Výzdoba, Vianoce a sviatočná atmosféra. V niektorých krajinách Vianoce vôbec neslávia.Ibrahim Boran/Unsplash
StoryEditor

V Severnej Kórei sú zakázané, v Číne pracovný deň. Vianoce majú v niektorých krajinách úplne v paži

Nikola Michalkova23.12.2023., 13:30h

Vieš si predstaviť, že by si neslávil Vianoce a 24. december by bol úplne obyčajný, ničím zaujímavý deň? Asi nie. Sú ale krajiny, v ktorých tieto sviatky neslávia, dokonca v niektorých boli istý čas zakázané.

Lajkuj Brainee.sk na

Vianoce vo svete vyzerajú inak a každá krajina má svoje vlastné zaužívané zvyky a tradície. A len veľmi ťažko sa predstavuje, že na svete niekoľko desiatok krajín nepozná Vianoce a mnohé z nich ich verejne neslávia. Pozri sa, v ktorých krajinách obyvatelia vôbec nevnímajú, že sa vo svete trávia sviatky pokoja.

Afganistan

Národ s moslimskou väčšinou má už niekoľko desaťročí búrlivý vzťah ku kresťanstvu a sviatkom, ktoré sa ho týkajú. Tento vzťah sa ešte vystupňoval po nástupe Talibanu v 90. rokoch a „po dvoch desaťročiach je len málo náznakov, že by sa Taliban zmenil,“ povedal John Pontifex pre portál The Times.

Napätie medzi kresťanmi a inými menšinovými vierovyznaniami v Afganistane pokračuje s veľkou pravdepodobnosťou aj naďalej, keďže krajinu opäť ovláda extrémistická skupina. Vianoce sa tu takmer nikdy neoslavujú, pričom tí, ktorí sa predsa len rozhodnú sláviť tento sviatok, riskujú, že budú prenasledovaní, uvádza sa na portáli The Week

image

Ako sa nad Betlehem dostala kométa a pod stromček darčeky?

Alžírsko

Štát má tiež moslimskú väčšinu a prestalo sláviť Vianoce odkedy v roku 1962 získalo nezávislosť od Francúzska. Populácia kresťanských afrických kresťanov spolu s diplomatmi a miestnymi obyvateľmi niekedy usporiadala menšie oslavy, ale určite nejde o nič veľké.

V roku 2017 náboženská charitatívna organizácia Caritas zorganizovala trh, ktorý je vnímaný ako znak „stabilnej bezpečnosti v krajine, ktorá sa odrazila od desaťročného násilia islamistických militantov,“ uviedla agentúra Reuters. 

Bhután

Populácia kresťanov sa v Bhutáne pohybuje okolo 10-tisíc, čo je menej ako jedno percento z celkového obyvateľstva. Vianoce v tejto krajine by sme tiež hľadali márne, pretože tento sviatok nemá miesto v kalendári, kde prevláda budhizmus. 

Brunej 

Verejné oslavy Vianoc sú v malom, na ropu bohatom islamskom štáte Brunej zakázané už od roku 2015, pričom každému, kto by bol pristihnutý pri porušovaní tohto zákona, hrozí až päť rokov väzenia, pri tom „lepšom“ prípade pokuta 20-tisíc dolárov, a v tom najhoršom môže človek skončiť vo väzení.

Podľa tamojšieho ministerstva pre náboženské záležitosti sú pravidlá „určené tak, aby kontrolovali akt nadmerného a otvoreného slávenia Vianoc, čo by mohlo poškodiť vieru moslimskej komunity.“ Existuje vyjadrenie, že „jediný spôsob, ako si užiť sviatočné obdobie, je ísť na dovolenku.“

Čína 

Na základe informácií z portálu Daily Express, Vianoce v Číne sú „ďalším pracovným dňom a školy, kancelárie a obchody zostávajú otvorené. Krajina je oficiálne nenáboženským štátom, takže Vianoce boli kedysi úplne zakázané.“

V roku 2018 začali úrady „zasahovať na Vianoce“ a občanom prikázali, aby sa „namiesto toho sústredili na propagáciu tradičnej čínskej kultúry,“ uvádza sa na portáli The Guardian. 

image

Vianoce v Číne sa neoslavujú. Je to normálny pracovný deň.

Nuno Alberto/Unsplash

Líbya

Vianoce sa v tom prevažne moslimskom národe neslávia už niekoľko rokov. 24. december neprejde len tak bez povšimnutia, pretože je to dňom nezávislosti krajiny, čo je pre obyvateľov dôvodom na oslavu. Minulý rok sa práve v tento deň konali aj prezidentské voľby – prvé celoštátne voľby po siedmich rokoch. 

Mongolsko

Mongolsko je zložené prevažne z budhistického obyvateľstva, čo znamená, že tiež nedodržiava na Vianoce žiadne tradície, štátne sviatky či oslavy. Navyše, kresťanov tu žije len málo.

V krajine je štátnym sviatkom len 1. január, pričom občania na začiatku prvého lunárneho mesiaca usporadúvajú trojdňovú oslavu mongolského lunárneho roka, ktorá je známa ako Tsagaan Sar. Ale žiadne vianočné oslavy sa tu nekonajú. 

Severná Kórea

Vianoce sú v tejto krajine považované za niečo ako „neudalosť“. V krajine je extrémna autoritárska interpretácia ateizmu, čo viedlo k úplnému postaveniu všetkých vianočných vecí mimo zákon. „Severokórejská vláda tvrdo pracuje na tom, aby sa informácie o náboženských sviatkoch nedostali do tzv. kráľovstva pustovníkov.“ Každý, kto tento zákaz nedodržal, mohol byť „uväznený, mučený alebo usmrtený.“

image

Vianoce boli v Saudskej Arábii niekoľko rokov zakázané.

Sulthan Auliya/Unsplash

Saudská Arábia

Vianočné stromčeky či čokoľvek, čo by súviselo s Vianocami, bolo v Saudskej Arábii niekoľko rokov zakázané, hovorí Al Bawaba. Ale vianočné stromčeky a trblietavé ozdoby predávajúce sa v hlavnom meste Rijád sú „znamením meniacich sa čias,“ informoval The Arab Weekly. Korunný princ Mohammed Bin Salman bin Abdulaziz totiž vyhlásil, že je odhodlaný viesť krajinu k „otvorenému, umiernenému islamu.“

Somálsko

V roku 2015 Somálsko prijalo právo šaría, a preto oslavu Vianoc úplne zakázalo. Okrem toho krajina vydala varovanie, že takéto kresťanské slávnosti by mohli ohroziť moslimskú vieru, ktorá v nej prevláda. 

Tunisko

Ani v Tunisku neslávia Vianoce, preto ak by si sem chcel ísť na vianočnú dovolenku, nebude to dobrý nápad, pokiaľ obľubuješ výzdoby a sviatočnú atmosféru. V krajine nie sú síce Vianoce zakázané, ale žiadne verejné oslavy sviatkov nečakaj. Keby si na sviatky prišiel do Tuniska, našiel by si obyvateľov normálne pracovať. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:41