Vogue archives
StoryEditor

Minulosť sa opakuje. Harry nie je prvý, kto opustil kráľovskú rodinu pre rozvedenú Američanku

27.05.2021, 14:00
Kráľovská rodina
Len nedávno sa princ Harry s jeho manželkou Meghan Markle rozhodli opustiť britské kráľovstvo. Avšak neboli prvým zamilovaným párom v kráľovskej histórii, ktorí sa rozhodol vzdať trónu kvôli láske.

Edward VIII, následník trónu Britského impéria, bol vždy dobre vyzerajúci muž. Napriek tomu, že ho obklopovalo mnoho mladých, krásnych a nezadaných žien, tak on uprednostňoval najmä tie vydaté. Počas svojho života bol Edward vo vzťahu s niekoľkými vydatými ženami, a to napríklad Thelmu Furnessovú alebo Fredu Dudley Wardovú. Boli to spoločnosťou uznávané ženy a s oboma viedol dlhoročné milenecké vzťahy. Je jasné, že Edward žil podľa vlastných podmienok a súdne protokoly kráľovskej rodiny ignoroval.

Zamilovaný až po uši

Po nevydarených milostných vzťahoch sa Edward na jednom večierku, ktorý usporadúvala jeho bývalá milenka, stretol s Wallis Simpsonovou. Bola to americká herečka, ktorej prvý manžel bol pilot amerického námorníctva. Avšak vzťah s ním nebol najružovejší. Keďže bol bývalý vojak, jeho život už nebol taký, ako predtým. Začal piť a niekedy mal aj násilnícke sklony, tak sa s ním Wallis rozviedla. Jej druhým mužom bol taktiež námorník, ale jeho rodina patrila k tým vznešenejším. S ním chodila na rôzne spoločenské večierky, z ktorých práve jeden bol osudový pre ňu a Edwarda. Nejaký ten čas sa spolu potajomky stretávali a o pár mesiacov sa stali milencami.

Edward VIII vydržal na tróne len 324 dní

Keď zomrel jeho otec George V, Edward po ňom zdedil trón. Pre neho to znamenalo veľa starostí a povinností, na ktoré sa vôbec netešil. Aj keď sa mu na začiatku vlády nedarilo získať priaznivcov, po čase ho začali zaujímať najmä spoločenské problémy, keďže neustále cestoval po svete. Avšak vstúpila mu do života milenka Wallis, ktorá bola pre jeho vládnutie rozptyľujúca. Začal meškať na schôdzky alebo ich prinajhoršom rovno zrušil. Začal ňou byť posadnutý a šialene do nej zamilovaný. Okamžite sa s ňou chcel oženiť, ale britský premiér bol zásadne proti tomu. A tak, zaslepený láskou sa musel rozhodnúť či opustiť trón, alebo zostať a ukončiť vzťah z Wallis. Napokon sa po 324 dňoch vládnutia vzdal trónu, aby sa oženil so svojou láskou.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:09