Sexuálne násilie ruských vojakov na ukrajinských ženách sa považuje ako vojnová zbraňAfp/Getty Images
StoryEditor

Ruskí velitelia vedeli o sexuálnom násilí páchanom na Ukrajinkách. Vojak mal na orálny sex využiť len štvorročné dievča

jhriDnes.cz24.11.2022., 10:30h

Ruskí velitelia o sexuálnom násilí na Ukrajinkách nielen vedeli, ale pravdepodobne ho aj v niektorých prípadoch podporovali, uvádzajú vyšetrovatelia ruských zločinov. Vojaci nútili Ukrajinky vyvesiť biele handry na domy, do ktorých ich prišli znásilniť, vyplýva z výpovedí obetí.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď ruskí vojaci v marci dorazili do dediny Berestjanka blízko Kyjeva, prikázali 42-ročnej Viktórii, aby na dvere domu vyvesila bielu handru. Následne v noci dorazil veliteľ s dvomi podriadenými. Žene povedal, že vojaci sú opití a chcú sa pobaviť, píše sa na portáli iDnes.

Vojaci odviedli Viktóriu do neďalekého domu. Tam schmatli ďalšiu ženu a jej muža zastrelili, keď sa im v tom pokúsil zabrániť. Obe potom odviedli do ďalšieho domu, kde ich znásilnili. 

Podľa Wayna Jordasha, britského právnika pomáhajúceho Kyjevu s vyšetrovaním ruských zločinov, ruskí velitelia o znásilňovaní nielen vedeli, ale „v niektorých prípadoch k nemu vyzývali či ho dokonca prikazovali.“ 

Sexuálne násilie je vojnový zločin

Jordash agentúre Reuters povedal, že miera sexuálnych násilností páchaných Rusmi na severe v oblastiach okolo Kyjeva naznačuje „plánovanie na omnoho systematickejšej úrovni,“ pričom na územiach okupovaných už dlhšiu dobu „boli omnoho častejšie.“

„Existujú náznaky, že sexuálne násilie je používané ako vojnová zbraň,“ uviedla Pramila Pattenová, zástupkyňa generálneho tajomníka OSN pre sexuálne násilie v konfliktoch. Znásilnenie je podľa Ženevských konvencií považované za vojnový zločin, vo svojej systematickej podobe ako zločin proti ľudskosti. 

Podľa Ukrajincov Rusi cielene využívajú sexuálne násilie ako zbraň k poníženiu a zastrašeniu. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že vojna „je zameraná na vyhladenie ukrajinského ľudu“, a že sexuálne násilie patrí medzi ruské zločiny „s cieľom rozšíriť stav teroru, spôsobiť utrpenie a strach medzi civilným obyvateľstvom Ukrajiny.“

image

Sexuálne násilie ruských vojakov na ukrajinských ženách sa považuje ako vojnová zbraň

Afp/Getty Images

Znásilňovanie pred príbuznými

Agentúra Reuters vyspovedala viac než dvadsať ľudí, ktorí pracujú s obeťami ruských násilností. Hovorila s orgánmi činnými v trestnom konaní, lekármi, právnikmi aj so samotnými obeťami. 

Poľská gynekologička Agnieszka Kurczuková uviedla, že ukrajinské utečenkine z východnej časti Ukrajiny jej tiež rozprávali o vyvesovaní bielej handry, k čomu ju nútili ruskí vojaci. Jednu jej pacientku znásilnili pred deväťročnou dcérou. 

O tom, že členovia ruských invazívnych síl páchali sexuálne násilie na svojich obetiach pred očami ich blízkych, hovorí tiež ukrajinská právnička Larysa Denyšenková, ktorá zastupuje znásilnené ženy. Prítomnosť rodinných príslušníkov zmieňuje aj októbrová správa OSN.

image

Hranie sa na zabíjanie Ukrajincov. Dievča z Mariupoľu prehovorilo o svojom pobyte v detskom tábore

„Páchatelia znásilňovali ženy a dievčatá v ich domovoch alebo v neobývaných domoch. Vo väčšine prípadov sa tieto činy rovnajú mučeniu a krutému či neľudskému zachádzaniu s obeťami a príbuznými, ktorí boli nútení pozerať sa,“ stojí v správe. 

Vek obetí znásilnenia sa pohyboval od štyroch do 80 rokov. Za obzvlášť znepokojivý považujú vyšetrovatelia OSN prípad, kedy musela vojakovi vykonať orálny sex štvorročné dievča. 

Rusko popiera, že by jeho vojaci páchali vojnové zločiny. Kremeľ akékoľvek obvinenia vrátane toho, že velitelia o sexuálnom násilí vedeli, odmietol. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 05:42