Skutočné fakty, ktoré znejú ako konšpiračné teórie.Brainee X Canva/
StoryEditor

Kennedyho stratený mozog, predpoveď smrti. Znejú šialene, ale nejde o konšpiračné teórie: Fakty, ktorým sa len ťažko verí

Nikola Michalkova27.11.2023., 11:30h

Niektoré skutočnosti znejú tak šialene, že si nejeden z nás myslí, že to nemôže byť realita. Opak je však pravdou.

Lajkuj Brainee.sk na

Predpoveď smrti

Americký prezident Lyndon Johnson na jar v roku 1968 oznámil, že v ďalších voľbách kandidovať nebude. Neposkytol k tomu žiadne vysvetlenie, a preto viacerí začali špekulovať o možnom dôvode. V skutočnosti sa obával, že muži v jeho rodine často zomierali mladí. V 50. rokoch sotva prežil infarkt, a preto si v roku 1967 nechal vypracovať aktuársku štúdiu, ktorá mala predpovedať jeho pravdepodobnú dĺžku života. Aktuári zistili, že Johnson sa pravdepodobne nedožije 65 rokov.

Johnson si uvedomoval, že ak by v roku 1968 kandidoval a voľby by vyhral, čakal by ho veľmi krátky dôchodok, keďže na konci volebného obdobia by mal 64 rokov. To bol dôvod, prečo v nasledujúcich voľbách odmietol kandidovať. Výpočty boli pravdivé a Johnson zomrel, keď mal 64 rokov. Čo znamenalo, že keby odslúžil druhé celé obdobie, zomrel by necelých 24 hodín po tom, čo by mu funkčné obdobie skončilo.

Masaker na protestoch

Predtým, ako sa v Mexiku v roku 1968 mali konať olympijské hry, krajina bola pod náporom masových protestov. Počas jedného veľkého protestu umiestnili na niekoľko vysokých budov ostreľovačov. V momente, keď sa protestujúci dostali k línii policajtov stojacich blízko vládnej budovy, ostreľovači spustili paľbu na políciu tak, aby to vyzeralo, že strieľajú demonštranti. Policajti celú situáciu nenechali len tak a začali strieľať nespočetné množstvo protestujúcich v domnienke, že sa len bránia. Znie to skutočne neuveriteľne. Tí, čo streľbu prežili, z miesta utiekli. Vláda miesto hneď vyčistila a doteraz sa nevie presné číslo zabitých ľudí. Taktiež sa o tomto pláne s ostreľovačmi nevedelo niekoľko rokov. Odvtedy sa žiadne protesty nekonali.

image

Protest v Mexiku v roku 1968

Marcel·lí Perelló/Wikipedia

„Ochrana“ pred neželaným tehotenstvom

V 60. a 70. rokoch 20. storočia boli tisícky amerických žien sterilizovaných bez ich súhlasu. Išlo o prax sterilizácie chudobných žien a žien z menšín, ktorá mala „pomôcť ich finančnej situácii a kvalite života ich rodín“ tým, že sa zabránilo neželanému tehotenstvu v chudobných komunitách. Problémom bolo, že niektoré ženy o tom neboli vôbec informované. Iným sa dokonca vyhrážali, že ak sterilizáciu nepodstúpia, bude im odopretá zdravotná starostlivosť. Niektoré štúdie odhadujú, že v 70. rokoch 20. storočia sterilizovali až 25 – 50 percent indiánskych žien.

Projekt SUNSHINE

V rámci neho vláda USA po tom, čo zhodila atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki, nariadila vykonanie rozsiahlej štúdie, ktorej cieľom bolo lepšie pochopiť účinky vystavenia radiácii a jadrového spádu na ľudský organizmus. Aby to dokázali zistiť, naverbovali medzinárodnú sieť agentov. Ich úlohou bolo nájsť nedávno zosnulé deti a ukradnúť im časti tela, aby ich mohli použiť na testovanie.

Jedna vražda

11. septembra 2001 bola v New Yorku zaznamenaná len jedna vražda. Nerátali sa pritom ľudia, ktorí v ten deň zomreli v dôsledku útokov. Obeťou tej jednej vraždy bol poľský prisťahovalec Henryk Siwiak. Zabili ho v brooklynskej štvrti Bedford Stuyvesant o 23.40.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 16:34