StoryEditor

Týždeň v médiách: Facebook mohol získať dobré body. Keby zrušil dezinformačnú stránku o zdraví

18.10.2020, 10:43
Tornádo medzi Sulíkom a Matovičom. Odkazy si vymieňali na sociálnej sieti.

Začiatkom uplynulého týždňa ministerstvo zdravotníctva a niektoré médiá priniesli informáciu, že Facebook dal stopku stránke Bádateľ.net. Stránka si sama hovorí, že ide o „najobľúbenejšiu stránku o zdraví", len na facebooku ju sleduje viac ako šesťdesiattisíc sledovateľov.  Tento portál však dlhodobo šíri šarlatánske správy. A to je dôvod, prečo sa nachádza už od roku 2016 v top desiatke webov na zozname Konšpirátori.sk, čo je verejná databáza webových stránok s neserióznym, podvodným či konšpiračným obsahom.

Keď sa stránka nezobrazovala na facebooku, celkom logicky zneli informácie o tom, že ju zablokoval facebook. Nebolo by to totiž prvýkrát, kedy sociálna sieť rozhodla o to, že zablokuje stránku s toxickým obsahom. A v prípade Bádateľa by to nebolo nič prekvapivé, obzvlášť, keď v minulosti podnet o tom, že šíri falošné správy týkajúce sa medicíny, poslalo Facebooku ministerstvo zdravotníctva.

V priebehu dňa prišiel Denník N s informáciou, ktorú portálu potvrdil samotný Facebook, a síce, že stránku nezablokoval. Neskôr sa stránka objavila opäť, k jej "zmiznutiu" sa nakoniec priznali admini. Aj v súčasnosti je dostupná, a môžeme si prečítať ako "táto najobľúbenejšia stránka o zdraví"  napríklad obhajuje demonštrantov, ktorí ako vandali prišli protestovať pred Úrad vlády SR, nabáda ľudí k nenoseniu rúšok a spochybňuje Covid-19.   

Zvláštne, že Facebook, ktorý má plné reči o tom ako bojuje proti dezinformáciám, namiesto toho, aby prešetril podnet na šírenie pochybných informácií na stránke Bádateľa, len oznámi, že on nie je ten, ktorý túto stránku zablokoval.

A mimochodom, ak už hovoríme o obľúbených stránkach, či časopisoch, ktoré sa venujú téme zdravie - určite je to magazín Zdravie, či týždenník Téma. Oba to s vašim zdravím myslia naozaj lepšie - v porovnaní s tendečnými informáciami, ktoré nájdete na spomínanom Bádateľovi.

Tornádo medzi Sulíkom a Matovičom, v priamom prenose na facebooku

Facebook žiaľ, opäť poskytol priestor pre vybavovanie si názorov našich politikov. Veľmi jednoducho a v skratke situáciu popísali české médiá: Slovenská vláda sa pohádala na facebooku. Za normálnych okolností sa všetky spory riešia za zatvorenými dverami, správne píše Idnes. To na Slovensku sa dvere ani nemusia otvoriť, politikom stačí prístup na sociálnu sieť a rýchle prsty na klávesnici.

Témou bolo sprísnenie pandemických opatrní. Zatiaľ čo premiér Igor Matovič rokoval o sprísnení opatrení, minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík, vidiac dôsledky tohto rozhodnutia, bol proti opatreniam a opustil rokovanie Ústredného krízového štábu. Namiesto toho, aby sa obaja dohodli, začali si svoje názory vypisovať cez facebook. Emócie nabrali na obrátkach, keď minister hospodárstva povedal, že na Ústrednom krízovom štábe sa iba tliacha. A premiér Matovič mu odkázal, že už viac nie je jeho priateľom.

Zomri

Mimochodom, šarvátka sa odohrala iba pár hodín potom, čo na českom portáli Ihned vyšiel rozhovor s Richardom Sulíkom. Minister hospodárstva tam hovorí o tom, ako sa Igor Matovič za šesť mesiacov výrazne zmenil. Omnoho väčšiu rolu uňho hrá konštruktívny prístup k hľadaniu problémov. Redaktor namieta, že keď niekto sleduje premiérov facebook, tak ten pokrok tam nevidieť. "Nečítajte jeho facebook. Ja ho nečítam, a tým pádom s ním výborne vychádzam," odpovedal Sulík. Minister hospodárstva, líder SaS a koaličný partner strany OĽaNO ďalej hovorí o tom, že nie vždy sa s Igorom Matovičom zhodnú, ale veci sa dajú riešiť buď pokojne a rozumne alebo s rozbíjaním porcelánu. A to Igor určite prestal robiť, povedal Sulík len pár hodín predtým ako sa medzi ním a premiérom prehnalo tornádo, rovno pred očami všetkých používateľov facebooku.

Inak dobre to ten Sulík myslel, nečítajte jeho facebook, bolo by to možno všetko inak, rozumnejšie a pokojnejšie.

A na margo podpory Sulíka a Matoviča - líder SaS podporil návrh Igora Matoviča celoštátneho testovania Slovákov.

Hospodárenie TASR v hľadáčiku Kristiána Čekovského

Minulý týždeň nelenil ani predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. Ten podal trestné oznámenie pre podozrenie z prelievania štátnych peňazí z TASR do súkromných rúk. Oznámil to ako inak na svojom facebooku, prostredníctvom statusu, ktorý doplnil videom zároveň.

Inými slovami Čekovský pokračuje vo svojom ťažení na súčasného generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka. Ten bol šéfom TASR v čase, kedy podľa Čekovského malo dôjsť k prelievaniu štátnych peňazí.

Podľa Čekovského "ide nielen o podozrenie, ale aj o dôkazy, že osoby spojené s TASR, ktorú si platia všetci občania, prelievali štátne peniaze do súkromných vreciek prostredníctvom ďalších spoločností TERAZ MEDIA a IMPRE MEDIA.
Je len otázkou, či týmto spôsobom nedochádzalo aj k splácaniu investície, ktorej cieľom bolo vo voľbách v roku 2016 dostať SNS za každú cenu do parlamentu," napísal poslanec OĽaNO na svoju facebook stránku.
TASR sa bráni, pre O mediach poskytla vyjadrenie: Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) dôrazne protestuje voči obvineniam i slovníku, ktorý použil predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský v tlačovej správe OĽaNO ohľadom podania trestného oznámenia na Generálnu prokuratúru „za činnosť vo verejnoprávnej TASR a spriaznených spoločnostiach od roku 2013 až doteraz“. Podľa TASR poslanec zvolil expresívny slovník, ktorý poškodzuje renomovanú inštitúciu.
Agentúra TASR je verejnoprávnou a apolitickou inštitúciou a nemieni byť súčasťou politického zápasu. Ak má poslanec Čekovský v úmysle realizovať akékoľvek zmeny v činnosti verejnoprávnych médií, má na to podľa názoru TASR používať politické prostriedky, najmä možnosť legislatívnej iniciatívy v Národnej rade Slovenskej republiky. Aj v tomto kontexte bude TASR ústretová a súčinná.
Kristián Čekovský vo svojom statuse naznačuje, že tieto pochybnosti v oblasti hospodárenia sa týkajú bývalého šéfa a súčasného generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka.
Pripomeňme, že Kristián Čekovský pôsobil v RTVS, no v roku 2018 musel z verejnoprávnej inštitúcie odísť.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:38