Hora Tchaj-šanX/zhou Li Chn/rushfancast/
StoryEditor

VIDEO Kto sa chce dostať na jej vrchol, musí zdolať vyše 6-tisíc schodov. Na posvätnú horu Tchaj-šan sa ľudia plaholčia štvornožky

Viktória Revajová14.05.2024., 11:00h

Vrchol posvätnej hory Tchaj-šan sa nachádza vo výške 1 545 metrov nad morom. Výstup trvá aj šesť hodín, niektorí ho však nezvládnu.

Lajkuj Brainee.sk na

Posvätná hora Tchaj-šan sa nachádza na severovýchode Číny v provincii Šan-tung a jej vrchol sa týči nad mestom Tchaj-jan. Keďže ide o najposvätnejšiu z piatich hôr čínskeho taoizmu, niet divu, že na ňu prúdia davy návštevníkov.

Turisti, ktorí sa pokúšajú zdolať jej vrchol, sa môžu ocitnúť pred náročnou skúškou fyzických, ale aj psychických síl, píše portál Daily Mail. Musia totiž zdolať vyše 6-tisíc schodov.

image

Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur

Historický význam

Tchaj-šan je takmer 2-tisíc rokov predmetom cisárskeho kultu a umelecké majstrovské diela, ktoré sa tam našli, sú v dokonalej harmónii s prírodnou krajinou. Odjakživa bola zdrojom inšpirácie pre čínskych umelcov a učencov. Symbolizuje staroveké čínske civilizácie a presvedčenia.

Hora bola osídlená ľuďmi už v období neolitu. Jej pôsobivý skalný masív sa týči do výšky 1 545 metrov nad morom. Hora Tchaj-šan je považovaná za jedno z najkrajších scénických miest v Číne a bola dôležitou kolískou orientálnej východoázijskej kultúry.

Hora Tchaj-šan patrí k najnavštevovanejším miestam v Číne. Vďaka svojej kráse a historickému významu sa v roku 1987 zapísala do svetového dedišstva UNESCO. Na sociálnych sieťach je však populárna z iného dôvodu. 

image

Tip na nenáročnú turistiku: Len na skok od Bratislavy ťa čaká jeden z najkrajších výhľadov na západe Slovenska

Idú až za hranice svojich síl

Aj napriek tomu, že na vrchol hory Tchaj-šan vedú dve lanovky, turistov viac láka výstup po starovekých schodoch, ktorý trvá štyri až šesť hodín.

Ak sa chcú dostať až na jej samotný vrchol, musia ich zdolať úctyhodných 6 600 schodov. Prejsť takúto náročnú cestu si vyžaduje zapojiť množstvo fyzických síl a turisti sú ochotní ísť až za hranicu svojich možností. Ako ukazuje video, ktoré sa virálne šíri na sociálnych sieťach, nie je to ľahký výkon. 

Zatiaľ čo posvätná čínska hora testuje fyzické a psychické sily návštevníkov, pre tých, ktorí sledujú neuveriteľné výkony turistov je nečakanou dávkou zábavy. 

Video, ktoré na sociálnej sieti X zverejnil koncom apríla používateľ Roneatan má takmer osem miliónov zhliadnutí a je hitom internetu. Zachytáva kreatívne techniky výstupu znavených turistov. Kým niektorí sa podopierajú paličkou, iní na sklonku svojich síl kráčajú nekonečnými schodmi štvornožky. 

Dosiahnutím vrcholu hory Tchaj-šan však ich púť nekončí. Čaká ich ešte nekonečná cesta dole, počas ktorej mnohí bojujú so svalovým vyčerpaním. Neraz musia znavených turistov, ktorí neodhadli svoje schopnosti z hory zniesť záchranári.

ANKETA
Trúfol by si si zdolať horu Tchaj-šan?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. jún 2024 08:44