Takto vyzerali listy na rozlúčku osobností, ktoré spáchali samovraždu (ilu)facebook.com/Ovation TV, facebook.com/Rock & Pop Chile
StoryEditor

Zdrvujúce posledné slová osobností, ktoré spáchali samovraždu: Čo odkázali najbližším?

Radka Rosenbergová05.09.2021., 10:00h
Kurt Cobain, Kate Spade či Sid Vicious a mnohé ďalšie známe tváre sa rozhodli ukončiť svoj život. Po sebe zanechali niekoľko riadkov na rozlúčku. Väčšina z nich ti do očí naženie slzy.
Lajkuj Brainee.sk na

Kurt Cobain

Spoluzakladateľ a frontman skupiny Nirvana sa v apríli 1994 omámený heroínom zabarikádoval v skleníku svojho domu v Seattli vo Washingtone, kde sa ako 27-ročný zastrelil. Zanechal po sebe dlhý list na rozlúčku, ktorý adresoval svojmu imaginárnemu priateľovi z detstva Boddahovi: „... už nemám vášeň, a preto si pamätaj, že je lepšie vyhorieť, ako vyhasnúť.“ List zakončil správou pre svoju manželku Courtney Love a dcéru Frances: „Pokračuj, prosím, Courtney, pre Frances. Pre jej život, ktorý bude bezo mňa oveľa šťastnejší,“ stálo na jeho konci.

Niektorí sa domnievajú, že list na rozlúčku Kurta Cobaina bol nedokončeným návrhom určeným pre jeho kapelu - akýmsi rozchodom, ktorý by znamenal koniec Nirvany a nové smerovanie jeho hudobnej kariéry. Priaznivci tejto teórie sa pravdepodobne domnievajú, že druhú polovicu rozlúčkového listu Kurta Cobaina sfalšovala jeho vlastná manželka Courtney Love. Keď sa vzťah páru rozpadal uprostred závislosti a stresu, Cobain často spomínal rozvod počas svojho posledného roka života, uvádza portál allthatsinteresting.com.

Kate Spade

Módnu návrhárku našla mŕtvu gazdiná v jej byte na Manhattane, kde sa 5. júna 2018 obesila. Svojej dcére zanechala iba jeden odkaz: „Bea - vždy som ťa milovala. Nie je to tvoja chyba. Spýtaj sa ocka!“ Stálo v liste, ktorý pred smrťou adresovala rodine. 

Podľa polície sa obesila na červenej šatke uviazanej o kľučku v jej spálni, pričom manžela Andyho mala v tom čase doma. Ten neskôr odhalil, že návrhárka bojovala s depresiami a úzkosťou. Po 24 rokoch manželstva tiež žili oddelene asi desať mesiacov.

Jej smrť vyvolala obrovský smútok medzi fanúšikmi a zákazníkmi spoločnosti, vrátane americkej spisovateľky Chelsea Clintonovej či americkej podnikateľky, modelky a političky Ivanky Trumpovej.

Módna návrhárka Kate Spade sa obesila na kľučku v spálni Módna návrhárka Kate Spade sa obesila na kľučku v spálni TASR/AP

Hunter Thompson

„Už žiadne hry, žiadne ďalšie bomby. Žiadne prechádzky. Žiadna sranda. Žiadne plávanie. 67, to je o sedemnásť rokov viac ako 50. O sedemnásť rokov viac, než som chcel alebo v čo som dúfal. Nuda. Som čím ďalej tým viac nepríjemný. Uvoľni sa, nebude to bolieť, napísal slávny žurnalista a spisovateľ, ktorý si zobral život v roku 2005. Jeho najznámejšou knihou je bestseller Strach a hnus v Las Vegas.

20. februára 2005 Thompson zomrel na následky strelného poranenia hlavy, ktoré si sám spôsobil v Owl Farm, jeho „opevnenej budove“ vo Woody Creek v štáte Colorado. Jeho syn Juan, nevesta Jennifer a vnuk boli na víkend na návšteve. Manželka Anita bola v tom čase v klube Aspen. Navyše s ním telefonovala, keď v ruke držal zbraň.

Podľa Aspen Daily News ju autor požiadal, aby sa vrátila domov a pomohla mu dopísať jeden stĺpček. Potom položil telefón na pult. Anita povedala, že si pomýlila zvuk zbrane s klávesmi na písacom stroji. Hunter jej hovor zložil v okamihu, keď vystrelil. 

Marilyn Monroe

Americká speváčka a herečka sa pravdepodobne v roku 1962 predávkovala liekmi. Ani dnes však nepoznáme pravdu ohľadom jej smrti. Stále sa o nej špekuluje a tiež o nej kolujú rôzne konšpiračné teórie. Podľa oficiálnych vyjadrení išlo o samovraždu, no mnohí tvrdia niečo úplne iné. Nezvyčajne veľké množstvo liekov, nájdených v jej krvi, nejasnosti pri vyšetrovaní podporovali početné konšpiračné teórie o možnosti vraždy. 

Jednou z nich je aj to, že ju mal údajne dať zabiť Bobby Kennedy, vraj Marilyn vedela o ich špinavých tajomstvách až príliš veľa. Pomáhať im mal vraj aj švagor Peter Lawford a jej psychiater. Údajne on herečke pichol smrteľnú injekciu s hypnotikom priamo do srdca.

V jej údajnom liste na rozlúčku stálo toto: Som stále stratená, všetko ma rozptyľuje. Moja vôľa je slabá. Myslím, že som blázon. Postavím sa pred kameru a moje sústredenie a všetko, čo som sa naučila, ma opúšťa. A cítim sa tak, akoby som nebola pre ľudskú rasu vôbec zaujímavá.“ Dodnes však netušíme o príčine smrti tejto ikony. Skutočnú pravdu už asi nikdy nespoznáme. 

Jednou z  Jednou z  commons.wikimedia.org

Bob Welch

Americký hudobník a bývalý člen rockovej skupiny Fleetwood Mac, Bob Welch sa zastrelil v roku 2012. Trpel zdravotnými problémami a obával sa, že sa stane „príťažou“ pre svoju manželku. Zanechal odkaz, v ktorom bolo napísané: „Nebudem ti to robiť.“

Telo bývalého člena Fleetwood Mac a úspešného sólového umelca našla v jeho dome v Nashville manželka Wendy. Podľa polície sa 65-ročný hudobník strelil do hrudníka. Ich rodinný priateľ Bart Herbison, výkonný riaditeľ Národnej asociácie skladateľov tvrdil, že Welch podstúpil operáciu chrbtice asi tri mesiace pred smrťou, uvádza denník The Tennessean.

Bolo zrejmé, že sa nezotaví a bude invalidom, tvrdil Bart Herbison. „Bol svedkom toho, ako sa z jeho otca stal invalid, pričom dlhé roky sledoval, ako sa o neho stará jeho matka.“ Nechcel dopustiť, aby niečo podobné zažívala aj jeho manželka Wendy a tak sa rozhodol ukončiť svoj život.

Robin Williams

Americký herec a komik Robin WIliams si život zobral v roku 2014. Mesiace pred smrťou stál Williams pred náročnými profesionálnymi aj osobnými výzvami. Jeho filmová kariéra upadala a tiež sa obviňoval z rozvodu so svojou druhou manželkou Marshou Garces. Neskôr sa oženil s grafickou dizajnérkou Susan Schneider, no časom zistil, že má Parkinsonovu chorobu, uvádza vanityfair. Pitva neskôr odhalila, že v skutočnosti trpel demenciou s Lewyho telieskami, ktorá postihuje mozog a radikálne ovplyvňuje správanie človeka. Táto agresívna a nevyliečiteľná porucha mozgu sa tiež spája s rizikom samovraždy. 

Nakoniec ho 11. augusta v roku 2014 našiel mŕtveho osobný asistent v jeho dome v Kalifornii. Podľa miestneho šerifa Keitha Boyda ho našli s páskou okolo krku priviazaného k dverám v jeho izbe. „Skončil som s tým. Je čas ísť. Už ma nič nečaká,“ boli jeho posledné slová.

Sid Vicious

Britský punkový hudobník a basgitarista skupiny Sex Pistols zomrel na predávkovanie heroínom vo veku 21 rokov. Jeho matka našla list na rozlúčku v saku. Údajne sa týkal jeho zosnulej priateľky Nancy Spungenovej. „Mali sme pakt o smrti a ja musím dodržať polovicu zmluvy. Pochovajte ma, prosím, vedľa mojej lásky v koženej bunde, rifliach a motocyklových topánkach. Zbohom.

Aj napriek tomu, že sa pomaly dostával zo svojej závislosti od drog, na jednom večierku mu v roku 1979 fotograf Peter Kodick ponúkol jeho poslednú dávku heroínu. Sid zrejme užil obrovské množstvo a v tú noc zomrel v spánku. Sidova priateľka Nancy Spungenová sa na druhý svet dostala len rok predtým, pričom hudobníka podozrievali, že ju zavraždil. Sid a Nancy zrejme mali samovražedný pakt, ktorý potvrdil aj Sidov list na rozlúčku.

Virgina Woolf

Jedna z najnadanejších autoriek Virginia Woolf sa zabila 28. marca 1941. Dokonca aj jej samovražda dokazovala, že mala mimoriadnu fantáziu a bola skutočnou umelkyňou. Vrecká svojho kabáta naplnila kameňmi a utopila sa v rieke Ouse, v severnom Yorkshire v Anglicku.

Posledný list zanechala svojmu manželovi Leonardovi: Najdrahší, som si istá, že sa opäť zbláznim. Mám pocit, že nemôžeme prežiť ďalšie z tých hrozných období. A tentoraz sa už nespamätám. Začínam počuť hlasy a nemôžem sa sústrediť. Preto robím to, čo sa zdá byť najlepšie. Dal si mi najväčšie šťastie. Snažil si sa vo všetkých smeroch tak, ako to len išlo. Myslím si, že dvaja ľudia nemohli byť šťastnejší, kým neprišla táto strašná choroba. Už s tým nemôžem bojovať.

Autorka Virginia Woolfová spáchala samovraždu v roku 1941 Autorka Virginia Woolfová spáchala samovraždu v roku 1941 commons.wikimedia.org

Viem, že ti kazím život, že bezo mňa by si mohol fungovať. A môžeš. Vidíš, že to nemôžem ani poriadne napísať. Nedokážem to ani prečítať. To, čo chcem povedať, je, že za všetko šťastie v mojom živote vďačím práve tebe. Bol si pri mne úplne trpezlivý a neuveriteľne dobrý. Chcem povedať, že to každý vie. Ak by ma niekto mohol zachrániť, bol by si to ty. Všetko som stratila, zostala mi len istota tvojej dobroty. Nemôžem ti už ďalej kaziť život. Nemyslím si, že by dvaja ľudia mohli byť šťastnejší ako my. V.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:21