MetaReuters
StoryEditor

Meta: Proruskí hackeri a dezinformátori s inváziou zrejme vystupňovali operácie

07.04.2022, 16:18
Autor:
ČTKČTK
V posledných týždňoch sa podľa americkej spoločnosti pokúsila napadnúť facebookové účty desiatok ukrajinských vojakov.

Prevádzkovateľ sociálnych sietí Facebook a Instagram dnes v štvrťročnej bezpečnosti správy opísal rôznorodé operácie proruských činiteľov súvisiace s vojnou na Ukrajine, ktoré zahŕňajú dezinformačné kampane a napríklad aj snahy hackerov napádať účty ukrajinských vojakov. 

Spoločnosť Meta pozoruje vystupňovanie týchto operácií a okrem iného opisuje, ako sa na Ukrajinu zamerali siete, ktoré mali predtým iné predmety záujmu. Za hackerskými a propagandistickými akciami údajne stoja subjekty napojené na ruskú, ale tiež bieloruskú vládu.

"Aktéri s vládnymi väzbami z Ruska a Bieloruska sa na internete púšťali do kybernetickej špionáže a utajených operácií. Zdá sa, že tieto operácie krátko pred ruskou inváziou nabrali na intenzite, "uvádza vo svojom hodnotení manažéri Meta. Okrem iného spomínajú snahy predtým zablokovaných dezinformačných sietí vrátiť sa do akcie.

"Napríklad sme odhalili a narušili aktivitu typu CIB (skratka termínu pre siete využívajúce falošné účty alebo stránky) napojenú na bieloruskú KGB, ktorá 24. februára, v deň, keď Rusko začalo vojnu, zrazu začala pridávať obsah v poľštine a angličtine o tom, že sa ukrajinské jednotky bez boja vzdávajú a že ukrajinskí lídri utekajú z krajiny. Dovtedy sa tento konkrétny nekalý aktér zameriaval predovšetkým na obviňovanie Poľska zo zlého zaobchádzania s migrantmi z Blízkeho východu, "opisuje nová správa.

Facebook má už s potieraním podobných operácií, pri ktorých sa umelé profily často vydávajú za aktivistov, novinárov a nezaujatých zástupcov verejnosti, pomerne bohaté skúsenosti. Intenzívne sa im venuje od amerických prezidentských volieb roku 2016, pri ktorých ruskí "trollovia" na facebooku alebo aj twitteri šírili rôzne oznámenia s cieľom rozdúchať vášne medzi voličmi. Meta uvádza, že pri ruskom vpáde na Ukrajinu boli jej bezpečnostné tímy v pohotovosti kvôli možným pokusom rôznymi spôsobmi zneužívať jej platformy.

V štvrťročnom hlásení opisuje okrem iného aktivity politicky a finančne motivovaných hráčov alebo sieť, ktorá údajne nahlasovala ukrajinských aj ruských užívateľov v snahe ich umlčať. "Sieť spolupracovala na falošnom nahlasovaní rôznych priestupkov vrátane nenávistných prejavov u ľudí na Ukrajine, ale aj v Rusku, s cieľom nechať ich a ich príspevky odstrániť z Facebooku," uvádza Meta.

Na ukrajinské ciele sa podľa spoločnosti zamerala tiež v odborných kruhoch dobre známa hackerská skupina zvaná Ghostwriter, ktorá sa "typicky cez e-mailové útoky" snaží prenikať do cudzích účtov na sociálnych sieťach. V januári na ňu upozorňoval aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). V posledných týždňoch sa podľa spoločnosti Meta pokúsila napadnúť facebookové účty desiatok ukrajinských vojakov.

"V hŕstke prípadov nahrali videá vyzývajúce armádu, aby sa vzdala, akoby to boli príspevky prichádzajúce od právoplatných majiteľov účtov. Zdieľanie týchto videí sme zablokovali, "opisuje prevádzkovateľ Facebooku. Zároveň dôrazne nabádal ľudí na Ukrajine a v Rusku, aby posilnili zabezpečenie svojich účtov, ako e-mailových, tak na sociálnych sieťach.

01 - Modified: 2022-02-25 11:31:01 - Feat.: 0 - Title: Zuckerberg predstavil nový nástroj metaverza. Pomocou hlasových pokynov vytvorí virtuálny svet 02 - Modified: 2022-02-26 15:13:29 - Feat.: 0 - Title: Česi rázne zakročili, urobila tak aj spoločnosť Meta. Proti ruskej propagande sa spája celý svet 03 - Modified: 2022-03-25 16:28:24 - Feat.: 0 - Title: Zdravý metabolizmus a odbúranie tukov: Pomocníkov pri chudnutí nájdete vo vašej kuchyni 04 - Modified: 2022-04-01 12:50:37 - Feat.: 0 - Title: Environmentálny chemik: Žijeme obklopení jedmi. Narúšajú našu plodnosť, metabolizmus aj znižujú IQ
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 00:43