Digitálny detox vám pomôže cítiť sa lepšie, uvoľnenejšie a spokojnejšie.unsplash
StoryEditor

Budete sa cítiť lepšie, bez stresu a viac samy sebou: Vyskúšajte digitálny detox

24.08.2022, 09:00
Zdravie

Čo robíte, keď sa nudíte? Pravdepodobne väčšina z vás vezme do ruky telefón. Začnete prechádzať sociálne siete, odpovedať na správy a dokážete to robiť dlhé hodiny takmer každý deň. Chceli by ste sa z tohto nekonečného kruhu dostať von? Vyskúšajte digitálny detox, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie a žiť prítomným okamihom.

Zamyslite sa, čo robíte, keď čakáte v rade v obchode. Pravdepodobne vezmete do ruky telefón, bez ktorého sa v dnešnej dobe zaobíde len málokto. Niektorí ho využívajú len na prácu či spojenie s blízkymi, iní si namiesto dôležitých emailov prezerajú sociálne siete plné zaujímavých fotografii, videí a príspevkov. Vďaka moderným technológiám ste síce v spojení s okolitým virtuálnym svetom 24/7, no deje sa to na úkor toho reálneho. Existuje totiž veľké množstvo ľudí, ktorí na telefóne či počítači dokážu stráviť denne hodiny. Byť nepretržite online však so sebou prináša veľmi veľa negatív, ktoré sú spojené najmä so psychickým zdravým.

Zlý spánok či psychické problémy

Ak sa internet či prezeranie sociálnych sietí pre vás stali každodennou rutinou, musíte si uvedomiť, že prichádzate o skutočných ľudí. Jednoducho zabúdate prežívať prítomný okamih. Áno, občas potrebujete byť online, aby ste si mohli dohodnúť stretnutie či vybaviť dôležité e-maily, no priznajte si, čo robíte mimo toho? V posilňovni posielate fotografie kamarátom, na prechádzke máte hlavu sklonenú k telefónu a namiesto návštev si s blízkymi zavoláte cez video hovor. Byť nepretržite online však so sebou prináša veľmi veľa negatív. Môže sa vám zhoršiť kvalita spánku, pamäť, ale takisto sa u vás môžu objaviť aj psychické poruchy, stres, nízka sebadôvera či úzkosť. Nikto predsa nechce zažívať podobné problémy, a preto by ste mali vypnúť a dobiť svoju vnútornú batériu. S tým vám môže pomôcť digitálny detox, vďaka ktorému sa budete okamžite cítiť lepšie.

image

Mať telefón nestále v ruke spôsobuje stres, ale aj psychické problémy.

unsplash

Konečne oddych a žiadny stres

Rozhodli ste sa, že podstúpite digitálny detox? Nemusíte sa báť, pretože takáto očista so sebou prináša len pozitíva. Predovšetkým sa vďaka nej budete cítiť produktívnejšie. Keď neustále pracujete, vaša pozornosť či myseľ je zahltená, a tak začnete robiť chyby. Akonáhle si však urobíte prestávku, okamžite sa dobijete energiou a môžete tak lepšie zvládnuť ďalšie úlohy. Predovšetkým, sa vďaka detoxu zbavíte stresu, ktorý má negatívny vplyv na duševné aj fyzické zdravie. Tým, že budete viac oddychovať a užívať si každý moment, umožníte vášmu telu vybočiť zo stereotypu, zaktivizujete mozog, posilníte si pamäť a zostane vám čas na činnosti, ktoré ste už dlho nerobili. Vyberte sa na výlet, dovolenku k moru alebo si prečítajte knihu.

Ako na digitálny detox?

V snahe odtrhnúť oči a myseľ od telefónu, a najmä sociálnych sietí, môžete zvoliť niekoľko postupov. Najlepšie je však začať pomaly, ale isto. Pri jedení, návštevách či stretnutiach s priateľmi nechajte telefón v kabelke. Neberte si ho ani do kúpeľne, na toaletu či večer do spálne. Takisto si nezabudnite vypnúť zvukové a svetelné upozornenia, ktoré vás častokrát nútia prezerať si virtuálne dianie aj niekoľko hodín. Môžete sa odhodlať aj na omnoho väčší krok, jednoducho si z telefónu odstráňte všetky návykové aplikácie. Ak vám nič z toho nepôjde, skúste na detox nahovoriť partnera alebo kamarátku, s ktorou vám to pôjde oveľa jednoduchšie. Najdôležitejšie však je, aby ste začali tráviť viac času s ľuďmi, s ktorými ste už dlho neboli alebo zažívali dobrodružstvá, po ktorých túžite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 01:59