Libuša Šafránková a Pavel Trávníček vo filme Tri oriešky pre Popolušku.idnes.cz/2Media
StoryEditor

Popoluška oslavuje 45 rokov. K výročiu dostala vlastnú známku aj výstavu

08.12.2018, 23:50
Autor:
ČTKČTK
V Nemecku je rozprávka jedným zo symbolov Vianoc, počas tohtoročných bude ešte viditeľnejšia.

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je aj pre Nemcov jedným zo symbolov Vianoc. A počas tohtoročných bude ešte viditeľnejšia.

Rozprávku, samozrejme, vo sviatočné dni ponúkne niekoľko nemeckých televízií, s hlavnou postavou sa však ľudia môžu stretnúť aj na novo vydaných známkach, množstve suvenírov alebo na výstave na východonemeckom zámku Moritzburg, kde sa nakrúcala.

​​Kultová rozprávka oslavuje tento rok 45. výročie svojej premiéry v roku 1973, čo sa nemecká firma PostModern rozhodla pripomenúť zvláštnou edíciou známok, ktoré je možné kúpiť online alebo napríklad na vianočných trhoch v Drážďanoch.

​Na dvojici známok v hodnote 60 centov sú fotografie Popolušky v podaní Libuše Šafránkovej. Kým na prvej snímke sa ešte smutná Popoluška musí v šedivom oblečení pachtiť pri ťažkej práci, na druhej už rozkvitla v šťastnú princeznú s korunkou na čele. V oboch prípadoch fotografie sprevádza text s nemeckým názvom filmu Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.

"Od roku 1973 sa tento film v predvianočnom čase každoročne objavuje na televíznych obrazovkách. Už mnoho rokov má nielen kultový charakter, ale je pre veľa ľudí neoddeliteľne spojený s Vianocami. Tak ako žiadna iná rozprávka dokážu Tri oriešky pre Popolušku okúzľovať rovnakou mierou mladých aj starších ," zdôvodnila poštová firma voľbu motívu.

V predvianočnom čase pravidelne čakajú rady ľudí pred saským zámkom Moritzburg, aby mohli zhliadnuť výstavu o česko-nemeckom filme a jeho vzniku, ktorá tu je pritom k videniu už po niekoľkýkrát.

Aktuálna verzia výstavy, ktorá zostane otvorená do 3. marca budúceho roka, návštevníkom na 450 metroch štvorcových ponúka množstvo informácií i zábavu. Môžu sa dozvedieť napríklad o tom, ako mohol scenár k filmu napísať František Pavlíček, ktorému komunisti zakázali činnosť v kultúre, alebo prečo po natáčaní v umelom snehu východonemeckej výroby zapáchalo ešte pol roka okolie zámku po rybách.

Expozícia v nemčine a češtine vysvetľuje tiež to, prečo východonemeckí filmári požadovali, aby Popoluška bola sebavedomá a samostatná, alebo prečo filmového Juráška hrali dva odlišné kone.

Na výstave si návštevníci môžu tiež vyskúšať Popoluškine šaty, pokúsiť sa získať vlastný oriešok, zatancovať si po boku figurín Popolušky a princa, alebo si aj zmerať svoju topánku s Popoluškinou črievičkou.

​Popolušku v tomto roku prinesú aj ďalšie nemecké mestá. Vo Frankfurte nad Mohanom v opere premietnu rozprávku so živým hudobným sprievodom veľkého symfonického orchestra, podobné predstavenia sa uskutočnia aj v Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Drážďanoch a ďalších mestách.

V Nemecku vysielajú Popolušku počas sviatkov viaceré televízie, na Slovensku ju tento rok na Štedrý večer prinesie televízia Markíza.

01 - Modified: 2021-06-09 14:19:50 - Feat.: - Title: RTVS k úmrtiu Libuše Šafránkovej mení program. Odvysiela Obecnú školu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 22:33