TASR/AP
StoryEditor

Greta Thunbergová sa stane šéfkou vydania rannej relácie BBC

25.11.2019, 20:00
Autor:
ČTKČTK
Mladá aktivistka už zadala redaktorom prípravu reportáží.

Environmentálna aktivistka Greta Thunbergová si v decembri na jeden deň vyskúša, aké to je byť šéfeditorkou rannej relácie Today na britskej rozhlasovej stanici BBC Radio 4.

Šestnásťročná Švédka bude jednou z pätice osobností, ktoré sa podľa už zažitej tradície tejto úlohy ujímajú medzi 26. decembrom a Silvestrom. Aktivistka už na deň, kedy bude rozhodovať o podobe ranného vysielania, zadala prípravu reportáží z Antarktídy a Zambie a rozhovor s guvernérom britskej centrálnej banky Markom Carneyom.

BBC o Thunbergovej napísal, že jej meno je synonymom boja za záchranu planéty. Pripomína, že mladá aktivistka tento rok nominovaná na Nobelovu cenu za mier za to, že stála pri zrode celosvetového hnutia, ktorého stúpenci sa snažia vyvíjať tlak na politikov, aby podnikli zásadné kroky v boji proti zmenám klímy.

Greta Thunbergová sa stala známou po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".

​Rozhlasová stanica si ako ďalšiu hosťujúcu šéfeditorku vybrala predsedníčku britského najvyššieho súdu Brendu Haleovú. Tá sa dostala do centra pozornosti, keď v septembri označila za nezákonné presadzované prerušenia zasadnutia britského parlamentu premiérom Borisom Johnsonom krátko pred brexitom. Program Today pod jej vedením zavedie poslucháčov práve na najvyšší súd.

V minulosti bola medzi hosťujúcimi šéfeditormi relácie Today napríklad americká herečka a humanitárna aktivistka Angelina Jolieová, teraz už bývalý predseda dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow alebo princ Harry.

01 - Modified: 2019-06-10 08:33:00 - Feat.: 0 - Title: Známa aktivistka Greta Thunbergová si chce dať ročnú prestávku zo školy 02 - Modified: 2019-09-28 09:16:33 - Feat.: 0 - Title: Aktivistka Greta Thunbergová a študenti získali cenu Amnesty International 03 - Modified: 2019-11-08 06:05:10 - Feat.: 0 - Title: Vybrali slovo roka. Spropagovala ho Greta Thunbergová
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 20:57