StoryEditor

Sci-fi snímka Duna dnes vstúpila do slovenských kín. Na veľké plátno prináša unikátny zážitok

21.10.2021, 15:00
Autor:
hrnhrn
Film režiséra Denisa Villeneuvea divákov zavedie na púštnu planétu Arrakis, o ktorej vzácnu komoditu bojujú viaceré národy galaxie.

Filmová novinka režiséra Denisa Villeneuvea (Unesené, Prvý kontakt, Blade Runner 2049) práve prišla do kín. Vesmírny epos Duna má všetky predpoklady na divácky úspech – je adaptáciou kultovej knižnej predlohy, má skvelé herecké obsadenie a režisérskeho vizionára, pre ktorého bol projekt srdcovkou. Ohlasy zo zahraničia či slovenských predpremiér, ale aj osemminútový potlesk z benátskeho festivalu naznačujú, že Duna prináša na veľké plátno unikátny zážitok. 

Continental film

Film rozpráva o mocenských bojoch vnútri galaktického impéria. Púštna planéta Arrakis je zdrojom vzácneho korenia, ktoré poskytuje človeku nevídané psychické schopnosti a odomyká jeho plný potenciál. Paul Atreides, hlavný hrdina epického príbehu, sa musí dostať na najnebezpečnejšiu planétu vesmíru, aby zaistil bezpečnú budúcnosť pre svoju rodinu a svoj ľud. Keď na ňu cestuje, ešte netuší, že ho čaká osud, aký si nevie celkom predstaviť. Paul a jeho rod totiž nie sú jedinými, kto si robí na planétu a jej zásoby nárok. Črtá sa konflikt, v ktorom prežijú len tí, čo dokážu čeliť svojmu strachu.

Režisér Denis Villeneuve hovorí: „Na výtvarnej stránke sme veľa pracovali s Patriceom (Vermettom) a sústredili sa na tému osamotenia. Chcel som pretlmočiť dosah púšte na ľudskú dušu. Myslím si, že je to gigantické zrkadlo, čo odráža ľudskú povahu a obracia pohľad človeka k jeho podstate.“ 

Continental film

​Do filmu obsadil zvučné mená. Úlohu mladého hrdinu Paula získal Timothée Chalamet. „Bolo vzrušujúce pracovať na niečom, čo sa prelína do veľkého pocitu, do univerza, ktoré v literárnej komunite požíva obrovský rešpekt. Je to taká americká fikcia na štýl Hviezdnych vojen. Bola to príležitosť zahrať si niekoho strateného a už v mladom veku rozpolteného, ale zároveň s mesiášskymi sklonmi,“ hovorí herec známy z filmov Interstellar či Daj mi tvoje meno.

Ikonickou hrdinkou Duny je aj záhadná postava Chani zjavujúca sa Paulovi v snoch, ktorú stvárnila Zendaya (Spider-Man: Návrat domov, Eufória). „Sci-fi ma vždy veľmi zaujímalo. Na doslovnom úniku do iného sveta je niečo veľmi zábavné,“ vraví. „Denis (Villeneuve) dal jasne najavo, že pre Fremenov neexistuje rozdiel medzi mužom a ženou. Bojujú a bijú sa rovnako. Považujú sa za rovnocenných bojovníkov. Preto má moja postava v sebe nespochybniteľnú silu. Ak chce byť súčasťou svorky, byť ňou akceptovaná, musí byť veľmi silná,“ dodáva.

Continental film

​Režisér, v súlade so svojimi sklonmi k veľkoleposti, obklopil svojich dvoch mladých hrdinov hereckými osobnosťami s hviezdnou aurou. Vo filme hviezdia aj, Oscar Isaac (séria Star Wars, Ex Machina), Rebecca Ferguson (séria Mission: Impossible, Reminiscence), Josh Brolin (séria Avengers, Sicario: Nájomný zabijak), Javier Bardem (Volanie mora, Piráti Karibiku: Salazarova pomsta), Dave Bautista (Strážcovia galaxie, Blade Runner 2049) či Jason Moma (Aquaman, Hra o tróny).

Špičkovým tímom sa režisér obklopil aj za kamerou. Tú má na svedomí kameraman Greig Fraser, ktorý sa podieľal na filmoch ako Rogue One: A Star Wars Story alebo Nech vojde ten pravý či seriáli The Mandalorian. „S Denisom sme sa spoznali pred mnohými rokmi na grilovačke u Rogera Deakinsa,“ spomína Fraser. „Prišiel nejaký francúzsky Kanaďan, ktorého som nepoznal. Fantasticky sme si pokecali a v jednom momente mi zrazu došlo, že ide o Denisa, režiséra, ktorý natočil hneď niekoľko mojich najobľúbenejších filmov. V Dune chcel, aby Arrakis vyzeral ako drsné, nehostinné miesto. Ale divák mal mať z neho pocit reálnosti, a nie sci-fi sveta.“

Continental film

​Hudbu k filmu zložil legendárny skladateľ Hans Zimmer, ktorého tvorba siaha od Levieho kráľa, cez Temného rytiera až k ostatnému filmu s Jamesom Bondom. „Videl som filmy o ríšach ďaleko, ďaleko, na iných planétach, a vždy som počul trúbky a lesné rohy a čelá,“ spomína. „A rozmýšľal som, že, páni, všetky tieto ohromné civilizácie v odľahlých galaxiách a rôznom čase a majú rovnaké nástroje ako my. Takže mi napadlo, že najlepšie bude vynájsť nové nástroje.“ Vytvoril špeciálne dychové nástroje, pridal improvizované gitarové a čelové nahrávky, dokonca použil ľudské hlasy a to všetko skĺbil tak, aby vznikla celá paleta neznámych zvukov.

DUNA

  • Premiéra: 21. októbra 2021
  • Originálny názov: DUNE
  • Krajina pôvodu: USA
  • Rok výroby: 2020
  • Žáner: dobrodružný, sci-fi, dráma
  • Dĺžka: 155 min.
  • Jazyková verzia: slovenské titulky, maďarský dabing
  • Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 12 rokov
  • Formát: 2D, IMAX
  • Distribučná spoločnosť: Continental film
  • Réžia: Denis Villeneuve
  • Scenár: Eric Roth, Denis Villeneuve, Jon Spaihts
  • Kamera: Greig Fraser
  • Hudba: Hans Zimmer
  • Hrajú: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Zendaya, Oscar Isaac, Javier Bardem,
    Dave Bautista, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Jason Momoa, David Dastmalchian, Chen Chang,
    Stephen McKinley Henderson a ďalší

01 - Modified: 2021-09-29 09:56:29 - Feat.: 0 - Title: James Bond, Venom i Duna. Do kín mieria filmy stvorené pre pre veľké plátno a priestorový zvuk 02 - Modified: 2021-10-08 19:48:01 - Feat.: 0 - Title: Októbrové filmové novinky potešia fanúšikov komiksov aj hororov
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 02:08