profimedia
StoryEditor

Aby si ju princ zobral, musela sa vzdať kariéry a zaplatiť mu dva milióny dolárov. Princezná Grace je dodnes ikonou

17.11.2021, 01:00
Kráľovská rodina
Do dnešného dňa patrí k najlepším herečkám sveta - a to napriek tomu, že s herectvom skončila pomerne skoro. Príbeh Grace Kelly je rovnako fascinujúci aj po rokoch.

Písal sa rok 1929, keď sa do finančne dobre zabezpečenej, americkej rodiny, narodila malá Grace. Ako tretie dieťa úspešných rodičov vyrastala už v zaužívanom štandarde. Trojnásobný olympíjsky víťaz vo veslovaní a neskôr podnikateľ vyžadoval, aby jeho deti vyrastali v kresťanskom duchu. Samozrejmosťou tak boli nielen časté navštevy kostola či dodržiavanie kresťanských tradicií, ale zároveň aj striktná výchova, ktorá deti držala ''nakrátko''. Matka Grace bola zasa učiteľkou športovej výchovy na univerzite - a ako prvej žene sa jej podarilo viesť športový tím, čím sa zapísala do histórie. 

Napriek tomu, že boli obidvaja rodičia mimoriadne úspešní, v tom čase nikto nemohol ani len tušiť, že jedného dňa sa ich dcére podarí dosiahnuť oveľa väčšiu slávu než im dvom dokopy. Malú Grace totiž mnohí v detstve považovali za šedú myšku. Nič nenasvedčovalo tomu, že by sa jedného dňa mohla stať jednou z najkrajších žien sveta. Ako mladá sa totiž často skrývala vo veľkých svetroch, v šatkách, ktoré zahaľovali jej tvár a taktiež nosila okuliare - čo sa vo vtedajšej dobe za trendy veru nepovažovalo. 

Prvé herecké začiatky Grace začali už v čase, keď mala 12 rokov. Vystupovanie v školskej hre ju chytilo až natoľko, že sa divadelnému umeniu rozhodla venovať aj profesionálne. Jej otec z toho nadšený nebol a málokto veril, že by sa z priemerného dievčatka mohla stať úspešná herečka, ktorá sa hraním dokáže uživiť. Nedôvera v Grace sa vyvrcholila po tom, čo ju neprijali na vysokú školu s týmto zameraním - kvôli zlým matematickým výsledkom (pozn. redaktora, v Spojených štátoch sa berú do úvahy všetky znalosti). Mladá tínedžerka sa však nevzdávala a z rodnej Pensylvánie sa rozhodla presťahovať do New Yorku.

Po semestri na tamojšej vysokej škole a malých modelingových ponukách sa jej podarilo objaviť na filmovom plátne, kde sa ukázal nielen jej talent, ale aj krása. Ponúk pomalo začaly pribúdať a meno Grace Kelly sa začalo skloňovať čoraz častejšie. Zaslúžene. ,,V skratke - môžete ju točiť z akéhokoľvek uhlu, jednoducho nemá zlú stranu,'' prezradil na jej adresu kolega Paul Douglas a dodal, že s herečkou bolo radosť spolupracovať.

Stanley Kramer, John Ford či Alfred Hitchcock - to sú len najznámejšie mená, ktoré začali s herečkou spolupracovať. Výsledok nenechal na seba dlho čakať - a Grace mala len 25 rokov, keď sa jej podarilo vyhrať Oscara v kategórií Najlepšia herečka. Na konte mala okrem iného aj rôzne nominácie či výhru Zlatého Glóbusu a faktom je, že jej celý Hollywood ležal pri nohách. Kritici jej predpovedali veľkú, oslnivú kariéru. Nikto však netušil, že tá o pár týždňov skončí - a to pre jedného jediného muža.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 22:37