Seznam Správy
StoryEditor

Český Seznam vyhodil zástupcu šéfredaktora. Hošek čelí podozreniu z obťažovania

18.10.2021, 15:06
Autor:
vlcvlc
Jiří Hošek je český novinár a komentátor, ktorý sa zameriava na zahraničné spravodajstvo a šport.

Na českom portáli Seznam Zprávy skončil zástupca šéfredaktora a vedúci zahraničnej rubriky Jiří Hošek. Ako uviedla hovorkyňa Seznamu Aneta Kapuciánová, dôvodom bolo hrubé porušenie pracovnej disciplíny. Podľa zdrojov redakcie iDNES.cz sa Hošek opakovane dopúšťal sexuálneho obťažovania.

"Vedenie redakcie Seznam Zprávy sa rozhodlo okamžite ukončiť pracovný pomer s autorom podcastu Angličan a reportérom Jiřím Hoškom. Dôvodom jeho odchodu bolo hrubé porušenie pracovnej disciplíny," spresnila Kapuciánová.

Tri zdroje, ktoré si želali zostať v anonymite, potvrdzujú, že Hošek mal opakovane obťažovať svoje kolegyne. "Posielal napríklad nevyžiadané fotky svojho prirodzenia," povedala jedna z jeho bývalých kolegýň. V redakcii Seznamu silnel tlak niekoľkých žien, ktoré sa na Hoškove správanie opakovane sťažovali.

"V redakcii o tom vedelo veľa ľudí, nikto s tým nič nerobil. Pokusy o riešenie stroskotali rýchlo, takže sme len mohli sedieť a čakať, kedy nejaká fotka alebo správa príde niekomu ďalšiemu," povedala portálu iDNES.cz v reakcii na prepustenie Hoška jedna z ďalších žien, ktorá s ním pracovala. Redakcia iDNES.cz sa Hoška pokúsila kontaktovať, ten však doteraz neodpovedal.

Jiří Hošek je štyridsaťpäťročný novinár a komentátor, ktorý sa zameriava na zahraničné spravodajstvo a šport. V súčasnosti bol zástupcom šéfredaktora Jiřího Kubíka a vedúcim zahraničnej rubriky. Vo svojom profile zmieňuje, že je ženatý. Predtým bol spravodajcom Českého rozhlasu v Berlíne a potom v Londýne. Napísal knihy Nemecko v priamom prenose a Iná Británia.

Za sexuálne obťažovanie na pracovisku sa považuje správanie sexuálnej povahy v akejkoľvek forme, ktorá je zamestnancom vnímaná ako nevhodná alebo urážlivá. Dôsledky sexuálneho obťažovania sú zníženie dôstojnosti alebo vytváranie nepriateľského prostredia.

Ochrana pred sexuálnym obťažovaním je upravená v susednej Českej republike v antidiskriminačnom zákone, ktorý obsahuje definíciu a prostriedky súdnej ochrany. V Česku však neexistujú ucelené štatistiky o celkovom počte prípadov.

Podľa výskumu českého ministerstva práce a sociálnych vecí z roku 2005 sa so sexuálnym obťažovaním na pracovisku stretlo 28 percent žien a 22 percent mužov. Najčastejšími formami sú podľa správy verbálne útoky na osobný život, sexuálne narážky, vtipy a poznámky. "Alarmujúci je fakt, že v 15 až 23 percentách prípadov sú iniciátormi tohto správania nadriadení muži," konštatuje správa.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 12:29