parku.

Galéria Horský Park/

Za kultúrou aj do prírody

Galéria, v ktorej nepotrebuješ žiadne peniaze,, len dobré počasie. Presne takú nájdeš v Horskom parku. Nachádza sa oproti Horárni Horský park vedľa Majakovského schodov. 

V jej stálej expozícii nájdeš diela kľúčových osobností sochárstva 20. a 21. storočia, ako napríklad Jozefa Kostku, Rudolfa Uhera či Pavla Tótha. Návštevu galérie navyše môžeš spojiť s prechádzkou po parku, ktorým vedie edukačný chodník. Galéria je denne otvorená od desiatej hodiny až do zotmenia.

image

Výstavu si môžeš pozrieť zadarmo aj v Galérii SPP.

Facebook/galéria Spp/

Zadarmo si môžeš vychutnať umenie aj v Galérii SPP, ktorá pravidelne organizuje vernisáže a výstavy výtvarných diel nielen slovenských, ale aj renomovaných zahraničných autorov.

Nedávno predstavila výstavu diel Andyho Warhola, teraz tam nájdeš jarnú výstavu dvoch slovenských výtvarníčok - Andrey Ehret a Ivany Orviskej. Galériu SPP nájdeš na Mlynských Nivách. Otvorená je len počas pracovných dní od 10. do 18. hodiny.

image

FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave?

Romantický piknik či posedenie s partiou

Na romantický obed či večeru v Bratislave nemusíš míňať majland. Priamo v centre mesta nájdeš niekoľko verejných parkov, ktoré sú ako stvorené na romantický piknik vo dvojici, či posedenie s partiou. 

Medická záhrada je rokmi overená klasika. V letných mesiacoch si tu môžeš vychutnať divadelné predstavenia, tvorivé dielne pre deti či koncerty, ktoré sú každoročne súčasťou Kultúrneho leta. 

Ak sa do Medickej záhrady vyberieš sám, spoločnosť ti budú robiť dobré knihy, ktoré nájdeš v letnej čitárni. Ale pozor, tá je otvorená len od júla do augusta. Ideálnym miestom na piknik je tiež Sad Janka Kráľa, ktorý je najstarším verejným parkom v strednej Európe alebo neďaleké Tyršovo nábrežie. 

image

Hájovňa Krásňany je ideálnym miestom na grilovačku s pratiou.

Metropolitný Inštitút Bratislavy/

Ak hľadáš vhodné miesto na posedenie s partiou kamošov v srdci prírody, jednoznačnou voľbou je Hájovňa Krasňany. Kedysi zabudnutá ruina hájovne sa minulý rok zmenila na jedinečný oddychový priestor pre verejnosť.

Budova v minulosti fungovala ako muničný sklad. Dnes v nej nájdeš voľnočasový pavilón s vnútorným grilom a vonkajšími ohniskami, kde si môžeš pripraviť obed a posedieť s kamošmi. V okolí altánku sa nachádzajú preliezky pre deti, ihrisko na petang či stojan na bicykle, takže je ideálnym miestom na zakončenie cyklotúry.

image

ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií

Neodolateľné výhľady

Ak si vášnivý milovník prírody a neprekáža ti, že si musíš cestou za rozprávkovým výhľadom vyšliapať kopec, rozhodne nemôžeš vynechať vyhliadkovú vežu na Devínskej kobyle. Jej unikátna poloha na hranici troch štátov poskytuje panoramatický výhľad na okolie Devínskej Novej Vsi, Česko, Rakúsko a Maďarsko. Z najvyšších poschodí veže sa ti naskytne pohľad nielen na Malé Karpaty, ale aj rakúsky vrch Schneeberg. 

image

Na pozorovateľni Vydrica ťa čaká nezabudnuteľná romantika.

Metropolitný Inštitút Bratislavy/

Ďalším skvelým miestom na romantické rande je pozorovateľňa Vydrica. Nachádza sa na trase medzi Račou a Mariankou. Celkom zadarmo si môžeš vychutnať pohľad na divú zver ako napríklad daniele, muflóny, diviaky, líšky alebo bažanty. Pozorovateľňa sa nachádza v jedinečnom takmer nedotknutom prostredí, ktoré obklopujú nepokosené lúky a krovia. Je ideálnym miestom, kde si človek prečistí hlavu a aspoň na chvíľu sa odstrihne od civilizácie.

image

Brunch je v Bratislave čoraz populárnejší. ZOZNAM našich obľúbených podnikov, kde ťa čaká z neskorých raňajok gastrozážitok

Zabudni na fitko

Nemusíš utrácať nehorázne peniaze za hodinu vo fitness centre. Zacvičiť si môžeš na zelenej streche obchodného centra Nivy a navyše celkom zadarmo, samozrejme ak práve neprší. V komunitnej záhradke nájdeš 500-metrovú bežeckú dráhu, exteriérové stroje a zóny na cvičenie. 

Pre cyklistov a milovníkov iných kolieskových športov je ideálnym miestom PumpPark v bratislavskej Petržalke. Nachádza sa na Haanovej ulici a poskytuje možnosti športového vyžitia pre širokú verejnosť. Ponúka takmer 600 metrov dráh rôznej obtiažnosti, čím sa radí medzi najväčšie športové areáli tohto konceptu v Európe.

image

Športové vyžitie zadarmo ťa čaká v PumpParku.

Pumppark/

Romantika na vode

Ak chceš čo-to ušetriť, vtiahni svoju polovičku na rande na Partizánsku lúku. Môžete si tu posedieť na pobytových schodoch a pokochať výhľadom na vodnú hladinu a pozorovať život vodných živočíchov. Ak budete mať šťastie možno zahliadnete aj zlatú rybku. 

Pre beznádejných romantikov s prievanom v peňaženkách tu je Korzo Zálesie, ktoré sa nachádza neďaleko Bratislavy. So svojou polovičkou si tu môžeš vychutnať romantickú prechádzku na drevenom móle, ktoré vedie ponad nábrežie Malého Dunaja. Korzo sa nachádza medzi Ivankou pri Dunaji a Malinovom, neďaleko obce Zálesie. Ak sem zavítaš, určite ti nesmie uniknúť ani vyhliadková veža Záleský maják.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 11:43