shutterstock.com
StoryEditor

Toto je sedem fáz, ktorými si musíme prejsť pri rozchode

02.07.2020, 18:00
Vzťahy
Je jedno, či ste dostali kopačky vy. Je jedno, či išla iniciatíva na rozchod od vás. Prišlo prázdno. To prázdno bolí. Máte sklony robiť hlúposti. A tie vám my nedovolíme.

Nebudeme si nič nahovárať, všetky sme si tým aspoň raz prešli. Rozchodom, ktorý bolí aj fyzicky, hodinami zúfalstva a pocitu, že už nikdy nebudeme šťastné. Ten pocit krivdy, tá hrča v bruchu! Darmo nám vtedy niekto hovorí, že to prejde, že všetko zlé je na niečo dobré, že raz sa tomu všetkému budeme smiať.
Keď je náš single stav čerstvý, sme presvedčené, že od smútku umrieme. Dobrá správa je – neumrieme. Ale to musíme prejsť fázami, ktoré rozhodne nie sú jednoduché.

1. „Už ťa nikdy nechcem počuť, rozumieš???“
Vyťukávate jeho číslo na mobile, napriek tomu, že ste ho už vymazali. Poznáte ho totiž naspamäť. Neviete si pomôcť, tak hrozne vám chýba. Ani neviete, čo mu chcete. Ale musíte ho počuť. Keď nezdvihne, vaša predstavivosť funguje na plné obrátky a nezmyselne mu voláte stále dokola. Pokojne si takto nájde aj 37 neprijatých hovorov... Ak zdvihne, buď sa rozplačete, že vám strašne chýba, na čo on zareaguje chladne, alebo ho začnete provokovať, že už sa asi má dobre, keď má taký veselý hlas, na čo on zareaguje chladne. V najhoršom prípade skombinujete obe emócie a pridáte hysterické kričanie, že ste s ním skončili, že ho mažete zo svojho života, že nech sa neopováži vás kontaktovať – a podobné zúfalstvá. Ak vás kedysi miloval, neupozorní vás na to, že to VY telefonujete, nie on. Zareaguje chladne.
Našli ste sa, čo? Ja viem, niekedy nás zlomená hrdosť prevalcuje a sme nepríčetné. Ale je ešte aj spodnejší level. Zavoláte mu a prosíte ho – s plačom – o posledné milovanie. Argumentujete tým, že si to chcete pamätať na celý život. No amen tma!

2. Začnete si UŽÍVAŤ
Nie je nikde napísané, že máte byť vo svojej situácii sama. To nie. To by ste zbytočne analyzovali, hrabali sa v emóciách, zamotávali sa do krívd, chuti po pomste a iných zbytočností. A robili by ste to, čo som písala v bode číslo jeden. Zapojte svoje kamošky, choďte do kina, do divadla, vyrazte si na žúr, to je všetko normálne. Len sa na tom žúre nezabudnite a nesnažte sa vyrovnať sa s rozchodom súvislým ponocovaním, pitím alkoholu a trápnym, okatým flirtovaním s inými mužmi. Ktorí, keď vám skočia na vaše očividné zvádzanie, nalejú do vás litre vína alebo nejakého sladkého drinku a potom, namiesto predpokladaného rýchleho sexu u vás doma, počúvajú, aká ste nešťastná, akí sú všetci smradi, alebo vám držia hlavu pri najbližšom rohu, kde zvraciate... Nedajbože vám v tejto nálade napadne napísať bývalému esemesku... Ak ich bude dostávať každý víkend, stratíte aj jeho úctu, nielen lásku, kamoška.

3. Radikálne zmeníte svoj vzhľad, svoj život
Striháme si vlasy, kupujeme iný štýl oblečenia, chudneme, možno hľadáme niečo, čo nám zaplní voľný čas. Ale preboha! Nefarbite si vlasy namodro, nepichajte si do jazyka piercing, nekupujte si dve mačky, psov, korytnačku alebo potkana! Nedávajte si na ruku vytetovať veľké FREEDOM! A už vôbec nerobte unáhlené rozhodnutia ako moja sestra Andrea. Večer, asi týždeň po rozchode, si otvorila víno a potom, čo ho celé vypila, sa jej zdalo vhodné kúpiť si letenku niekde do sveta, nech zabudne. Na druhý deň tak nasadala do lietadla do Čile, kde na letisku pochopila, že za 214 eur, ktoré má na účte, si toho za týždeň veľa neužije, tak ich vysolila za prebookovanie spiatočnej letenky a o päť hodín sedela v lietadle späť... No povedzte, toto pre chlapa?

4. Snažíte sa o ňom získať VŠETKY informácie
Ako ospravedlnenie používame také to klišé, že veď nám na ňom stále trošičku záleží, že to nejde len tak zo dňa na deň prestať, ale podstata je inde. Vyzvedáme od kamošov, snoríme na Facebooku a na internete, lebo chceme vedieť, či sa trápi tak isto, ako my. Či plače, či je zlomený, či navštevuje psychiatra. Lebo to by sme chceli. A ak zistíme, že naopak, má sa fajn, v práci sa mu darí, cestuje a vyzerá to tak, že už bol párkrát vonku aj s nejakou peknou brunetou, len nás to hodí do depresie. Treba sa sústrediť na seba. Na svoj nový život. Na rodinu, na kamošov, na niečo, na čo nebolo veľa času počas vzťahu... On ide ďalej, prečo by ste vy mali stáť na mieste?

5. OKAMŽITE začnete chodiť s.... niekým
Aby ste v ňom vyvolali žiarlivosť, aby ste mu dokázali, že o vás stoja iní muži, aby mu prišlo ľúto, ako ľahko vás pustil zo života. No, vedľa na tretiu. Vy sa budete s novým chlapíkom trápiť, zneužijete ho a váš ex si len potvrdí, že nie ste to, čo by chcel do života. Lebo ktorý muž by chcel ženu, ktorá skáče z postele do postele?

6. Snažíte sa byť kamarátmi
Len aby sme si to spresnili – bol vaším životným partnerom, zlomil vám srdce, alebo ste vy zlomili to jeho a teraz sa budete stretávať v obedných prestávkach na menu za 3,50, aby ste si vymenili novinky zo svojich životov? Aby ste si povedali, ako sa majú mamy, otcovia, bratia, či už si dal vypáliť bradavicu na palci na nohe a či vám zaberajú sušené brusnice na problémy s močákom? Alebo nebodaj, aby ste sa jeden druhému pochválili, že ste znovu zamilovaní? No tak. Zabudnite. Agónia na dlhé mesiace.

7. Sem-tam sa s ním vyspíte
Ale no tak. Kde je vaša hrdosť? No a čo, že vie, ako na vaše telo? Azda si nemyslíte, že vám veríme, že AJ VÁM to takto vyhovuje. Že sa hneď potom postaví, oblečie a ozve sa vám o tri týždne z baru...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:28