S nepríjemným ranným dychom môžete bojovať, a to vďaka týmto trikom.unsplash
StoryEditor

Trápi vás nepríjemný zápach z úst hneď po prebudení? Takto porazíte ranný dych, ocení to aj váš partner

31.08.2022, 09:00
Zdravie

Poznáte to, ráno sa zobudíte, no s partnerom sa radšej nerozprávate, nebozkávate a zakrývate si ústa dovtedy, kým sa nedostanete do kúpeľne. Síce je nepríjemný ranný zápach z úst úplne bežná vec, rovnako tak je normálne, že vám prekáža. Prezradíme vám, ako môžete poraziť ranný dych a potešiť tým aj partnera.

Nepríjemný ranný dych trápi takmer každého človeka, no vedeli ste, že sa mu dá zabrániť? Už si nemusíte po zobudení zakrývať ústa a radšej nerozprávať, aby ste náhodou svojho partnera nevyplašili. Môžete v pokoji vstať ako v hollywoodskych filmoch, pobozkať svoju polovičku, a to aj bez umytia zubov. Podľa odborníkov sa za ranným dychom skrýva najmä nesprávna zubná hygiena, zlý pitný režim či životný štýl, no signalizovať môže aj závažnejší zdravotný problém. Práve z tohto dôvodu by ste v prvom rade mali zistiť, prečo vás tento problém trápi.

Menej slín, viac baktérii

Nevábny pach z úst strpčuje život naozaj veľkému množstvu ľudí. Predtým, než sa ho pokúsite zbaviť, mali by ste vedieť, čo ho spôsobuje. Počas spánku sa totiž v ústach rapídne znižuje množstvo slín a následná suchosť tak vytvára priaznivé podmienky pre baktérie, ktoré trávia zvyšky nevyčisteného jedla na zuboch, ďasnách a jazyku. Práve ony sú tak hlavnou príčinou pre vznik nepríjemné dychu. Spôsobiť ho však môže aj chrápanie, nedostatočná hygiena, fajčenie alebo užívanie niektorých liekov. Ak zistíte, čo stojí za vašim problémom, môžete sa pustiť do jeho odstraňovania, a to aj vďaka týmto trikom.

image

Dentálna hygiena je pri probléme so zápachom z úst prvoradá.

unsplash

Spať bez dentálnej hygieny? Chyba

Ako sme spomenuli, v pozadí zlého dychu stoja predovšetkým baktérie. Kľúčom k prevencii je teda zastaviť ich množenie. Práve v tomto prípade vám môže pomôcť škrabka na jazyk, ktorá sa používa pri bežnom čistení zubov. Tá totiž dokáže zabrániť rastu týchto škodlivých mikroorganizmov. Kúpiť ju môžete v lekárni alebo internete a síce stojí o čosi viac, oplatí sa do nej investovať. Pred spánkom však netreba zabúdať ani na zubnú kefku a niť, ktorá odstráni všetok nahromadený povlak. Ústnu vodu môžete takisto vyskúšať, no tá zakryje len zápach a nie problém.

Pitný režim je základ

Síce sa snažíte vo večerných hodinách nepiť veľa tekutín, pretože nechcete absolvovať časté nočné výpravy na toaletu, no robíte chybu. Možno ani neviete, aké zázraky dokáže narobiť pohár vody pred spaním. Samozrejme, dostatočný pitný režim by ste si mali dopriať počas celého dňa, ale hydratovaní by ste mali zostať aj pred spaním. Ak je vaše telo dehydrované, nepríjemný ranný zápach sa len zhoršuje.

So zápachom dokážu bojovať aj tieto potraviny

Ak chcete rannému dychu pomôcť ešte viac, môžete začať konzumovať potraviny, ktoré ho osviežia. Výborným je napríklad petržlen, ktorý v sebe ukrýva chlorofyl. Ten má dezodoračný účinok a je skvelým bojovníkom proti nahromadenej síre v ústach. Najlepšie bude, ak sa ho naučíte konzumovať po každom jedle. So zápachom vám však môže pomôcť aj fenikel, aníz či jogurt, ktorý vďaka probiotikám pomáha odstraňovať z tela baktérie. Skúste ho konzumovať denne a zápach z úst postupom času pominie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 05:52