Skúšali ste už použiť melón aj do zákuskov?Dreamstime
StoryEditor

Melón aj do zákuskov? Tieto tri šťavnaté dezerty vás očaria svojou jednoduchosťou

18.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Šťavnatý melón si počas leta doprajeme určite nespočetnekrát. Ale skúšali ste ho už použiť aj do zákuskov? Teraz máte ideálnu príležitosť.

Cheesecake s piškótami

Suroviny na 12 porcií:

Korpus:

· 200 g piškót (cukrárskych alebo guľatých)

· 4 lyžice šľahačkovej smotany (33 %)

· 100 g masla

Plnka:

· 200 ml šľahačkovej smotany (33 %)

· 250 g mascarpone

· 200 g práškového cukru

· šťava z polovice citróna

· 15 g želatíny

· 400 g očisteného melóna (rôzne druhy)

· 1 balíček číreho tortového želé

1 Piškóty dáme do vrecka a valčekom rozdrvíme najemno. Presypeme ich do misky a zvlhčíme smotanou, necháme asi 5 minút odležať. Potom pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme pevnú hmotu, ktorú natlačíme na dno obdĺžnikovej formy.

2 Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Mascarpone zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou, primiešame šľahačku. Želatínu nasypeme do 100 ml studenej vody a za stáleho miešania privedieme skoro k bodu varu. Horúcu ju vlejeme do pripravenej náplne a dobre premiešame.

3 Hotovú plnku rozotrieme do formy s nepečeným korpusom a povrch uhladíme, uložíme do chladničky stuhnúť. Melóny očistíme, nakrájame na plátky a kocky, ktoré naukladáme rovnomerne na povrch stuhnutej plnky.

4 Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale a teplé ho nalejeme na povrch rezov. Uložíme do chladničky stuhnúť a po stuhnutí nakrájame na jednotlivé porcie.

Mrazený krém

Suroviny na 8 porcií:

· 500 g červeného melóna

· 300 g žltého melóna

· 2 žĺtky

· 100 g krupicového cukru

· 50 g medu

· šťava z 1/2 citróna

· 250 ml šľahačkovej smotany

· 30 g mliečnej čokolády

· medovka na ozdobu

1 Oba melóny zbavíme semienok, z dužiny vykrojíme niekoľko guľôčok a odložíme ich na záverečné ozdobenie. Zvyšný červený melón nakrájame na malé kúsky, žltý rozmixujeme.

2 Žĺtky vyšľaháme vo vodnom kúpeli s polovicou cukru, medom a s citrónovou šťavou do hustej peny. Zo smotany a zvyšného cukru vyšľaháme tuhú šľahačku, ktorú vmiešame do vychladnutej žĺtkovej peny.

3 Do smotanovej hmoty pridáme žlté melónové pyré aj pokrájaný červený melón a všetko dobre premiešame. Krém rozdelíme do formičiek alebo téglikov a necháme v mrazničke zmrznúť.

4 Čokoládu narežeme škrabkou na hobliny. Pred podávaním formičky kratučko ponoríme do teplej vody, zmrznutý krém vyklopíme na tanieriky, ozdobíme melónovými guľôčkami, hoblinami čokolády a lístkom medovky.

Jogurtové tortičky

Suroviny na 6 porcií:

Korpus:

· 160 g orieškového müsli

· 100 g bielej čokolády

· olej a práškový cukor na formičky

Plnka:

· 200 g bieleho jogurtu

· 50 g práškového cukru

· šťava a kôra z 1 limetky

· 150 ml šľahačkovej smotany

· 12 g želatíny (6 plátkov)

· 1 oranžový melón

1 Müsli zmiešame s rozpustenou čokoládou a necháme ju chvíľu nasiaknuť. Guľaté formičky bez dna s priemerom 8 cm vymastíme olejom a vysypeme práškovým cukrom. Potom ich postavíme na tácku a dno vyplníme nepečenou zmesou.

2 Melón očistíme a pomocou vykrajovača na melón z dužiny vytvoríme guľôčku. Zvyšný melón nakrájame na kúsky.

3 Jogurt zmiešame s cukrom, limetkovou šťavou a s nastrúhanou kôrou. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Želatínu namočíme do 100 ml studenej vody a necháme napučať. Potom ju zahrejeme takmer k bodu varu a horúcu ju vlejeme do pripravenej plnky. Vmiešame vyšľahanú šľahačku a na kúsky nakrájaný melón.

4 Plnku rozdelíme do formičiek a uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí formičky odoberieme a tortičky ozdobíme guľôčkami melóna.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 08:32