StoryEditor

„Je to katastrofa.“ Trumpovu sociálnu sieť opustili vysoko postavení manažéri

08.04.2022, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Truth Social pôsobí po viac ako mesiaci od spustenia stále trochu prázdno a nefunkčne.

Sociálna sieť Truth Social z dielne bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa sa podľa nových zistení po rozpačitom štarte stretáva s personálnymi problémami. Agentúra Reuters v pondelok napísala, že ju opustili dvaja kľúčoví manažéri zodpovední za technologickú stránku a vývoj služieb, web Politico okrem toho informoval aj o odchode šéfky právneho oddelenia začínajúcej internetovej platformy. Podľa novej analýzy spravodajského webu BBC pôsobí Truth Social aj po viac ako mesiaci od spustenia mobilnej aplikácie trochu prázdno a nefunkčne.

Aplikácia Truth Social je dostupná od 21. februára, kedy bola zaradená do databázy App Store spoločnosti Apple. Stále ju ale nemožno inštalovať na zariadeniach s operačným systémom Android, sieť nie je dostupná v internetových prehliadačoch a podľa BBC zrejme ani väčšine záujemcov mimo USA. Pri snahe o registráciu sú používatelia zaraďovaní na zoznam čakateľov, ktorý má skoro 1,5 milióna prihlášok.

Truth Social

​Sám Trump, ktorý na jeseň prezentoval projekt svojej firmy Trump Media & Technology Group (TMTG) ako snahu postaviť sa veľkým technologickým spoločnostiam, do tohto týždňa na Truth Social pridal jediný príspevok (na úvodnom obrázku).

„Je to katastrofa,“ zhodnotil doterajšie fungovanie siete Joshua Tucker, ktorý vedie stredisko sociálnych sieti a politiky na New York University. Šéf Truth Social a bývalý republikánsky kongresman Devin Nunes predtým trval na tom, že nová platforma bude v USA do konca marca v plnej prevádzke, od tohto cieľa je však stále príliš ďaleko.

Výmena na vedúcich pozíciách

Politico s odvolaním sa na svoje zdroje uvádza, že Trump je nespokojný so stavom svojho najnovšieho projektu a že zvažoval zásadné zmeny, vrátane výmen na postoch v rade TMTG. Z Truth Social údajne odišli traja vysokopostavení pracovníci vrátane hlavnej právničky firmy Lori Heyer-Bednar, hoci zo správy nie je jasné, kedy sa tak stalo. Sama firma neodpovedala na žiadosť o komentár.

Zástupcovia Trumpovho tímu sa nevyjadrili ani agentúre Reuters, ktorá ako prvá informovala o odchode technologického šéfa Truth Social Josha Adamsa a hlavného produktového vývojára Billyho Boozera. Obaja sa údajne do projektu zapojili vlani a rýchlo sa stali „ústrednými hráčmi v snahe vybudovať impérium v ​​oblasti sociálnych sietí s podporou Trumpovej silnej značky“. Odchod dvojice by mohol ohroziť plány začínajúcej platformy, píše Reuters.

Záujem o Trumpovu sieť dramaticky opadol

Truth Social bola svojimi strojcami vykresľovaná ako budúca konkurencia veľkých sietí typu Facebook a Twitter, ktoré vlani v januári po nepokojoch v Kongrese vylúčili Trumpa za porušovanie pravidiel súvisiacich s podnecovaním násilia. Analytici však podotýkajú, že na prvý pohľad neprináša žiadnu pridanú hodnotu, okrem toho, že je na nej Trump. Okrem iného sa ukázalo, že platforma využíva voľne dostupný softvér Mastodon, čo sa však jej správcovia snažili zatajiť.

Dostupné údaje ukazujú, že po prvotnej vlne záujem o príslušnú aplikáciu dramaticky opadol, zatiaľ čo pokračovali problémy s registráciou používateľov. A tým, ktorým sa podarí dostať dovnútra, môže platforma pripadať trochu prázdna, píše BBC, pretože mnoho tvárí Trumpovho politického tábora sa na nej zatiaľ neangažuje. Sám exprezident publikoval svoju prvú "pravdu", ako sú príspevky označované, vo februári a ďalšie zatiaľ nepribudli.

BBC uzatvára, že aj napriek aktuálnym problémom by Truth Social stále mohla konkurovať niektorým alternatívnym sociálnym sieťam ako sú Gab alebo Gettr. Pokiaľ sa však nepresadí, bude to ďalšia položka na zozname neúspešných projektov Trumpovej podnikateľskej kariéry. Neslávny koniec už v minulosti postretol Trumpove aerolínie, jeho kasína alebo vzdelávací program známy ako Trump University.

01 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 02 - Modified: 2022-01-07 07:07:55 - Feat.: - Title: Trump vo februári spustí svoj vlastný „Twitter“
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 05:45