StoryEditor

Najväčšie hoaxy uplynulého týždňa: Netopiere, ktoré prenášajú biologické zbrane, ale aj tehotná herečka pri bombardovaní nemocnice

11.03.2022, 15:55
Polícia varuje Slovákov, že ruská propaganda hľadá témy na zvrátenie verejnej mienky o vojne na Ukrajine.

Dezinformácie zaplavujú slovenský online priestor už niekoľko rokov. Od napadnutia Ukrajiny Ruskom sa ich šírenie zintenzívnilo, zverejňuje  ich napríklad aj veľvyslanectvo Ruskej federácie. Pozreli sme sa na to, ktoré najväčšie hoaxy sa šírili sociálnymi sieťami uplynulý týždeň.

K vymysleným profilom na sociálnych sieťach šíriacim dezinformácie sa pridávajú aj profily oficiálnych inštitúcií, ako napríklad Ruská ambasáda. Tá tento týždeň výrazne podporila dva hoaxy.

Hoax 1: Vtáky prenášajú biologické zbrane

Krkolomnou slovenčinou, ktorá sa asi zrodila v internetovom prekladači, Ruská ambasáda na svojom Facebook profile zverejnila informáciu, že Ministerstvo obrany Ruskej federácie dostalo informáciu o americkom projekte, ktorý sa realizuje  v laboratóriách na Ukrajine. Ide o výskum výskum šírenia nebezpečných infekcií sťahovavými vtákmi. Ruská ambasáda takto varuje pred biologickými hrozbami vytvorenými na Ukrajine, ktorú by mali šíriť vtáky, netopiere či iný hmyz.

Cieľom bolo preštudovať možnosť šírenia obzvlášť nebezpečných infekcií migrujúcimi vtákmi vrátane vysokopatogénnej chrípky H5N1, ktorá má letalitu ľudí, ako aj hydiny. Vzhľadom na unikátnu geografickú polohu Ukrajiny, kde sa transkontinentálne migračné cesty prelínajú, bolo v projekte študovaných 145 biologi. Boli identifikované minimálne dva druhy sťahovavých vtákov, ktorých cesty prechádzajú najmä cez územie Ruska,“ tvrdí ruská ambasáda za facebookovom profile. Vyjadrenie sme nechali presne v znení ako ho napísali, aj s chybnou slovenčinou.  

Okrem toho zaujímavý je projekt P-781, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-03-11 16:08:13 - Feat.: 0 - Title: Víkendové politické relácie: O dôsledkoch vojny na Ukrajine bude hovoriť aj premiér Heger 02 - Modified: 2022-03-11 15:46:48 - Feat.: 0 - Title: Ruské stíhačky zaútočili na bieloruskú dedinu, chcú vtiahnuť Minsk do vojny, tvrdí Kyjev 03 - Modified: 2022-03-11 15:52:57 - Feat.: 0 - Title: Biden: G7 zruší Moskve doložku najvyšších výhod, USA obmedzia dovoz z Ruska
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 13:44