StoryEditor

V 78 rokoch zomrel slávny módny fotograf Patrick Demarchelier

01.04.2022, 17:22
Autor:
ČTKČTK
Fotil pre svetové módne značky ako Dior, Chanel, Yves Saint Laurent alebo Armani, v roku 2018 ho v rámci celosvetového hnutia MeToo obvinilo niekoľko žien zo sexuálneho obťažovania.

Fotograf Patrick Demarchelier bol jedna z najvýznačnejších postáv svetovej módy. Preslávil sa svojou spoluprácou s modelkami Naomi Campbellovou, Kate Mossovou, herečkou Nicole Kidmanovou a najmä s britskou princeznou Dianou. Oznámenie o fotografovom úmrtí sa objavilo na jeho overenom instagramovom profile, podľa ktorého skonal vo štvrtok.

"S veľkým smútkom oznamujeme, že 31. marca 2022 odišiel Patrick Demarchelier vo veku 78 rokov. Zanecháva po sebe svoju manželku Miu, troch synov Gustafa, Arthura, Victora a tri vnúčatá, "znie celé vyhlásenie na instagrame.

Demarchelier bol jedným z najvýznačnejších svetových módnych fotografov, jeho kariéra bola dlho spájaná najmä s dvoma americkými časopismi: Harper's Bazaar a americkým vydaním Vogue. Neskôr dostával zákazky pre najväčšie svetové módne značky ako Dior, Chanel, Yves Saint Laurent alebo Armani.

​Pred jeho fotoaparátom stáli nielen najväčšie hviezdy sveta módy 90. rokov minulého storočia, okrem Campbellovej tiež napríklad Cindy Crawfordová, ale aj popové speváčky Madonna, Beyoncé či Jennifer Lopezová. V roku 2005 nafotil kultový kalendár Pirelli.

Demarchelier však preslávil najmä ako dvorný fotograf britskej princeznej Diany, a stal sa tak prvým oficiálnym fotografom britskej kráľovskej rodiny, ktorý pochádzal z cudzej krajiny.

Jeho meno tiež niekoľkokrát zaznelo vo filme Diabol nosí Pradu, v ktorom Meryl Streepová stvárnila úlohu inšpirovanú šéfredaktorkou amerického vydania časopisu Vogue Annou Wintourovou.

​Svet módy sa však od Demarcheliera do určitej miery odvrátil v roku 2018, keď ho v rámci celosvetového hnutia MeToo obvinilo niekoľko žien zo sexuálneho obťažovania. Aféra vypukla po článku denníka The Boston Globe, ktorý citoval svedectvo siedmich žien vrátane jeho bývalej asistentky, podľa ktorých fotograf zneužíval svoje významné postavenie.

Demarchelier obvinenia vždy popieral, skupina Condé Nast, ktorá je väčšinovým vlastníkom časopisov Vogue či Glamour, s ním však rozviazala spoluprácu. archív instagram Patrick Demarchelier

Hold fotografovej práci po jeho úmrtí už vzdala napríklad modelka Crawfordová, aj jej kolegyňa Bella Hadidová alebo Hailey Bieberová. "Budem si vždy vážiť jeho talent, láskavosť a našu dlhú spoločnú históriu," napísala návrhárka Vera Wangová.

01 - Modified: 2021-08-30 13:58:07 - Feat.: 0 - Title: Inšpirácie z Cannes: Stroj od značky H&M vám zrecykluje oblečenie na počkanie 02 - Modified: 2021-10-05 11:31:58 - Feat.: 0 - Title: Náhrdelník ako slučka obesenca. Módny dom Givenchy čelí masívnej kritike aj z vlastných radov 03 - Modified: 2021-10-05 14:49:21 - Feat.: 0 - Title: Módny e-shop Answear spustil novú kampaň aj komunikačnú stratégiu. V hlavnej úlohe sú ženy 04 - Modified: 2021-02-22 12:25:00 - Feat.: 0 - Title: Nielen pohodlné, ale aj štýlové! Inšpirujte sa tými najlepšími outfitmi známych Sloveniek 05 - Modified: 2022-02-18 14:01:26 - Feat.: 0 - Title: Zomrel známy fotograf Dušan Knap
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. máj 2024 20:04