Psoriáza netrápi len naše zdravie, ale aj emocionálne vnútro.dreamstime/Nenitorx
StoryEditor

Bojuje s ňou aj Kim Kardashian: Psoriázou trpia najmä ženy, takto ju dostanete pod kontrolu

31.03.2022, 10:00
Zdravie
Príde nečakane a nedokážete sa jej zbaviť. Z celkovej populácie trpia prosriázou 2 až 3 percentá ľudí, o niečo viac ženy než muži. Okrem zdravia vo veľkej miere ovplyvňuje aj sebavedomie. Existuje vôbec nejaká prevencia tejto dedičnej choroby?

Pri podozrení na psoriázu vám diagnózu najlepšie určí lekár. Vykoná biopsiu, prostredníctvom ktorej sa na vašej koži autoimunitné ochorenie, nazývané aj lupienka, potvrdí alebo vyvráti. Spozorovať ju na vašom tele však môžete veľmi ľahko a odhaliť ju aj bez testov.

Keď koža očervenie

Hlavným znakom psoriázy je vytváranie kožných buniek 10-krát rýchlejšie ako je pre zdravé telo zvykom. To znamená, že kým sa zdravé bunky menia približne s mesačnou pravidelnosťou, v tomto prípade to je každý týždeň. Následkom toho sa tvoria hrboľaté červené škvrny s bielymi šupinami navrchu. Postihujú rôzne časti tela – spodnú časť chrbta, lakte, kolená alebo temeno hlavy. Závažnejšie prípady musia so škvrnami rátať takmer po celom tele. Najčastejšie sa psoriáza objavuje na začiatku dospelosti, dokáže však takmer vymiznúť a potom sa opäť objaviť.

Citlivé miesta sú ružovočervenej farby a ich výskyt sprevádza nepríjemné svrbenie. Niekedy sú obeťou psoriázy nechty, ktoré sa lámu alebo menia svoje zafarbenie. Dohromady 10 až 30 percent psoriatikov môže mať opuchnuté kĺby, vtedy hovoríme o psoriatickej artritíde.

Ako jej predchádzať?

Aj keď ide o dedičnú chorobu, presná príčina jej vzniku nie je známa. Za roky výskumu sa lekári zhodujú na jednom - je to chyba v imunitnom systéme. Napriek tomu, že imunitný systém poskytuje telu hlavnú obranu proti chorobám a infekciám, v prípade psoriázy útočí na kožné bunky „omylom“. Jej spúšťačom môže byť stres, hormonálne zmeny a niektoré lieky. Spozornieť treba aj pri rôznych zápaloch a klasicky ste k jej získaniu bližšie, ak nežijete zdravo.

Psoriáza môže vďaka liekom na istý čas ustúpiť, no vyliečiť sa nedá. Jej opätovný návrat môže spustiť fajčenie a alkohol. Počas chladného suchého počasia je tiež možné, že vám na koži vyskočia červenkasté fľaky. Nadváha je takisto medzi možnými príčinami, v diéte by ste sa však mali vyhýbať potravinám obsahujúcim lepok. Zo zeleniny sa neodporúča konzumovať paradajky, zemiaky a baklažán. Už len to je teda značne obmedzujúce.

Produkty na zlepšenie stavu

Starostlivosť o postihnutú pokožku má svoje zásady a špecifiká. Na menej závažné prejavy dokážete použiť výrobky bežne dostupné v predajniach. Šupiny účinne odstraňujú krémy a oleje obsahujúce kyselinu mliečnukyselinu salicylovú. Takisto je plusom, ak máte v lekárničke vitamín D3 a roztok s kortikosteroidmi. Nevýhodou druhých spomínaných je pri dlhodobom užívaní stenšenie kože a zvýšenie ochlpenia. Na druhej strane, účinkujú pomerne rýchlo.

Pri strednej až ťažkej psoriáze môžete vyskúšať nasledujúce procedúry:

  • Svetelnú terapiu – vysielané UV žiarenie dokáže spomaliť rast kožných buniek.
  • Liečivá blokujúce imunitný systém alebo určitý enzým.
  • Retinoidové tablety či gély. Pozor! Neodporúčajú sa tehotným ženám alebo tým, ktoré plánujú materstvo.
  • PUVA – kombinácia lieku psoralén so špeciálnym UV svetlom.

Psoriázu priznali aj známe hviezdy

Lupienka nemá dopad iba na vonkajší vzhľad, ale tiež na emocionálne vnútro. Každodenné riešenie toho, aké lieky zobrať a ktorá liečba zafunguje, dajú psychike zabrať. Nehovoriac o zvýšenom ostychu, ak máte prísť niekam, kde sú bežne odhalené ruky alebo nohy. Rovnaký problém rieši napríklad supermodelka Cara Delevingne alebo mediálna magnátka Kim Kardashian.

Kim zdedila ochorenie po svojej mame a bývalej manažérke, Kris Jenner. Po bežnej nádche sa jej na tele začali objavovať červené fľaky. Metóda UV žiarenia nepomáhala, preto sa podnikateľka cítila dlhé roky bezradná. Poctivo dodržiavala rastlinnú diétu, no k problémom sa pridala psoriatická artritída. Napriek uponáhľanému životu sa snaží obmedzovať stres a denne sa držať zdravej stravy.  Dopraje si napríklad smoothie so špeciálnou ingredienciou - morským machom. Svoje ochorenie prijala, ale ak si na večierok vyberie vyzývavú róbu, volí telový mejkap.

image

Kim Kardasiahn sa netají tým, že psoriáza jej spôsobuje ťažkosti.

newidea.com

Celebrity našťastie šíria osvetu o psoriáze a vyvracajú nepravdy, ktoré sa s touto chorobou spájajú. Keď vidíte ich dokonalé fotky, stojí za nimi kvalitný tím. Z času na čas však neprikrášľujú realitu a do sveta posielajú odkaz, že aj so psoriázou sa môže žena cítiť vo svojej koži dobre.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:46