Čítanie má mnoho zdravotných benefitov.
StoryEditor

4 spôsoby, ako čítať viac. Vedie to k dlhšiemu a šťastnejšiemu životu. Ako začať?

15.12.2022, 11:29
Zdravie

Všetci sme si to už povedali. Chcel by som čítať viac, ale nemám na to čas. Alebo možno keď si sadnete, pasívna žiara televízora a vášho mobilného telefónu prekoná váš záväzok otvoriž knihu. Na týchto činnostiach nie je nič zlé – niekedy si váš mozog potrebuje na konci dlhého dňa oddýchnuť. Ukazuje sa však, že výmena televízneho času za čítanie aj trochu má veľa zdravotných výhod a nie je to také ťažké, ako si možno myslíte. Tu je to, čo potrebujete vedieť o výhodách čítania a o tom, ako z toho urobiť rutinu.

Prečo je pre mňa čítanie dobré?

Pravdepodobne už viete, že čítanie kníh je pre vás dobré. Čítanie vám môže pomôcť dozvedieť sa nové veci, kultivovať sa. zlepšiť predstavivosť a vašu pozornosť. Ale tieto výhody sú len špičkou ľadovca. Tu sú ďalšie štyri nečakané plusy.

Čítanie bojuje proti Alzheimerovej chorobe a demencii

Ako trpíme a prežívame hormonálne zmeny, ako je menopauza, pamäť môže začať klesať. Čítanie môže pomôcť spomaliť tento pokles. Štúdia z roku 2013 zistila, že tí, ktorí pravidelne čítali v dospelosti, spomalili nástup straty pamäti a demencie súvisiacej s vekom o 32 percent. Iná štúdia, že čím viac čítalo od 20 účastníkov do 60 rokov, tým menšia bola pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie Alzheimerova choroba, čo dokazuje, že často je ten správny čas začať čítať.

Znižuje krvný tlak

Či už je váš vysoký krvný tlak dôsledkom stresu alebo genetiky, jeho udržiavanie na uzde pomáha chrániť sa pred nespočetnými zdravotnými problémami. Dobrá správa -  otvorenie knihy bojuje proti napätiu. Štúdia vedcov z New Jersey zistila, že čítanie po dobu 30 minút „výrazne znížilo krvný tlak“ a „akútny stres“. Ďalšia štúdia zo Spojeného kráľovstva zistila, že čítanie znížilo úroveň stresu účastníkov o 68 percent, čo bolo efektívnejšie ako ísť na prechádzku, piť čaj alebo počúvať hudbu. V tejto štúdii neuropsychológ Dr. David Lewis uviedol, že „subjektom stačilo čítať potichu šesť minút, aby spomalili srdcovú frekvenciu a uvoľnili napätie vo svaloch“. To znamená, že nemusíte dlho čítať, aby ste sa cítili lepšie!

Zlepšuje spánkový režim

Dobrý nočný spánok môže mať veľký vplyv na to, ako sa cítite. Štúdie ukazujú, že mnohé ženy, najmä tie, ktoré prežívajú menopauzu, majú problémy so zaspávaním, čo môže spôsobiť stres, depresiu a úzkosť. Ale čítanie pred spaním vám môže pomôcť chytiť tie nepolapiteľné pozitívne pocity. Brazílska štúdia ukázala, že čítanie pred spaním upokojilo pretekárske myšlienky a pomohlo účastníkom zaspať, a randomizovaná štúdia vykonaná v Spojenom kráľovstve uviedla, že tí, ktorí čítali v posteli, mali lepšiu kvalitu spánku ako tí, ktorí v posteli nečítali. Ak teda nemôžete spať, vezmite si knihu – len sa uistite, že ste si do nej vložili záložku, než zaspíte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 01:09