StoryEditor

Za málo peňazí veľa muziky. Tieto autá kúpiš na Slovensku do 10-tisíc eur

Radoslav Petrík02.03.2021., 11:27h
Túžiš po novom aute? Kúpa ťa nemusí stáť desiatky tisíc eur, stále sú na trhu i pomerne dostupné autá rôznych segmentov.
Lajkuj Brainee.sk na

Kúpa auta je pre mnohých ľudí veľkou životnou udalosťou a nezáleží pritom, či ide o staršie jazdené vozidlo alebo úplne nový neobchytaný kúsok putujúci do vašich rúk priamo od predajcu.

Jazdené vozidlá môžu mať síce podstatne lepšiu výbavu za rovnakú cenu ako nové auto, sú zabehnuté a často si môžete dovoliť lepší či výkonnejší model, než keby ste ho kupovali nový, avšak na druhú stranu sa môžete pri neopatrnej kúpe oklamať, spôsobiť si problémy súvisiace s históriou auta a riešiť i vážne technické vady.

Ak sa tomu chcete vyhnúť alebo si predsa len chcete užívať benefity nového vozidla so zárukou, no máte obmedzený kúpny rozpočet, môžete siahnuť po "ľudových" voľbách dostupných v slovenských ponukách automobiliek.

Stále je pritom výber viac než slušný a do sumy 10-tisíc eur si dokážete zaobstarať malé mestské vozidlá, sedan, kombík či dokonca populárne SUV. Pravdou však je, že ponuka je oproti minulosti výrazne okresaná, na čom sa mohli podpísať i hroziace vysoké pokuty automobilkám za nadlimitné emisie.

Značky teda musia zarobiť viac a kompenzovať si to vyššími predajnými cenami. Z výberu do 10-tisíc eur napríklad vypadli známe modely ako česká Škoda Fabia, Volkswagen Up, trnavský Peugeot 208, Citroen C3 a C-Elysée.

Medzi vozidlá, ktoré zdraželi a do rebríčka sa tak nemohli dostať patria aj Suzuki Swift, Toyota Yaris či modely legendárnej Lady a tiež i prichádzajúca nová generácia modelu Hyundai i20. V niektorých prípadoch za to môže i príchod nových generácií, ktoré sú podstatne lepšie vybavené a drahšie, alebo modely prešvihli stanovenú hranicu 10-tisíc eur len o pár desiatok eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/modely, menuAlias = modely, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:42