Skutočné fakty, ktoré znejú ako konšpiračné teórie.Brainee X Canva/
StoryEditor

Kennedyho stratený mozog, predpoveď smrti. Znejú šialene, ale nejde o konšpiračné teórie: Fakty, ktorým sa len ťažko verí

Nikola Michalkova27.11.2023., 11:30h

Niektoré skutočnosti znejú tak šialene, že si nejeden z nás myslí, že to nemôže byť realita. Opak je však pravdou.

Lajkuj Brainee.sk na

Možno si sa aj ty stretol s niečím, čo bola pravda, ale znelo to ako úplná konšpiračná teória. Sú veci, ktorým sa predsa len ťažko uverí. V článku ti predstavíme pár takýchto faktov, ktoré pôsobia na ľudí skôr ako hoaxy.

Zmiznutý mozog

Pravdepodobne si počul o prípade zmiznutého mozgu bývalého prezidenta USA John F. Kennedyho. Zavraždený bol 22. novembra 1963. Počas pitvy mu bol odobratý mozog, ktorý následne umiestnili do Národného archívu. Odtiaľ ale zmizol. A nikto netuší, kde sa orgán podel. Samozrejme, tento prípad bol taký záhadný, že konšpirační teoretici sa ho hneď museli chytiť. Jedna z teórií hovorí, že Lee Harvey Oswald bývalého prezidenta nestrelil zozadu, ale spredu.

image

John F. Kennedy

Cecil Stoughton, White House/Wikipedia

Iné teórie hovoria, že mozog vlastní štát, ďalšie teórie uvádzajú, že bol zmrazený alebo predaný tomu, kto ponúkol viac. Najnovšia konšpiračná teória hovorí o tom, že mozog odcudzil jeho brat Robert, „možno aby zatajil dôkazy o skutočnom rozsahu chorôb prezidenta Kennedyho, alebo možno aby zatajil dôkazy o množstve liekov, ktoré prezident Kennedy užíval,“ myslí si autor James Swanson.

Ďalšia teória hovorí o členoch scientologickej cirkvi. Treba si však objasniť, čo scientologická cirkev vlastne je. Členovia veria, že človek je oveľa viac než len produkt vytvorený prostredím alebo génmi. Zaoberajú sa prevažne duchom. Okrem toho sa členovia infiltrovali do amerických vládnych agentúr s cieľom zničiť dokumenty a vyšetrovania, ktoré sú pre nich nepriaznivé.

Paranoja Ernesta Hemingwaya

Amerického spisovateľa asi netreba veľmi predstavovať, určite si sa s ním stretol minimálne na literatúre v škole. Jeho najznámejšie dielo je Starec a more. Počas svojho života trpel neustálou paranojou, že ho sleduje FBI. Práve táto skutočnosť sa považuje za dôvod, pre ktorý spáchal samovraždu. Väčšina to brala len ako prejav duševnej choroby a nebrali ho vážne. O desaťročia neskôr sa zverejnil jeho spis, ktorý dokázal, že ho vyšetrovali pre jeho väzby na Kubu. Jeho telefonáty boli tiež odpočúvané a jeho paranoja bola po celý ten čas na mieste.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 09:26