Desať prikázaní, ako si správne čistiť pleť.Dreamstime
StoryEditor

Desatoro čistých prikázaní, vďaka ktorým bude vaša pleť dokonale odlíčená. Naučte sa to robiť správne

21.04.2022, 08:00
Krása a móda
Krásna pleť je čistá pleť. Len čo si vybrať z toľkého množstva micelárnych či pleťových vôd, tonerov, toník, mliek či gélov? Každá pokožka potrebuje niečo iné.

Ráno verzus večer

Ranné čistenie pleti je rovnako dôležité ako to večerné. Môže sa vám zdať zbytočné dávať dole nejaké nečistoty, keď ste sa pred spaním dôkladne odlíčili. No z tváre potrebujete aj po prebudení zmyť zvyšky večerného krému alebo maz, ktorý sa v noci na pleti vytvoril. Usádzal sa na nej tiež pot a prach, a ak zanedbáte rannú rutinu, môže sa vám zhoršiť stav pokožky. Pri dôkladnom vyčistení tiež umožníte ďalším kozmetickým prípravkom, aby lepšie plnili svoju funkciu, napríklad sa vstrebali.

Večerné odličovanie je už, našťastie, rutinou väčšiny žien. To však neznamená, že ho robíte správne. Najskôr je potrebné dať dole mejkap, a to najlepšie pomocou mastného odličovača, napríklad s olejovým prípravkom alebo mliekom. Potom však treba pokožku ešte dočistiť pleťovou vodou a vyrovnať tak jej prirodzené pH. Mimochodom, časť úspešného čistenia pleti tkvie aj v teplote vody. Príliš horúca rozširuje žilky a zhoršuje napríklad akné. Studená voda je skvelá ráno, aby vás prebrala, večer zas postačí aj vlažná. 

Vedeli ste, že...? Na tvár by ste mali mať samostatný malý uterák, ktorý je vhodné meniť po každom druhom použití. Znamená to čistenie ráno a večer, tým pádom každý deň nový, čistý uterák. K tvári ho len prikladajte, ale nešúchajte.

Rýchly prehľad: Odličovanie podľa typu pleti

  • Suchá pleť – odličovacie mlieko alebo olej pleť nevysušia
  • Citlivá pleť – micelárne vody a toniká odlíčia jemne a šetrne
  • Zmiešaná a mastná pleť – odličovacie gély a peny zároveň pleť zbavia mazu
  • Problematická pleť – pleťová voda alebo gél zamerané proti akné

1. krok: Odličovanie očí

Oči sú pri téme čistenia pleti samostatnou kategóriou. V prvom rade ide o krok výhradne večernej rutiny, a mal by byť pri odličovaní tváre úplne prvým. Špirála, tiene a linka potrebujú celkom iné zloženie na to, aby ste ich dostali dostatočne dole. Preto rozhodne neodmaľujte partie okolo očí micelárnou či pleťovou vodou.

Bežne sú na oči určené dvojfázové odličovače, pozostávajúce z olejovej a vodnej zložky, ktoré dekoratívnu kozmetiku dôkladne rozpustia a jemnú pleť v týchto partiách nevysušia. 

Postup je jednoduchý. Prípravkom nechajte nasiaknuť vatový tampón a priložte k oku. Nemusíte vôbec šúchať, len si vytvoríte predčasné alebo hlbšie vrásky. Po niekoľkých sekundách sa všetko rozpustí a tampónom špirálu krásne stiahnete. Postupujte smerom od vonkajšieho kútika oka k vnútornému. Áno, nepomýlili sme sa, aj keď vám to možno logika káže presne opačne. Pokračujte s novým a novým tampónom až dovtedy, kým nebude úplne čistý.

Náš tip: Vatový tampón pred nanesením odličovača na oči najskôr namočte. Predídete tak príliš silnému treniu očí, ktoré nerobí dobre tenkej pokožke.

2. krok: Najväčšie nečistoty

Odličovacie mlieka

Spomedzi všetkých čistiacich prípravkov na tvár, je mlieko jednoznačne najjemnejšie a najšetrnejšie, pritom dokáže ísť do hĺbky a vyčistiť každý jeden pór. Aj keď ho ako voľbu odporúča väčšina dermatológov či vizážistiek, ani mlieko nemusí svojim zložením sadnúť každej žene. Najlepšie sa znáša so zrelou pleťou, ktorej dodá vekom sa strácajúci maz. Tým pádom je to skvelá voľba aj pre suchú pokožku. Na mlieku oceníte, že sa sním dá výborne masírovať pri odličovaní tvár, takže zvládnete dva kroky v jednom – čistenie i tvárovú gymnastiku.

Gély a peny na odličovanie

Pre zmiešanú a mastnú pleť je skvelou voľbou pri čistení gélový alebo penový kozmetický produkt. Do tejto skupiny patrí väčšina žien, preto sa rozhodne nebojte vyskúšať, ak ste ešte nemali tú česť. Ide o veľmi ľahký prípravok, ktorý pokožku zároveň hydratuje. Ak siahnete po kvalite, odstránite v jednom kroku zvyšky mejkapu aj pokožku dôkladne umyjete.

3. krok: Dočistenie

Micelárne vody

Nie je voda ako voda. Micelárna dostala svoj názov vďaka malým časticiam micelám, ktoré na seba viažu nečistoty. Vďaka tomu bez zbytočného tlaku a dráždenia odstránite z pokožky mejkap a všetky nečistoty. Oficiálne to zvládnete bez použitia vody, ale dermatológovia apelujú na to, aby ste po takomto odličovaní predsa len tvár ešte opláchli. Prirovnať by sme to mohli k umývaniu riadov vo vode so saponátom. Tanier je takisto na pohľad čistý, ale zrejme by ste ho bez opláchnutia neodložili do kuchynskej linky.  

Micerálne vody majú nespočetne veľa výhod, preto aj patria k najpredávanejším produktom z radu čistenia pleti. No predsa je tu jedna veľká nevýhoda. „Micelárka“ nie je vhodná na každodenné použitie, pretože okrem nečistôt odstraňuje z pokožky aj jej prirodzený kožný film, čo vedie k vysúšaniu a podráždeniu pleti, na ktorej sa môžu tvoriť šupinky alebo ekzémy.

Pleťové vody a toniká

Pleťové vody, tonizačné vody, tonery, toniká. Názvov je mnoho, no spája ich zvyčajne zloženie s 20-30 percentnou koncentráciou alkoholu. Ich funkcia je odstrániť z pokožky pot, maz, mastnotu, ale aj mejkap, čím do kože vnikne viac účinných látok. Tento kozmetický produkt je vhodný na ranné i večerné čistenie, rovnako ako pri micelárnych vodách však nie je určený na každý deň.  Pokojne ho majte v kúpeľni, ale snažte sa ho využívať sporadicky, napríklad keď sa ponáhľate. Prílišné odmasťovanie neprospeje totiž žiadnemu typu pleti.

Vedeli ste, že...? Ak používate pleťovú vodu, aplikujte ju vždy na suchú pokožku. Pomocou vatového tampónu tvár chvíľu jemne masírujte, čím umožníte olejovým zložkám, aby rozložili maz a líčidlá.

Desatoro čistých prikázaní

  1. Pred čistením pleti si najskôr dôkladne umyte ruky.
  2. Odličovač vyberajte podľa aktuálneho stavu pleti.
  3. Obrúsky na odličovanie nie sú určené pre každodenné použitie, ale na cesty.
  4. Minimálna dĺžka čistenia tváre by mala byť 3 minúty.
  5. Nikdy čistenie tváre nevykonávajte v sprche alebo vo vani.
  6. Pri čistení pleti nezabúdajte ani na krk a dekolt.
  7. Produkt na odlíčenie očí je zvyčajne vhodný aj na pery, ak ste nosíte rúž.
  8. Raz týždenne potrebuje pleť hĺbkové čistenie, napríklad v podobe peelingu.
  9. Po čistení a odličovaní pleti nezabudnite naniesť hydratačný krém.
  10. Pre krásnu a čistú pleť, meňte raz za dva týždne aj obliečku na vankúši.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 16:59