Toto sú veci, kvôli ktorým si ničíme vzťahy.dreamstime
StoryEditor

Tichí zabijaci lásky: Týchto 6 vecí môže zničiť každý vzťah

20.03.2022, 08:00
Vzťahy
Udržať vzťah nie je vždy ľahké. Ak túžite, aby vám to tentokrát vyšlo, mali by ste si dať pozor na 6 vecí, ktoré môžu vzťah veľmi rýchlo zničiť.

Každý vzťah si raz za čas prechádza aj náročnými chvíľami alebo krízami. Ak vám však na ňom záleží, mali by ste sa vyhnúť týmto šiestim najväčším zabijakom lásky.

Bez dôvery to nejde

Základom každého vzťahu je dôvera, ktorá partnerov drží pohromade. Zároveň je to jedna z najťažších vecí, ktorú si musíte spolu vybudovať a napokon aj udržať. Mali by ste si však dať pozor na to, že ak si ju nevypestujete na začiatku vzťahu, len veľmi ťažko to dokážete po niekoľkých rokoch. Takisto sa stáva, že ľudia, ktorí v minulosti zažili problémy s dôverou, budú mať aj v ďalších vzťahoch problém vybudovať ju. Bez nej to však nejde a pokiaľ medzi dvojicou dôvera nenastane, môže to byť začiatok konca.

Žiarlivosť a strach z nevery

S nedôverou je spojená aj žiarlivosť či strach z nevery. Reálna nevera má tendenciu zničiť takmer polovicu vzťahov, ale pokiaľ k žiadnej afére nedošlo, platí to dvojnásobne. Falošné obvinenia či osobné útoky nezničia len dôveru, ale aj intimitu. Ak si chcete vzťah udržať, mali by ste sa vyhýbať obvineniam bez dôkazov.

image

Falošné obvinenia a strach z nevery ničia vzťahy.

dreamstime

Problémy v komunikácii

Máte pocit, že s partnerom hovoríte rôznymi jazykmi? Mnohé páry majú problém komunikovať. Zo zamilovanej dvojice sa tak môžu stať obyčajní spolubývajúci, ktorí začnú žiť svoje životy oddelene a vracajú sa doslova do tichej domácnosti. Ak sa so svojou polovičkou nerozprávate otvorene, jeden z vás bude mať tendenciu hľadať spoločnosť inde, aby sa necítil osamelo.  Neschopnosť či nedostatok komunikácie väčšinou vedie k hádkam a odsudzeniu.

Vzťah ako samozrejmosť

Po čase sa mnohým párom stáva, že berú partnera ako samozrejmosť. Inými slovami, vo vzťahu nastáva stereotyp, život vyzerá každý deň rovnako a vaša polovička je pri vás, či je deň lepší alebo horší. Už sa nepýtate po príchode domov, aký mal deň a nedávate najavo taký záujem, ako to bolo na začiatku. Do istej miery je to normálne v každom dlhoročnom vzťahu, no pozor na mieru. Ak by nevšímavosti bolo príliš veľa, môže to partnera ubíjať natoľko, že bude hľadať pozornosť niekde inde.

image

Neberte partnera ako niekoho menej dôležitého.

dreamstime

Protiklady nemusia byť pre vzťah najlepšie

Určite ste už neraz počuli niekoho povedať, že protiklady sa priťahujú. Áno, je to pravda, ale udržať vzťah plný protikladov je veľmi ťažké. S partnerom by ste predsa aspoň v niektorých veciach mali byť kompatibilní. Či už sú to hodnoty, názory, alebo záľuby. Na druhej strane sa môžete pokúsiť vydržať aj v protikladnom vzťahu, ale rozhodujúcim u vás bude rešpekt a najmä kompromis.

Neúctou k rozchodu

Posledná vec, na ktorej väčšinou zlyhá každý vzťah, je urážlivé a netolerantné správanie. Pretrvávajúci hnev, neúcta či emocionálne ponižovanie býva kameňom úrazu. V hádkach sa už nebojíte povedať to, čo si myslíte a takisto vám nerobí problém uraziť partnera nevhodnými slovami. Ak vo vzťahu nedokáže rešpektovať názory, myšlienky či pocity vášho partnera, nezničíte si len dôveru, ale aj intimitu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 16:26