Cheesecake patrí jednoznačne medzi najobľúbenejšie dezerty.Pexels
StoryEditor

Cheesecake nikdy nesklame: Pripravte si obľúbený krémový koláč na tri rôzne spôsoby

06.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Výborné krémové zákusky s tvarohom či ricottou a navyše doplnené ovocím nám skvelo spríjemnia horúce dni.

S ricottou a ovocím

Suroviny na 12 porcií:

Korpus:

· 375 g karamelových sušienok

· 160 g masla (+ na vymastenie formy)

Náplň:

· 6 plátkov želatíny

· 750 g ricotty

· 2 lyžice práškového cukru

· 1 balíček vanilkového cukru

· 1 lyžička vanilkového extraktu

· 300 ml 33 % smotany na šľahanie

· ovocie podľa chuti (napr. jahody, čučoriedky, ríbezle)

1 Sušienky dôkladne rozmixujeme. Rozmixované sušienky dáme do misy, pridáme maslo zmäknuté pri teplote a prepracujeme.

2 Tortovú formu vymastíme maslom, vyložíme papierovou utierkou a natlačíme do nej sušienkovú hmotu. Korpus necháme v chladničke uležať minimálne 30 minút.

3 Želatínu namočíme do studenej vody a necháme ju napučať. V mise vyšľaháme ricottu s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovým extraktom.

4 V hrnci ohrejeme smotanu a pridáme želatínu, z ktorej vytlačíme prebytočnú vodu. Miešame až do chvíle, keď sa želatína celkom rozpustí.

5 Ohriatu smotanu necháme vychladnúť a prilejeme ju cez jemné sitko k vymiešanej ricotte. Potom rozmiešame na hladký krém.

6 Krém nalejeme do stuhnutého korpusu a necháme v chladničke minimálne 5 hodín zatuhnúť (ideálne cez noc). Nasledujúci deň cheesecake vyložíme z formy a ozdobíme ovocím.

 

Rezy s ríbezľami

Suroviny na 15 porcií:

Korpus:

· 400 g sušienok

· 100 g masla

· 50 g bielkov

· 1/2 lyžičky mletého rozmarínu

Náplň:

· 250 g mäkkého tvarohu

· 250 g žervé

· 250 g nátierkového masla

· 200 ml smotany na šľahanie

· 100 g krupicového cukru

· 80 g žĺtkov

· 1 citrón

Ríbezľová náplň:

· 300 g ríbezľového džemu

· 100 ml smotany na šľahanie

1 Sušienky rozmixujeme a premiešame s rozpusteným maslom, bielkami a rozmarínom. Hmotu vtlačíme na dno stredne veľkého pekáča s papierom na pečenie.

2 Suroviny na náplň premiešame a nakoniec krátko premixujeme ponorným mixérom. Džem zmiešame so smotanou a preložíme ho do cukrárskeho vrecka alebo do papierového kornútika.

3 Smotanovú náplň nalejeme na korpus, ríbezľovú smotanu potom pomocou vrecka špirálovite nastriekame navrch. Pomocou špajdle vytvoríme mramorovanie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 50 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na porcie.

image

Mini cheescake

Pexels

Mini cheesecaky

Suroviny na 12 porcií:

Nepečený korpus:

· 150 g maslových sušienok

· 60 g masla

· 1 balíček vanilkového cukru

· 1 lyžica medu

· ½ lyžičky mletej škorice

Náplň:

· 3 vajcia

· 100 g krupicového cukru

· 500 g mäkkého tučného tvarohu

· 2 balíčky vanilkového cukru

· 3 lyžice limetkovej šťavy

· 1 balíček vanilkového pudingového prášku

· 300 g ovocia (maliny, jahody, čučoriedky, broskyne)

1 Sušienky rozdrvíme a spracujeme s rozpusteným maslom, vanilkovým cukrom, medom a so škoricou. Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami a zmes lyžicou natlačíme na dno.

2 Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny a za stáleho šľahania postupne pridávame tvaroh zmiešaný s vanilkovým cukrom a limetkovou šťavou. Nakoniec vmiešame pudingový prášok.

3 Náplň rozdelíme do papierových košíčkov s nepečeným korpusom. Do stredu vtlačíme malý kúsok ovocia.

4 Cheesecaky pečieme pri 160 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a potom vyberieme. Pred podávaním ozdobíme povrch čerstvým ovocím.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 05:48