Predtým než kráľ Juraj VI. nastúpil na trón ho potrápili ťažkosti s láskou.TheRoyalFamily
StoryEditor

Aj členov kráľovskej rodiny vie potrápiť láska. Milostné patálie neobišli ani kráľa Juraja VI.

16.02.2022, 14:00
Kráľovská rodina
Znovuobjavený list napísaný Eduardom VIII., vojvodom z Windsoru poodhalil milostnú aféru jeho brata kráľa Juraja VI., ktorý bol otcom vládnucej kráľovnej Alžbety II.

Keď si spomenieme na otca súčasnej panovníčky Alžbety - Juraja VI., pravdepodobne sa nám vybaví dobrosrdečný a ľudom milovaný kráľ. Aj keď ubehlo už 70 rokov od jeho smrti, svet nikdy nezabudne na pokojnú povahu, ktorou pomohol ukotviť Anglicko počas druhej svetovej vojny. Podarilo sa mu to predovšetkým cez prejavy v rádiu či diplomatické vystupovanie s kamennou tvárou.

Naopak, jeho brat Eduard nebol známy vďaka pokojnej povahe, ale skôr si ho ľud spájal s početnými aférami, a to dávno predtým, než stihol nastúpiť na trón. Po sobáši s Wallis Simpsonovou a následnej abdikácii sa napokon stal vyhosteným synom a čiernou ovcou kráľovskej rodiny. Výrazný kontrast medzi Jurajom a Eduardom sa tak prirodzene nedal nevšimnúť.

Bratské puto

Prednedávnom sa však našiel list, ktorý dokazuje, že bratia si boli istý čas naozaj veľmi blízki. Na povrch dokonca vyšlo, že vyrovnaný kráľ Juraj VI., známy aj ako princ Albert alebo Bertie, pred prevzatím koruny po bratovi prežíval takisto rebelantské obdobie.

V storočnom liste, ktorý poputoval do aukcie, neskôr vyhostený Eduard opisuje jednodňový výlet za svojou milenkou Fredou Dudley Ward. Na ceste mu robil spoločnosť brat Albert, ktorý v tom však zjavne nebol tiež nevidnne. Kráľovskí súrodenci mali namierené do Lankhills house, gotického panstva neďaleko Winchesteru. Navštíviť chceli jeho obyvateľov, medzi nimi i Sheilu, lady Loughboroughovú a jej manžela Francisa St. Clair-Erskina, lorda Loughborougha. A práve s ňou mal práve Albert, budúci kráľ Juraj VI., udržiavať vzťah, pričom jej manžel Loughie o tom zrejme nič netušil.

„Po čaji sa mi podarilo odlákať Loughieho preč pod zámienkou, že si chcem zahrať ešte niekoľko jamiek golfu na miestnom ihrisku, aby som dal Sheile šancu byť s Bertiem osamote,“ napísal v liste Eduard. A práve toto gesto vyhodnodcujú odborníci ako typické bratské, súdržné správanie. „Je v ňom cítiť kus súrodeneckej solidarity, keď sa snažil nechať Alberta osamote s lady Loughboroughovou,“ povedal Simon Luterbacher, konzultant pre knihy a rukopisy z Forum Auctions. „Bolo to ozaj prešpekulované a je nezvyčajné nájsť list, ktorý zachádza do takých osobných detailov. Bratia mali v tom čase zjavne silné puto, avšak to sa v neskorších rokoch zmenilo Eduardovou abdikáciou,“ doplnil Simon Luterbacher.

Ultimátum od kráľa

Podľa životopisca Williama Shawcrossa, otec súčasnej panovníčky Albert, v liste bratovi napísal, že Sheila bola jediná osoba na tomto svete, ktorá preňho niečo znamená." No nakoniec mal tento vzťah iba krátke trvanie. Keď sa Albertov otec kráľ Juraj V. dopočul, že jeho druhorodený syn sa stretáva s vydatou ženou, rozhodne ho to nepotešilo.

V liste z apríla 1920 sa Albert Eduardovi zveril, že otec z neho urobí vojvodu z Yorku len pod podmienkou ukončenia vzťahu. Shawcross poznamenáva, že Bertie situáciu vysvetlil aj Sheile a spoločne sa dohodli, že zostanú priateľmi. Celé roky jej však písal listy a napriek strachu zo špehov, s ňou dokonca tancoval na jednej letnej párty.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 13:19