Buckinghamský palác je jednou z najnavštevovanejších budov v Londýne.pexels
StoryEditor

Buckinghamský palác v číslach: Prekvapí vás množstvo okien, hodín, ale aj počet miestností pre personál

21.09.2022, 15:00
Kráľovská rodina

Buckinghamský palác je stredobodom pozornosti turistov nielen počas týchto dní, keď svet ešte stále žije odchodom kráľovnej Alžbety II. Palác je jedným z miest, ktoré nevynechá žiadny turista pri návšteve Londýna. Je pôsobivý, majestátny a zahalený istým rúškom tajomna. Niet sa čo čudovať, pretože niektoré fakty vzbudzujú poriadnu dávku zvedavosti a údivu.

Nielen samotná rozloha záhrad a množstvo okien, ktoré sú na Buckinghamskom paláci, sú ohromujúce. Iste vás prekvapia aj skutočnosti, o ktorých ste ani netušili.

Trinásta komnata?

Predstavte si, koľko zvedavosti vzbudila v jednej z rozprávok trinásta komnata. Tá jediná tajomná, do ktorej nikto nemôže nahliadnuť. A teraz si predstavte, že je takýchto komnát v paláci rovno 775. Aké príbehy sa v nich odohrávajú, aké dialógy tam prebiehajú? Koľko lásky či smútku sa ukrýva medzi štyrmi stenami každej z týchto komnát? Až 188 izieb z celkového počtu je vyhradených pre personál, ktorý je v paláci ubytovaný.

Množstvo kancelárií

V budove má zrejme každý vyššie postavený úradník svoju vlastnú kanceláriu. Zrejme nie je nutné, aby jednu miestnosť zdieľali viacerí, keďže dokopy je v paláci až 92 kancelárií.

Okná

Pri pohľade na Buckinghamský palác je jasné, že okien má viac než dosť. Skúste si tipnúť, koľko presne. Správny počet je 760 a aby boli dokonale čisté, umývajú ich raz za 6 týždňov. Pravdepodobne kým skončia s posledným, môžu opäť začať pri prvom.

Tik – tak

Hovorí sa, že presnosť je výsada kráľov. Zrejme sa tohto hesla držala nielen samotná panovníčka, kráľovná Alžbeta II., ale aj ostatní členovia kráľovskej rodiny a personálu. Pre istotu sa v paláci nachádza 350 hodín a hodiniek. To už sa zrejme nikto neodváži meškať. Množstvo hodín totiž nedáva veľa priestoru na výhovorky typu, že ste nevedeli, aký je presný čas. Prestavovanie z letného na zimný čas a naopak zaberie aj viac ako deň.

Len nech je vidno

Spotreba energie určite nie je tým, čo trápi kráľovský dvor. No za zmienku tiež stojí, že v paláci sa nachádza až 40 000 svetiel. Wow.

Vysoký ako niekoľko doubledeckrov

Samotný palác nie je zaujímavý len z hľadiska svojej rozlohy, ale aj výšky. Hoci nepatrí k najvyšším budovám v Británii, aj tak je vysoký zhruba 24 metrov, čo zodpovedá zhruba šiestim na sebe postaveným doubledeckerom.

Pošta za rohom

S balíkmi či listami kráľovská rodina, ani personál na to určený, nemusia chodiť príliš ďaleko. Poštu majú doslova pod nosom v samotnom areáli tohto majestátneho komplexu a už vyše 80 rokov vyzerá, až na malé úpravy, stále rovnako.

Rozľahlá záhrada

Samotná záhrada, ktorá obkolesuje toto sídlo, má zhruba 40 akrov. Je najväčšou záhradou nachádzajúcou sa v tejto metropole a výnimočná je nielen pestrou škálou kvetín a rastlín, ale aj tým, že je jej súčasťou jazero.

Letné párty

O veľkoleposti osláv a párty v paláci niet pochýb. Nešetrí sa na vyberanom jedle ani nápojoch. Dôkazom toho je aj fakt, že na letnú záhradnú párty, ktorú kráľovná zvykla usporiadať pre svojich hostí, sa skonzumovalo cez 20 tisíc sendvičov. Viete si vôbec toto množstvo predstaviť?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 19:03