Zistite, či trpíte intoleranciou laktózy aj vy pomocou jednoduchého testu.pexels
StoryEditor

Máte pocit, že trpíte laktózovou intoleranciou? Zistíte to vďaka jednoduchému testu

11.12.2022, 08:00
Zdravie

Môžete s ňou žiť niekoľko rokov bez toho, aby ste vedeli, že ju máte, no zbytočne tak trpíte. Laktózová intolerancia nie je choroba, ale problém trávenia, ktorý postihuje približne 20 % populácie. Je sprevádzaná nadúvaním, stratou hmotnosti a nepríjemnými bolesťami. Takto zistíte, či ňou trpíte aj vy.

Laktózová intolerancia, teda neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov, je jednou z najrozšírenejších potravinových intolerancii. Ak ňou trpíte aj vy, pravdepodobne vám chýba alebo nedostatočne pracuje enzým nazývaný laktóza alebo aj mliečny cukor. Najhoršie na tom je, že tento problém sa s pribúdajúcim vekom len zhoršuje. Aj keď ste v minulosti nemali žiadne problémy pri konzumácii mlieka, počas života sa môže stať, že zrazu začnete pociťovať nepríjemné príznaky vrátane nadúvania a pokrútených čriev. Sprevádzajú ju však aj ďalšie nepríjemné problémy.  

Plynatosť, nadúvanie, ale aj hnačka

Ľudia, ktorí trpia intoleranciou laktózy, často trápi kyslo zapáchajúca hnačka, nepríjemné bolesti brucha, nadúvanie, pocit plnosti, škvŕkanie, plynatosť a takisto aj úbytok hmotnosti. Takéto príznaky sa väčšinou objavia po 30 – 120 minútach od požití mlieka alebo mliečneho výrobku. Zdravotné problémy, ktoré sprevádzajú ľudí trpiacich touto intoleranciou, sú však individuálne. Všetko závisí od toho, do akej miery funguje enzým v organizme. Laktózovú intoleranciu, a teda neznášanlivosť mlieka, si však mnohí mýlia s alergiou na mliečnu bielkovinu. Intolerancia nie je alergia, ale tráviaci problém. Síce sú ich prejavy podobné, pôvod ich vzniku a príčiny sú veľmi odlišné. Najväčší rozdiel medzi nimi je ten, že alergia môže počas života ustúpiť, naopak intoleranciou trpia ľudia doživotne. Zistite, koho najčastejšie postihuje.

image

Laktózová intolerancia je sprevádzaná hnačkami, nadúvaním a úbytkom hmotnosti.

pexels

Príčiny hľadajte vo veku alebo iných problémoch

Spomínali sme, že s laktózovou intoleranciou sa nemusíte narodiť, ale môžete ňou začať trpieť aj v dôsledku starnutia. Dôvodom je najmä to, že s pribúdajúcim vekom jete čím ďalej, tým pestrejšiu stravu, a mlieko tak už nie je jej základom. Takisto postihuje ľudí, ktorí trpia črevnými chorobami, celiakiou, zápalovými stavmi alebo sa zvykne objaviť po chirurgickom zákroku. Najzriedkavejším dôvodom jej vzniku je vrodenosť, kedy dieťa po narodení neznáša materské mlieko a takisto aj po bežnom umelom mlieku dostane hnačku, kŕče a bolesti. Našťastie sa s ňou rodí veľmi malý počet ľudí, no v každom prípade si na ňu treba dať pozor. Neviete, či ňou trpíte aj vy? Urobte si jednoduchý test.

Otestujte sa sami

Samozrejme, najlepšie je, ak sa dáte vyšetriť u lekára, ktorý vám vie intoleranciu zistiť z krvi alebo pomocou analýzy dychu. Existuje však jednoduchý test, ktorý si môžete spraviť aj sami doma. Skúste na niekoľko dní vylúčiť zo stravy mlieko a všetky mliečne jedlá. Napokon vypite v ranných hodinách nalačno 3 – 4 dcl mlieka. Ak do dvoch hodín pocítite jeden z príznakov, ktoré sme spomínali, je viac než pravdepodobné, že trpíte laktózovou intoleranciou aj vy. Pre istotu si to však môžete potvrdiť ja u lekára, ktorý vám poradí, ako ju môžete liečiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 11:54