Pri týchto zákuskoch nestrávite veľa času a ani z nich nepriberiete.dreamstime
StoryEditor

Napečené bez pečenia: Tieto sladké dezerty stihnete pred sviatkami na poslednú chvíľu a ani z nich nepriberiete

14.04.2022, 12:00
Životný štýl
Nechcete sa cez sviatky prejedať? A nemáte ani chuť stráviť prípravami v kuchyni hodiny? Vyskúšajte tieto jedinečné dezerty, z ktorých nepriberiete. Okrem toho sú nepečené, takže sa pri nich nenarobíte a radšej si môžete užiť čas s rodinou. Toto sú najlepšie koláčiky bez pečenia.

Nemáte čas a chuť stráviť celé sviatky v kuchyni? Prinášame vám niekoľko receptov na sladké dezerty, ktoré sú rýchle, nepečené a najmä zdravé.

Vynikajúce kakaové kocky

Pre všetkých milovníkov kakaa a čokolády je tento dezert ako stvorený.  Nepečené kakaové kocky sú bohaté na vlákninu a zdravé tuky. Keďže sú sýte, môžete ich konzumovať aj ako zdravé raňajky, ktoré vás nabijú potrebnou energiou.

Budete potrebovať: 250 g datlí alebo hrozienok, 125 g mandlí , 60 g vlašských orechov alebo ovsených vločiek a 50 g kakaa

Na polevu potrebujete: 2 banány, 50 g kakaa, 4 PL mandľového alebo arašidového masla a 4 PL medu 

Postup: Ďatle alebo hrozienka nechajte namočené v teplej vode približne 30 minút a napokon ich sceďte. Rozmixujte ich spolu s mandľami, vlašskými orechmi a kakaom. Veľkosť formy zvoľte podľa toho, aké vysoké chcete mať kocky. Najlepší je pekáč na chlieb, do ktorého zmes rozotrite a vložte do mrazničky. Banány, mandľové maslo a kakao rozmixujte v mixéri a zmes potrite na spodnú vrstvu. Po dvoch hodinách cesto pokrájajte na kocky a podávajte.

Zdravý mrkvový koláčik

Tento koláčik z mrkvy je jednoduchý a najmä rýchly. Navyše je bez vajec a mlieka, čiže neuškodí ani vášmu zdraviu. Mrkva by mala tvoriť základ vášho jedálnička, a preto je skvelé dopriať si ju aj vo forme dezertu.

Budete potrebovať: 120 g nastrúhanej mrkvy, 150 g datlí, 120 g vlašských orechov, 80 g strúhaného kokosu, 80 g najemno rozmixovaných ovsených vločiek, 3 PL roztopeného kokosového oleja, 1 ČL škorice a 1 ČL perníkového korenia

Na polevu potrebujete: 1 PL medu, 70 g kešu orechov, 1 PL roztopeného kokosového oleja, 1 PL kokosového alebo mandľového mlieka a vlašské orechy

Postup: Všetky ingrediencie najemno rozmixujte, aby vám vyšlo lepivé cesto. Zmes vtlačte do formy vystlatej papierom na pečenie a odložte do chladničky. Medzitým si pripravte polevu, a to rozmixovaním medu, kešu orechov, kokosového oleja a mlieka. Polevu rozotrite na pripravené cesto a odložte na 4 hodiny do chladničky. Po vychladnutí koláč nakrájajte a podávajte s posýpkou z vlašských orechov.

image

Zdravý mrkvový koláčik

dreamstime

Rýchle tiramisu

Kto by nemal rád lahodné talianske tiramisu. Aj keď sa na jeho prípravu používa mascarpone, my sme sa rozhodli, že vám prinesieme jeho zdravšiu variantu s ricottou. Nielenže je rýchly, ale vďaka veľkému množstvu bielkovín, ktoré obsahuje, zostane oveľa dlhšie sýty.

Budete potrebovať: 4 PL ricotty, 1 vajce, 1 PL trstinového cukru, 2 PL vanilkového proteínu, 1 ČL rumovej esencie, pol ČL kávy a kakao

Postup: Ingrediencie vymiešajte v mixéri a prelejte do šálky. Zmes vložte do mikrovlnky, prikryte servítkou a zohrejte na jednu minútu. Koláč skontrolujte a zapnite ho na ďalších 30 sekúnd. Takto to opakujte ešte niekoľko krát. Hotové tiramisu nechajte vychladnúť, vyklopte ho na tanier a odložte ho na hodinu do chladničky. Pred podávaním ozdobte piškótami namočenými v káve a posypte kakaom.

Nepečený čokoládový cheesecake

Síce je tento cheesecake plný čokolády, no kilá vám rozhodne nepridá. Je totiž veľmi sýty a vďaka tvarohu ho môžeme považovať za zdravý. Čokoládový cheesecake je jeden zo zákuskov, ktorý by ste si mali dopriať či chudnete, alebo nie.

Budete potrebovať: Balíček BeBe keksov, 100 g masla, 500 g nízkotučného jemného tvarohu, šľahačkovú smotanu a 300 g čokolády na varenie

Na polevu potrebujete: 140 ml šľahačkovej smotany a 100 g čokolády na varenie

Postup: BeBe keksy si rozdrvte a zmiešajte z rozpusteným maslom. Zmes roztlačte do formy vystlanej papierom na pečenie. V miske rozmiešajte tvaroh so šľahačkou a nad parou si medzitým rozpustite čokoládu. Tú nechajte na chvíľu vychladnúť a primiešajte ju do pripravenej zmesi. Napokon ju vylejte na pripravené cesto. Poleva je jednoduchá. Nad parou si rozpustite čokoládu a vylejte ju na koláč. Cheesecake vložte do chladničky približne na dve hodiny a podávajte.

image

Nepečený čokoládový cheesecake.

dreamstime

Zdravé guličky na raňajky či desiatu

Tieto guličky z ovsených vločiek a banánu sú vynikajúce na raňajky, ale aj ako desiata. Nielenže sú chutné, ale aj zdravé a plné energie.

Budete potrebovať: 2 banány, ¼ hrnčeka medu, ½ hrnčeka mandľového masla, 2 hrnčeky ovsených vločiek, 2 PL čokoládových lupienkov a 1 ČL mletej škorice

Postup: Jednoducho všetky suroviny poriadne zmiešajte a zo zmesi urobte guličky. Tie nechajte vychladnúť približne 2 hodiny a môžete ich podávať.

Doobrú chuť a pekné sviatky!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 21:22