shutterstock.com
StoryEditor

Viete o nich? Toto sú potraviny, ktoré do mrazničky jednoznačne nepatria

16.02.2021, 10:00
Recepty a tipy
Aj vy občas nakúpite alebo navaríte ako pre rotu vojska, hoci ste doma dvaja? Ak to neviete rozdať, jedlo nevyhadzujte. Zmrazte ho a budete mať zásoby na neskôr. Obvykle dokonca bez väčšej námahy, veď ich stačí iba rozmraziť. Čo všetko smie do mrazničky?

Rozmrazujte pomaly!
Zmrazené jedlo určite nevkladajte do mikrovlnky. Rýchle rozmrazovanie žiadnej potravine neprospieva. Ideálnym spôsobom je zmrazené potraviny preložiť na deň do chladničky. Budú sa rozmrazovať pomaly a prirodzene.

Nedávajte ich do mrazničky
Nie každej potravine mráz prospieva. Čo nikdy nezmrazujte:

Zelené šaláty
Stratia chuť a zvädnú. Držte ich iba v chladničke.
Uhorky a paradajky
Obsahujú priveľa tekutín, ktoré sa s mrazom nekamarátia.
Melóny, jablká, hrušky, citrusy
Tiež je v nich veľa vody, takže ak ich zmrazíte a rozmrazíte, vznikne vám mäkké a zošúverené ovocie.
Zemiaky
Zemiaky obsahujú veľa vody, mrazením sa v nich vytvoria ľadové kryštáliky. Navyše získajú sladkú pachuť. Ak ich chcete pridať do zemiakového cesta, predtým ich uvarte.
Mlieko a smotana
Zrazia sa a nebudú vyzerať dvakrát vábne.
Syr
Ak do mrazničky vložíte tvrdý syr, bude drobivý a múčnatý. Mäkkému sa zmení textúra.
Vajíčka v škrupine
Vplyvom mrazu prasknú, lebo bielok je tekutina a tá sa v mínusových teplotách rozpína.
Vyprážané jedlo
Rezne alebo fašírky môžete dať pokojne do mrazničky, no rátajte s tým, že po rozmrazení už nebudú chrumkavé.
Ovocné koláče s posýpkou
Platí to isté ako pre vyprážané pokrmy. Môžete ich zmraziť, no rátajte s tým, že sladká posýpka bude mäkká a vlhká.

Na čo nezabudnúť?
· Potraviny pred zamrazením vložte do mikroténových vreciek alebo plastových nádob. Vždy si poznačte, o čo ide a kedy ste ich do mrazničky vložili.
· Potraviny skladujte podľa čerstvosti. Najstaršie potraviny patria navrch, tie by ste mali skonzumovať ako prvé.
· Ak pokrmy vložíte do mikroténových vreciek, vytlačte z nich všetko vzduch. Uškodil by im.
· Nádoby, do ktorých budete zamrazovať, neplňte na doraz. Mnohé pokrmy vplyvom mrazu totiž čiastočne zväčšia svoj objem, preto potrebujú rezervu.
· Potraviny, ktoré chcete zmraziť, by nemali mať vyššiu ako izbovú teplotu.
· Pred zmrazením si pokrmy vopred naporciujte a zabaľte si ich v takom množstve, ktoré spotrebujete akurát na jedno použitie.
· Zmrazujte vždy čerstvé potraviny a pokrmy. Inak utrpí ich kvalita a chuť.
· Jednu potravinu nikdy nezmrazujte dvakrát.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 16:41