Ak zvolíte tie správne cviky na brucho, efekt sa zaručene dostaví.pexels
StoryEditor

Len tri cviky, ktoré zvládnete do pätnástich minút, a budete mať pevné bruško

22.06.2022, 09:00
Zdravie

Ach to brucho. Nech robíte čokoľvek, neviete sa ho zbaviť. Kým ostatné partie na tele máte ako-tak pod kontrolou, brucho si žije svojím vlastným životom. Ovplyvnené tým, čo jete, v akom období ženského cyklu ste a tak ďalej. Aj keď cvikov na brucho poznáte iste desiatky, nie všetky vám zaručia výsledok, ktorý sľubujú. Vďaka tým najúčinnejším budete mať po pätnástich minútach denne brucho pevné ako skala.

Trápite sa denne so sed-ľahmi no výsledok stále neprichádza? Vymeňte klasické brušáky za oveľa efektívnejšie cviky.

Plank

Plank je jedným zo základných cvikov, ktorý síce posilňuje predovšetkým core a brucho, no v neposlednom rade dávate zabrať aj pažiam, stehnám a chrbtici. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je tento cvik úplne jednoduchý, no opak je pravdou. Pokiaľ ho totiž robíte správne, už po pár sekundách začnete na vlastnom tele pociťovať jeho silu.

Ľahnite si na predlaktia a urobte zo svojho tela doslova dosku. Spevnite ho, stiahnite zadok, hlava nech je predĺžením chrbtice. Nezabudnite na aktívne, čiže stiahnuté brucho, a vydržte v tejto polohe aspoň 40 sekúnd. Po desať sekundovej pauze opakujte ešte dvakrát. Zo začiatku to bude makačka, no postupne si intervaly predlžujte. Veľmi efektívny je aj bočný plank, kedy na jednom predlaktí šikmo držíte pevne celé telo.

Variácie sú rôzne a plank je jedným z najúčinnejších cvikov na spevnenie stredu tela.

Horolezec – climbing

Či už tento cvik poznáte pod názvom climbing alebo horolezec, ide o ten istý cvik, ktorý bude skvelým štartom do nového dňa. Aj pri ňom je dôležité predovšetkým správne držanie tela. Najmä v začiatkoch dbajte v prvom rade na správnu techniku, až potom sa sústreďte na výkon. Hoci cviky vyzerajú jednoducho, nesprávnym prevedením si môžete ublížiť. Horolezec je výborný aj na spaľovanie tukových zásob, čo sa vždy zíde, no v neposlednom rade funguje aj na celkový stabilizačný systém a k tomu všetkému posilňuje opäť už spomínaný core, no tiež spodné bruško.

Urobte vysoký plank, čiže svoje telo tentokrát nedržte na predlaktiach, ale na dlaniach, ruky sú vystreté, telo spevnené a nohy prepnuté. Dynamicky ťahajte kolená smerom k lakťom. Môžete striedať ťahanie nôh rovno, alebo do strán. Aj tento cvik si zopakujte trikrát po tridsať sekúnd.

Skracovačky

Ďalším cvikom, vďaka ktorému môžete mať ešte toto leto pekné bruško sú skracovačky. Nohy dajte do pravého uhla. Pokojne ich prekrížte a bruchom sa ťahajte smerom hore. Tu si naozaj dajte pozor na techniku. Chcete posilniť brucho, nie bradu, ani chrbát a už vôbec nechcete, aby vám odišla krčná chrbtica. Pohyb musí vychádzať z brucha smerom hore. Zopakujte tridsaťkrát a doprajte skracovačky aj šikmým brušným svalom. Nohy mierne nad zemou a striedavo ťahajte pravý lakeť k ľavému kolenu a naopak. Pohyb má byť svižný, brucho tlačte do podložky a zopakujte na každú stranu tridsaťkrát v troch sériách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 18:43