Pripravte sa na zimu vďaka detoxu.dreamstime
StoryEditor

Detox pre chladnejšie dni: Pripravte sa na zimu poriadne vďaka týmto tipom

25.11.2022, 07:00
Zdravie

Detox sa väčšinou spája s teplým počasím, kedy máte k dispozícii more čerstvej zeleniny a ovocia. Zabúdať by ste však naň nemali ani v zime, kedy je organizmus omnoho viac vystavený nátlaku nezdravých jedál, sladkých tekutín či znečisteného vzduchu. Zima je na detoxikáciu jednoducho ideálna, a preto sme si pre vás pripravili zopár tipov, ktoré vaše telo poriadne pripraví na chladné počasie.

S príchodom chladnejších dní by ste nemali myslieť len na zmenu šatníka, ale aj na vaše zdravie. Keďže zima vo veľkom skúša vašu imunitu, vianočné hodovanie zasa tráviacu sústavu, o svoje telo by ste sa mali starať aj v tomto období. Ideálnym pomocníkom pre vás môže byť detox, ktoré vyčistí organizmus od usadených toxínov, metabolizmus začne lepšie pracovať, tráviť potravu, vstrebávať živiny a nestrávené zvyšky potravy sa tak z tela dostanú bez problémov von. So zimnou detoxikáciou môžete začať už teraz, a aby ste vedeli, ako na to, pripravili sme si pre vás niekoľko užitočných tipov.

Kapusta na imunitu a prečistenie organizmu

V zimných mesiacoch trpíte nedostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, z ktorých je telo schopné získať dôležité vitamíny. Ak ste na jeseň tlačili kapustu, máte vyhraté. Cez zimu môžete profitovať práve z tejto vitamínovej bomby, ktorá je o polovicu výživnejšia než tá z obchodu. Obsahuje omnoho väčšie množstvo vitamínu C než citróny. Okrem toho v sebe ukrýva aj dôležité minerály ako železo, fosfor, horčík alebo draslík. Na váš organizmus pôsobí ako prírodné antibiotikum, zbaví vás žalúdočných vredov, vďaka vláknine prečistí črevá, upraví naručenú mikroflóru a vaše trávenie si konečne vydýchne.

Skvelí pomocníci na zahriatie

Pre očistenie organizmu v zime sú skvelými pomocníkmi aj teplé nápoje. Detoxikáciu tela môžete podporiť najmä zeleným alebo zázvorovým čajom s citrónom. Zelený čaj obsahuje veľa antioxidantov, stabilizuje hladinu cukru v krvi, podporuje činnosť pečene a obličiek. Dajte si však pozor na to, aby ste ho nelúhovali príliš dlho, pretože sa z neho začnú uvoľňovať nežiadúce látky. Zázvor s citrónom sú naopak účinné v tráviacej sústave a podporujú obranyschopnosť organizmu.

image

Pri zimnom detoxe je skvelým pomocníkom aj zázvorový čaj s citrónom.

dreamstime

Nezabúdajte na pohyb

V zimnej očiste hrá rovnako významnú úlohu aj pohyb. Síce sa vonku športovať veľmi nedá, na dlhú prechádzku teplé oblečenie určite nájdete. Cvičiť však môžete aj v posilňovni alebo doma v obývačke. Jedným z najlepších cvičení pri detoxikácii je jóga, v ktorej vykonávate veľké množstvo pozícii určených na prečistenie tela. Okrem toho vám však môže rozprúdiť lymfatický systém, porozťahujete sa a príjemne sa zapotíte.

Dajte stopku vianočnému prejedaniu

Čo keby ste tento rok dodržali to, čo si pred každými Vianocami sľubujete? Veď predsa, nikomu nie je príjemné sedieť pred televízorom s bolesťami brucha a nadúvaním z prejedania sa. Skúste si tieto sviatky dopriať dobré jedli, aj koláče či alkohol, no všetko s mierou. Ak by ste sa rozhodli ísť od detoxu naplno, snažte sa obmedziť jednoduché sacharidy, cigarety, alkohol a kofeín. Namiesto koláčov si doprajte pomaranče a bylinkové čaje s medom.

Psychický detox je prvoradý

Zimný čas prináša skôr tmu, a to sa často odráža najmä na psychike. Aby ste sa vyhli nepríjemným problémom, doprajte si v tomto chladnom počasí oddych a rozmaznávajte sa. Vyhraďte si čas len pre seba, aby ste sa zbavili negatívnych myšlienok stresu. Čítajte knihu, ktorá vám dlho ležala v skrini, počúvajte hudbu alebo vyskúšajte meditáciu. Skvelým relaxom však pre vás môže byť aj sauna, kde vypotíte uložené toxíny, podporíte imunitu a uvoľníte dýchacie cesty.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 00:20