Nielen orechy, ale aj ich škrupina v sebe ukrýva liečivé účinky. Pripravte si z nej čaj alebo elixír.dreamstime
StoryEditor

Škrupiny z orechov nevyhadzujte: Pomôžu vám s kašľom, belšími zubami, ale aj krajšími vlasmi

27.10.2022, 12:00
Zdravie

Škrupiny, šupky či kožu z ovocia a zeleniny väčšinou vyhadzujete, no mali by ste vedieť, že je spravidla ešte viac nabitá živinami, ako samotná dužina. Inak tomu nie je ani pri škrupinách z vlašských orechov, ktoré by rozhodne nemali končiť v koši. Okrem toho, že vám pomôžu s kašľom, použiť ich môžete aj pri bielení zubov či starostlivosti o vlasy. Pozrite sa, čo ďalšie dokážu.

Orechová škrupina je bohatá na zlúčeniny a živiny, ktoré prospievajú vášmu zdraviu. Už odpradávna sa používa ako liek na veľké množstvo chorôb, no medzičasom sa na jej liečivé účinky úplne zabudlo. Vedeli ste o tom, že by ste tento zdanlivý odpad rozhodne nemali vyhadzovať? Bola by totiž veľká škoda, ak by všetka nalúskaná škrupina skončila v koši, prišli by ste o možnosť využitia jej antibakteriálnych, antiseptických, protizápalových, hojivých a dokonca aj upokojujúcich účinkov. Pozrite sa, na čo všetko sa dá využiť.  

Zatočí s kašľom

Jeseň so sebou okrem farebných listov a chladnejšieho počasia prináša obdobie chrípky, nádchy a kašľu. Aby ste sa týchto nepríjemných zdravotných problémov rýchlo zbavili, vyrobte si odvar z orechových škrupín. Nielenže si vďaka nemu prečistíte priedušky a vyliečite bolestivý kašeľ, môžete si posilniť aj žalúdok, močové cesty a odstrániť infekciu z tela. Na jeho prípravu potrebujete 12 orechových škrupín a pol litra vody. Škrupiny povarte približne 10 – 15 minút a sceďte. Dochuťte ho medom a snažte sa ho vypiť, kým je ešte teplý.

Odvar na krásne vlasy

Odvar zo škrupín vlašských orechov je skvelý aj na vlasy, ktoré dokáže spevniť, vyživiť a dodať stratenú farbu či lesk. Jeho príprava je rovnaká ako pri čaji z orechových škrupín až na to, že by ste doň mali pridať omnoho viac škrupín. Hotový odvar nechajte vychladnúť a premyte si ním vlasy. Opakujte niekoľkokrát do týždňa a výsledky uvidíte už po prvom použití.

Použite ho aj pri starostlivosti o pleť

Orechové škrupiny skvele fungujú aj pri starostlivosti o pleť. Nielenže čistia póry, ale zbavia vašu tvár všetkých nečistôt. Stačí, ak ich na jemno podrvíte a pridáte do mydla na tvár. Jemne si touto zmesou masírujte tvár, nechajte pôsobiť 10 minút a opláchnite.

Belšie zuby vďaka škrupinám

Každá žena túži po zdravých a najmä bielych zuboch. Okrem rôznych procedúr či bieliacich pásikov vám tento sen môžu splniť škrupiny z orechov. Jednoducho podrvte 100 gramov orechových škrupín na jemný prášok, zalejte pol litrom vody a pomaly varte, aby masa zhustla na pastu. Napokon si ňou umyte zuby. Vidíte? Váš chrup je omnoho belší a krajší.

Škrupiny namiesto rýb

Ryby sa v našich končinách nekonzumujú až tak veľa, a preto sa môže stať, že vám v potrave chýba jód. Dobrou správou je, že ho telu môžete dodať prostredníctvom orechových škrupín, ktoré sú na tento prvok naozaj bohaté. Nalúskajte si ich asi dva a pol hrnčeka, zalejte vodou, aby boli ponorené, a na miernom plameni varte 20 minút. Keď vychladnú, preceďte odvar, rozdeľte ho na tri dávky a postupne ich vypite. Procedúru opakujte dva týždne.

Elixír, ktorý vylieči aj nemožné

Nejedna z vašich starých mám používala orechové škrupiny na rôzne zdravotné problémy. Či už to boli kŕčové žily, cukrovka alebo trombóza. Vráťte sa preto o niekoľko desiatok rokov späť a pripravte si elixír, napríklad na prečistenie ciev. Nasekajte škrupiny zo 14 orechov a namočte ich na dva a pol mesiaca do 450 mililitrov vodky. Každé ráno pred raňajkami užite polievkovú lyžicu tejto zmesi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 09:09