Suchá a podráždená pokožka počas zimy trápi nejednu z nás.Pixabay
StoryEditor

Suchá, podráždená alebo červená – to všetko našej pokožke spôsobuje zima

07.02.2023, 16:00
Krása a móda

Zima je obdobím, kedy sa o našu pokožku musíme starať viac než inokedy. Na jej zhoršenom stave sa zvykne podpísať studený vzduch, nedostatok vitamínov či menšie množstvo prijímaných tekutín. Všetky tieto faktory narúšajú prirodzenú kožnú bariéru, a preto je potrebné starostlivosť o pleť zdvojnásobiť.

Chladné nepriaznivé podmienky spôsobujúce začervenanie a suchosť pokožky vedú k zníženej produkcii podkožného mazu. Je preto nevyhnutné začať používať napríklad krémy s výživnejšou textúrou na lepšiu ochranu pred teplotnými výkyvmi.

Dermatologička Karolína Baumgartnerová pripisuje začervenanie pokožky viacerým premenným:

súvisí s iritáciou (vetrom alebo chladom) – najčastejšie ide o iritačnú kontaktnú dermatitídu, ktorá je sprevádzaná pálením, prípadne štípaním,

so zvýšeným prekrvením – keď sa pokožka snaží dosiahnuť teplotu totožnú so zvyškom tela. Vo väčšine prípadov ale pominie pár minút po príchode do tepla,

so zhoršením kožných diagnóz – rosacea, atopia.

 

„Prevencia je základ“, tvrdí doktorka Baumgartnerová.

„V zime je totiž stále potrebné (pred pobytom von) nakrémovať sa. Dospelí ľudia majú prirodzene inú kožu ako deti, takže nie sú potrebné tzv. „cold krémy.“ V našich bežných podmienkach si dospelý vystačí s hutnejším, výživnejším a najmä mastnejším krémom,“ hovorí známa lekárka.

„Ak spozorujete čo i len malé začervenanie,  je treba vysadiť (minimálne na istý čas) pleťové peelingy, kyseliny alebo vitamín C. Siahnite po ochranným krémoch s SPF, pretože aj zimné slnko (hlavne na horách) dokáže byť silné,“ radí ďalej Karolína.

Našťastie, existuje mnoho spôsobov, ako správne bojovať s príznakmi suchej pokožky a udržať si jej pružnosť počas celej zimnej sezóny. Aj keď pravdepodobne budete musieť pozmeniť svoju dennú rutinu, pleť sa vám zaručene poďakuje.

Keďže v zimných mesiacoch v sebe vonkajší vzduch zadržiava menšie množstvo vody, je suchý a chladnejší, skúste investovať do domáceho zvlhčovača vzduchu, ktorý pomôže udržať vašu pokožku hydratovanú.

Po príchode domov býva často naším útočiskom horúca sprcha, ktorá príjemne zahreje celé telo. Avšak podľa vyjadrenia Medical Center University of Tennessee, okrem vytúženého relaxu horúca voda zbaví pokožku i jej prírodných olejov a môže ju vysušiť oveľa rýchlejšie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 14:17