shutterstock.com
StoryEditor

Viete o nich? Toto sú potraviny, ktoré do mrazničky jednoznačne nepatria

16.02.2021, 10:00
Recepty a tipy
Aj vy občas nakúpite alebo navaríte ako pre rotu vojska, hoci ste doma dvaja? Ak to neviete rozdať, jedlo nevyhadzujte. Zmrazte ho a budete mať zásoby na neskôr. Obvykle dokonca bez väčšej námahy, veď ich stačí iba rozmraziť. Čo všetko smie do mrazničky?

Mäso
Jednoznačne patrí do mrazničky. Zabalené v igelitových vrecúškach v nej vydrží naozaj dlho. Celé kura či morka aj rok, naporciované deväť mesiacov. Približne osem mesiacov mrazu znesie bravčová pečienka či hovädzie mäso na steaky. Vnútornosti sú tiež vhodné na zamrazenie, no pripraviť si ich musíte maximálne do troch mesiacov. Do mrazničky môže aj mleté mäso, no spotrebovať ho musíte do dvoch mesiacov. Ak sa tuk v ňom sfarbí dosiva, už ho radšej vyhoďte. Ak milujete ryby, tie morské v mínusových teplotách držte nanajvýš rok, sladkovodné iba tri – štyri mesiace. Z morských plodov je najtrvácnejší krab, zamrazený môže byť aj desať mesiacov.
Keďže mäso môže byť v mrazničke naozaj dlho, radšej si poriadne poznačte, o aký druh ide. Keď zamrzne, nebudete mať šancu rozlíšiť, či ide o hovädziu roštenku, alebo o predné na polievku. Ak si mäso naporciujete, medzi jednotlivé kusy vložte fóliu. Ľahko ich potom oddelíte a rozmrazíte si vždy iba také množstvo, ktoré potrebujete.
Aj prebytok šunky a klobás môžete skladovať v mraze, no skonzumovať by ste ich mali do dvoch mesiacov. Slaninu tiež uložte do mínusových teplôt, no zotrvať v nich môže iba mesiac.

Pečivo a zákusky
Veľkí kamaráti s mrazničkou sú chlieb, rožky, bagety alebo žemle. Proste akékoľvek pečivo. Aj neupečené, no to spotrebujte do mesiaca. Upečené v nej môže zotrvať aj dva – tri mesiace. Dlhšie už určite nie, odniesla by si to jeho chuť a kvalita. Upiekla vám mama bábovku alebo makové buchty a je toho viac, ako stihnete skonzumovať? Aj tieto lahôdky môžete vložiť do mrazničky a vybrať ich, keď na ne znova dostanete chuť. Ideálne do troch mesiacov. Rovnako postupujte, ak sa vám podarilo upiecť priveľa mafinov. Tie môžu byť v mínusových teplotách dokonca rok. Hoci sa vám to na prvý pohľad nezdá, mraznička neublíži ani palacinkám. No iba vtedy, keď v nej budú maximálne tri mesiace. Do mrazu môžete uložiť aj suché pečivo, ako sú linecké kolieska či iné druhy vianočného pečiva, ale aj krémovú tortu či zákusky. Pozor! Výnimku tvoria iba druhy so šľahačkou, pretože smotana sa v mrazničke zráža. Tortu a krémové zákusky všakvždy uložte do plastových nádob, aby nenapáchli. A potom sa už tešte len z toho, že príprava pohostenia pre návštevu vás neskôr nebude stáť ani štipku stresu. Stačí ich večer preložiť z mrazničky do chladničky a nechať pozvoľna rozmraziť. Ich chuť a kvalita nebude o nič horšia. Avšak musíte tak urobiť tak do dvoch mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:00