Svojej hlave by ste mali dopriať občasnú nudu.pexels
StoryEditor

Nudiť sa je povolené: Váš mozog sa vám poďakuje. Je to dôležité pre jeho zdravie aj produktivitu

13.10.2023, 12:41
Zdravie

Ak máte popri práci ešte ďalšie tri aktivity na každý prst, nemôžete sa čudovať, že vás mozog sem tam vypne a vy sa dostanete do slepej uličky, kde je zrazu vaša kreativita aj aktivita na bode mrazu. Pokiaľ ste si doteraz nudu spájali s niečím negatívnym tak vedzte, že nudiť sa je prospešné. Minimálne pre vašu hlavu.

Práve vaša hlava potrebuje z času na čas malý reštart na to, aby následne opäť naplno fungovala. Aby sa zvýšila nielen vaša kreativita, ale aj produktivita a v neposlednom rade aj pozornosť.

Ani minúta nazmar

Svet je taký rôznorodý a ponúka toho toľko, že máte iste pocit, že by ste potrebovali aspoň dva životy na to, aby ste stihli všetko, čo by ste chceli. A aj napriek tomu, že nemáte čas, strácať čas, by ste si pravidelne mali dopriať pár dni „OFF“. Nerozmýšľať nad tým, čo treba urobiť, a vlastne nerobiť nič. Ak ste práve nenašli v telke nič zaujímavé, namiesto frflania to oceňte a buďte rada, že sebe a hlavne vašej hlave doprajete trošku nudy. Ak vám padnú vaše plány, nerúcajte sa spolu s nimi a nehľadajte nič, čím ich nahradíte. Práve naopak, berte to ako znamenie a príležitosť nerobiť nič a len tak byť.

Non stop

Váš mozog občasnú nudu doslova potrebuje. Práve on je totiž akýmsi pomyselným motorom pre vaše telo a fičí na plné obrátky denno denne, noc čo noc. Presne tak, ešte aj keď spíte, váš mozog pracuje. Len vďaka mozgu dokážete fungovať, dýchať, vnímať svet. Vaše životné tempo a nasadenie teda priamo vplýva na to, koľko informácii musí spracovať a aj keď vy nudu beriete ako nejaké nutné zlo, váš mozog len vďaka nej môže aspoň na chvíľu spomaliť.

Nuďte sa

Nuďte sa tak často, ako si to len môžete dovoliť. Samozrejme, že vás nenahovárame na to, aby sa z aktívneho človeka stal niekto pasívny, kto bude len tak pohodený na gauči a nič nerobiť. Skôr to berte tak, že máte zelenú ak si občas trošku nudy vo svojom živote doprajete.

Čím menej impulzov na spracovávanie svojmu mozgu dáte, napríklad po náročnom pracovnom týždni, tým produktívnejší dokáže následne byť. Dobije si „baterky“ a keď budete potrebovať, aby opäť pracoval tak ako má, nesklame vás.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:12