(FILES) In this file photo taken on June 28, 2022 Britain‘s Queen Elizabeth II waves as she attends an Armed Forces Act of Loyalty Parade at the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh, Scotland. The doctors of Queen Elizabeth II, 96, are ”concerned” about her health and ”have recommended that she be placed under medical supervision” at her castle in Balmoral, Scotland, Buckingham Palace said on September 8, 2022. ”Following a further assessment this morning, the Queen‘s doctors are concerned for Her Majesty‘s health and have recommended that she remains under medical supervision. The Queen continues to be comfortable and at Balmoral,” the palace said in a brief statement.,Image: 720599998, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: noProfimedia
StoryEditor

Vedúci lekár kráľovskej domácnosti bol Alžbete II. k dispozícii vždy, keď ho potrebovala. Toto všetko pre ňu robil

09.09.2022, 09:35
Celebrity

Nielen Británia, ale celý svet sa zahalil do smútku po tom, ako včera kráľovná Alžbeta II. naposledy vydýchla. Jej zdravie bolo pritom počas celej jej vlády intenzívne monitorované. Profesor Huw Thomas, ktorý je vedúci tímu lekárov kráľovskej rodiny, sa o ňu staral takmer počas celej doby jej vládnutia.

Kráľovská domácnosť má vlastný tím zdravotníkov, ktorí sú v pohotovosti 24 hodín denne. Vedie ich profesor Sir Huw Thomas, vedúci lekárskej domácnosti a lekár kráľovnej – titul siahajúci až do roku 1557. Ako uvádza The Guardian, Thomas je súčasťou tímu kráľovských lekárov už 16 rokov a v roku 2014 sa stal osobným lekárom kráľovnej.

Bolo rušno

Táto rola nie je na plný úväzok a nemá pevné hodiny ani sedenia, no Thomas je k dispozícii vždy, keď je to potrebné. Berie to ako službu Thomas získal rytiersky titul v novoročnom vyznamenaní v roku 2021 a stal sa rytierom veliteľom Kráľovského viktoriánskeho rádu, čo je osobný dar panovníka. V čase vyznamenania v rozhovore pre Imperial College London povedal, že to bolo „pár rušných rokov“ a dodal, že sa cítil „veľmi vďačný za to, že bol uznaný za doterajšiu službu“.

Thomas dodal, že byť osobným lekárom kráľovnej bolo „veľkou poctou“ a „veľmi príjemnou a obohacujúcou úlohou“. Zároveň poďakoval za príležitosť byť kráľovnej nápomocný: „Povaha práce je zaujímavá, pretože vidíte, ako funguje úplne iná organizácia, kráľovská domácnosť. Stanete sa súčasťou tejto organizácie a stanete sa osobným lekárom hlavných ľudí v nej, ktorí sú pacientmi rovnako ako ostatní pacienti.“

Bol aj pri pôrodoch

Thomas sa tiež podieľal na pôrode členov kráľovskej rodiny a bol súčasťou tímu, ktorý sa staral o vojvodkyňu z Cambridge, keď v roku 2015 porodila dcéru Charlotte a najmladšieho syna Louisa v roku 2018 v nemocnici St Mary v Paddingtone. Bol s ňou na cestách Pred rokom 2015, keď ukončila svoje zahraničné kráľovské cesty, lekár kráľovského námorníctva sprevádzal kráľovnú v zámorí – pričom lekár prevzal zodpovednosť za prieskum zdravotníckych zariadení, ktoré mala kráľovná k dispozícii, nech bola kdekoľvek.

Smrteľná dávka morfia

V predchádzajúcich generáciách kráľovský lekár vyvolal kontroverziu. Keď bol kráľovnin starý otec, kráľ George V. v posledných hodinách, lord Dawson, kráľovský lekár s osobnou zodpovednosťou za 70-ročného panovníka, vydal bulletin, v ktorom vyhlásil: „Kráľov život sa pokojne blíži ku koncu. V roku 1986, štyri desaťročia po smrti lorda Dawsona, boli zverejnené jeho denníky, v ktorých sa zistilo, že si podal smrteľnú dávku morfia a kokaínu na zmiernenie kráľovej bolesti, ale aj na to, aby sa zabezpečilo, že smrť bude oznámená v rannom vydaní britského denníka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 09:37