StoryEditor

Našiel sa najväčší sliedič v súkromí ľudí. Anticenu za rok 2016 si odniesol Facebook

06.10.2016, 21:12
Autor:
hrnhrn
Ocenenie Veľký brat (Big Brother Awards) pre najväčšieho firemného porušovateľa súkromia občanov získal internetový gigant.

Anticenu Veľkého brata (Big Brother Awards) pre najväčšieho firemného porušovateľa súkromia občanov za rok 2016 si dnes, vo štvrtok 6. októbra, odniesla americká spoločnosť Facebook. Rozhodla o tom v Belgicku jednomyseľne odborná porota i prevažná väčšina hlasujúcich obyvateľov.

"Facebook je dolárová multimiliardárska spoločnost, ktorá má jeden druh tovaru - vás!" povedal Joe McNamee, riaditeľ medzinárodnej advokátskej skupiny European Digital Rights (EDRi) so sídlom v Bruseli. Spôsob, akým Facebook zachádza s údajmi, poškodzuje podľa riaditeľa súkromie užívateľov a ľudia si musia uvedomiť, že používaním Facebooku sa vzdávajú svojho súkromia.

1984: "Veľký brat ťa sleduje!"

Súťaž Big Brother Awards sa hlási k odkazu slávnej knihy George Orwella s názvom 1984. Anglický spisovateľ v románe z roku 1949 opisuje krajinu Oceánia, v ktorej vládne permanentná vojna  absolútna totalita na čele s tzv. Veľkým bratom. Akýkoľvek priestupok voči kolektívnemu mysleniu je kruto potrestaný a ľudská individualita sa stáva zločinom. Z románu pochádza známy výrok „Veľký brat ťa sleduje!“.

Súťaž Brother Awards sa po prvýkrát uskutočnila v roku 1998 vo Veľkej Británii. V súčasnosti sa uskutočňuje vo viacerých európskych krajín. Tento rok sa bude anticena v Európe udeľovať ešte 25. októbra v Rakúsku a 16. novembra v Holandsku.

bigbrotherawards.org

​Účelom súťaže je upozorniť na riziká a pritiahnuť pozornosť verejnosti k otázkam ochrany súkromia a dát. Udeľovaná je úradom, firmám, organizáciám a osobám, ktorých činnosť výrazne a trvalo ohrozovala alebo porušovala súkromie ľudí alebo poskytla osobné údaje tretím stranám.

Najväčší sliediči v Česku

Súťaže sa zúčastňuje aj susedná Česká republika, kde sa anticena udeľuje od roku 2005. Tento rok označila porota za najväčších sliedičov minulého roka Políciu ČR za prevádzku systému Automatická kontrola vozidiel, Ministerstvo financií, firmu Mattel za bábiku Hello Barbie a ministra Chovanca, ktorý získal anticenu za výroky týkajúce sa nutnosti identifikovať užívateľov internetu

Jedinou pozitívnou cenou v Českej republike ocenili rakúskeho právnika a aktivistu Maxa Schremsa, ktorý sa postavil Facebooku. Významne tak prispel k pádu dohody o zdieľaní osobných údajov medzi EÚ a Spojenými štátmi (tzv. Safe Harbor), ktorá podľa Európskeho súdneho dvora dostatočne negarantovala ochranu dát Európanov v internetových spoločnostiach sídliacich v Spojených štátoch. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:09