Niekedy nezvyčajný priebeh menštruácie môže signalizovať zdravotné ťažkosti.dreamstime
StoryEditor

Máte svoje dni? Niektoré problémy počas menštruácie môžu byť signálom, že s vašim telom nie je všetko v poriadku

17.05.2023, 10:00
Zdravie

Ženy majú vďaka svojmu menštruačnému cyklu dostatočný prehľad o tom, čo sa s ich telom v akej fáze práve deje. Pred príchodom menštruácie sú možno náladové, majú neovládateľnú chuť na sladké či nezdravé jedlá. To sa dá pripísať toľko skloňovanému predmenštruačnému syndrómu. No čo ak sa počas, alebo pred menštruáciou objavia ešte iné príznaky?

Niektoré príznaky vám môžu signalizovať zdravotný problém, buďte preto voči svojmu telu vnímavé.

Sfarbenie

Zrejme netreba žiadnej žene opisovať sfarbenie krvi počas menštruácie. Akonáhle je krv svetlejšia ako obvykle a tento jav sa opakuje z mesiaca na mesiac, mali by ste navštíviť svojho gynekológa pre vylúčenie anémie, alebo iného problému. Zdravotnému problému môžete čeliť aj v prípade, že si všimnete hoci aj mierne špinenie medzi jednou a druhou menštruáciou. Aj v tomto prípade je na mieste absolvovať gynekologické vyšetrenie. Tieto prejavy sa často dostavia v prípade vaginálnych infekcií,  ale aj vážnejších, aj onkologických ochorení.

image

Silné krvácanie by ste nemali podceňovať.

pexels

Dĺžka krvácania

Návštevu gynekológa neodkladajte ani v prípade, že menštruujete príliš dlho. Každá žena je samozrejme iná a aj dĺžka cyklu je individuálna, no intenzívne krvácanie pretrvávajúce viac než jeden týždeň môže byť dôsledkom nesprávne fungujúcej štítnej žľazy, ale tiež rôznych výrastkov na maternici. Dlhšiu menštruáciu môžete mať aj v prípade, že ste si neustrážili kilogramy a vaša hmotnosť začala narastať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 16:12