Tieto slovenské vodopády rozhodne stoja za vašu pozornosť.dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na Niagarské či Viktóriine: Aj Slovensko sa môže pochváliť krásnymi vodopádmi

31.10.2022, 15:00
Životný štýl

Počasie stále nie je tak chladné, aby ste nemohli zájsť na výlet s rodinou. Ak máte rady turistiku a túžite objavovať či obdivovať našu prekrásnu prírodu, tieto vodopády by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Nebojte sa, nemusíte za nimi cestovať do zahraničia, totiž aj Slovensko sa môže pochváliť naozaj krásnymi vodopádmi.

Aj keď ste sa s teplými slnečnými dňami už dávno rozlúčili, stále máte možnosť urobiť si výlet do prírody a obdivovať jej krásu. Majestátne hory či skalné úkazy však nemusia byť jediným lákadlom našej krajiny. Ak túžite po nezabudnuteľnej turistike, zabudnite na dovolenku v zahraničí a vyberte sa spolu s nami za najkrajšími vodopádmi Slovenska. Navštíviť by ste ich mali práve v tomto daždivom období, kedy je ich intenzita naozaj veľká. Ak panuje totiž sucho, vodopádmi preteká menej vody, čiže by ste nemohli obdivovať celú ich krásu.

Lúčanský vodopád

V obci Lúčky sa nachádza jeden z piatich najvýznamnejších vodopádov na Slovensku, a to Lúčanský vodopád. Výnimočný je najmä svojou polohou a bledomodrý vzhľad. Meria 12 metrov a jeho voda padá z okraja travertínovej terasy do malého jazierka, v ktorom sa ľudia zvyknú počas leta kúpať. Pri vodopáde si môžete vychutnať príjemnú atmosféru prostredia a ak sa zvyknete otužovať, môžete okúsiť sviežu vodu.

Šútovský vodopád

Tento vodopád patrí k jedným z najnavštevovanejších a najvyšších na Slovensku, meria totiž až 38 metrov. Nájsť ho môžete v Šútovskej doline neďaleko obce Šútovo. K vodopádu vás privedú informačné tabule, ktoré popisujú všetky okolité prírodné zaujímavosti spolu s faunou a flórou. Ak budete mať chuť, môžete v jeho blízkosti navštíviť aj Mojžišove pramene, ktoré sú rovnako jedinečné.

Kľacký vodopád

Pod vrchom Kľak sa nachádza 30 metrov vysoký Kľacký vodopád, ktorý nájdete nad obcou Vrícko. Turistami však nie je veľmi navštevovaný, pretože k nemu musíte zostúpiť z hrebeňa a často sa v jeho okolí vyskytujú medvede. Pokiaľ sa nebojíte, rozhodne by ste si pohľad na jeho krásu nemali nechať ujsť.

Vodopád Skok

V Mlynickej doleni môžete nájsť jeden z najkrajších tatranských vodopádov, ktorý meria asi 30 metrov. Vodopád Skok padá zo skalného prahu vo výške 1789 m. n. m. Aj keď je výstup okolo neho zaistený reťazami a vedie po klzkých kameňoch, túra k nemu je nenáročná a zvládnu ju aj rodiny s deťmi. Okrem vodopádu si môžete urobiť zopár fotiek aj pri krásnych plesách, ktorých je v jeho okolí neúrekom.

Vodopád Bystré

K najatraktívnejším prírodným výtvorom svojho druhu na Slovensku nepochybne patrí vodopád Bystré. Je vysoký 20 metrov a nachádza sa v nádhernom prostredí na južnom úpätí Poľany. Prechod okolo vodopádu zaisťujú rebríky a lano, takže sa nemáte čoho báť. Okrem samotného vodopádu môžete v jeho okolí navštíviť aj sopečné skaly, ktoré sú naozaj krásne.

Závojový vodopád

Najvyšší z vodopádov Slovenského raja je Závojový vodopád, ktorý leží v Sokolskej doline a je vysoký približne 75 metrov. Aj keď rozhodne stojí za vašu pozornosť, neodporúča sa navštevovať ľuďom, ktorí majú strach z výšok a  neskúseným turistom, pretože je trasa k nemu veľmi náročná. Ak sa aj odhodláte, pripravte sa na najdivokejší, no zároveň aj najkrajší výlet vo vašom živote.

Kmeťov vodopád

Kmeťov vodopád si vyslúžil titul najvyššieho vodopádu na Slovensku so svojou výškou 80 metrov. Nájdete ho vo Vysokých Tatrách a dostanete sa k nemu z obce Podbanské alebo z Troch studničiek. Síce je priamy prístup k vodopádu zakázaný, na jeho mohutnosť a majestátnosť sa môžete pozerať aj z vyhliadkovej plošiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 02:09